Уникалната Мирела спечели среброто в скока на височина

Уникалната Мирела спечели среброто в скока на височина    | StandartNews.com

България има вече своя сребърен медал от олимпиадата в Рио де Жанейро. Спечели го уникалната ни атлетка Мирела Демирева в скока на височина.

26-годишната софиянка започна с фаул на 188 см. След това тя пое страхотно темпо и с 3 поредни успешни опита стигна до личния си рекорд от 197 см. До тази височина от 17 финалистки оцеляха само еврошампионката от Амстердам 2016 Рут Бейтия (Исп), двукратната световта шампионка Бланка Влашич (Хърв) и лидерката в световната ранглиста за сезона Шонте Лоу. Четирите не успяха на 200 см, като Мирела бе най-близко до успеха. Въпреки това тя се окичи със среброто. Златото взе Бейтия, а трета е Влашич.

Медалът е първи в българската атлетика от олимпийски игри от 2000 г, когато в Сидни Тереза Маринова спечели тройния скок. В скока на височина последната ни медалистка е златната Стефка Костадинова от Атланта 1996.

"Мечтите се сбъдват. Знаех, че съм готова за медал и това се случи. Бях притеснена, но излязох за медал", коментира след финала Мирела.

"Фантастична Мирела. Тя е много скромно и талантливо момиче. Заслужава пълните адмирации на България", коментира от стадион "Жоао Хавеланж" министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той изгледа финала в скока на височина заедно с президента Росен Плевнелиев.

"Споделяме всички общата радост. Пред очите ни един голям български атлет спечели отличието. Когато човек не се предава надеждата винаги остава", коментира държавния глава.

Пътят на Мирела Демирева в леката атлетика започва като на шега. Тя и нейни съученички започват да тренират в "Левски" на "Герена" през 1997 г, когато са във втори клас. С тях два пъти в седмицата се занимава Антон Бонов. От 1999 г започва да се подготвя при Любомир Запрянов, където тренира спринт на 60 м, а после и скок на височина. След товя талантливата девойка се мести при Лили Видева. При нея тренира цели 10 години и стига до 195 см в сектора за скок на височина. Под нейно ръководство през 2007 г печели бронзов медал от европейското за девойки, а година по-късно става световна вицешампионка за девойки. На европейското до 23 г през 2009 г се контузва и претърпява операция на отскачащия крак. През 2014-а Мирела сменя треньора и страната. Тя отива да се подготвя в Амстердам при Рини ван Лееуин. С него тя влезе във финала при жените от световното в Пекин, а на Евро 2016 спечели и сребърен медал. Освен, че е голям боец на стадиона, Мирела е и голям човек. Въпреки, че не участва на игрите в Лондон 2012 талантливата състезателка се включи в благотворителния календар и кампанията за FIBANK, средствата от които бяха дарени на българските параолимпийци ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай