Валидираха марка за Европейските игри Баку 2015

Валидираха марка за Европейските игри Баку 2015 | StandartNews.com

Пощенска марка, посветена на първите европейски игри в Баку 2015 (12-28 юни) бе валидирана днес на специална церемония в Музея на съобщенията. На изданието са изобразени двама състезатели в схватка, характерна за класическата борба, оградени със стилизирани рисунки на представители на други успешни български спортове.

Първи печат положиха председателят на БОК Стефка Костадинова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. На церемонията присъстваха олимпийските шампиони Боян Радев и Валентин Йорданов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, главният изп. директор на Български пощи Деян Дънешки, спортни деятели, много филателисти, гости.

„Стана традиция БОК и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да издават марки за предстоящи големи спортни прояви. Сега във фокуса е един от най-български спортове – борбата. В Баку турнирът на борците ще важи за Европейско първенство, а и както винаги очакванията ни са свързани с медали и титли в този спорт. Искам да пожелая успех на всички наши спортисти в Баку. Да бъдат силни, борбени, всеотдайни и да носят с чест българския екип на в игрите, които се явяват генерална репетиция за Олимпиадата в Рио 2016" заяви на
церемонията Стефка Костадинова.

Според министър Кралев предстоят много интересни състезания, които се организират за първи път. „Конкуренцията в Баку ще бъде много силна, участват над 6300 спортисти, много от дисциплините ще важат за олимпийски квалификации за Рио 2016. Желая от сърце успехи на българите в азербайджанската столица", каза министър Кралев.

Зам.-министър Борисов даде повече подробности за валидираното издание, като подчерта неговото послание: да популяризира ценностите, които възпитава спортът – дисциплина, отборен дух, премерен риск. „Спортната тематика е една от най-предпочитаните в съвременното маркоиздаване", каза зам.-министърът.

Изданието включва блок с една пощенска марка, илюстрован плик със стандартен знак за цена (0,65 лв.) на пощенската услуга и специален пощенски печат. Художник на марката е Людмил Методиев, тя е с номинална стойност 1.40 лв., офсетно отпечатана с рамковидна перфорация върху бяла гумирана хартия с формат 50/25 мм в тираж 11 000 броя. Тиражът на илюстрования плик е 2109 броя.

Десетки филателисти чакаха на опашка за да закупят първи ценното издание и да получат автографи от присъстващите върху уникалния плик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай