Ураган провали мъжкия старт на ските в Зьолден

Ураган провали мъжкия старт на ските в Зьолден | StandartNews.com

Ураганен вятър провали първия старт на мъжете за Световната купа в Зьолден.

"Местните власти, организационния комитет и журито на състезанието се събрахме в 5,30 часа сутринта, за да преценим ситуацията. Тогава скоростта на вятъра, която бе измерена от станцията на глетчера Ратенбах измерваше скорост на вятъра 120 км/ч. Това бе съчетано с мъгла и сняг. Първоначално отложихме решението за 6,45 часа местно време. Ситуацията обаче бе непроменена. И според прогнозата скоростта на вятъра щеше да се увеличи. При тази ситуация нямаше гаранции за сигурността на състезателите. А тя е на първо място. Нямахме друг избор освен да отменим всичко", заяви главния съдия на мъжките стартове за СК към ФИС Маркус Валднер.

Според правило 18.1 на световната купа, старт, който е отменен по време на откриването не се пренасрочва. Така мъжете остават с един гигантски слалом по-малко през сезона. Следващите състезания са на 11 и 12 ноември в Леви (Финландия), където има слаломи за мъже и жени.

През 2010-а година в Зьолден имаше почти идентична ситуация. Тогава както и сега спечели при дамите Виктория Ребенсбург (Гер). Ден по-късно обаче мъжкото състезание бе прекратено след първия манш заради лошото време.

От 1993 година, когато стартът на световната купа бе даден на Зьолден, това е четвъртото провалено състезание. През 2006 година нямаше и двата старта, но тогава бе заради топлото време и липсата на сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай