Учредяват у нас Асоциация на европейските олимпийски академии

Учредяват у нас Асоциация на европейските олимпийски академии | StandartNews.com

България осигурява тези дни огромен принос за бъдещето развитие и авторитет на европейските национални олимпийски академии. По покана на Българската НОА, днес в курортен комплекс Албена започна III Конференция на националните олимпийски академии(НОА).

За участие във форума пристигнаха над 40 чуждестранни гости, представители на 22 държави. Освен директорите на олимпийските академии сред тях са изтъкнати деятели на международното олимпийско движение, учени, директори на НОА, личности с влияние и респект в световния спорт.

Конференцията започна с приветствия на Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, проф. Пенчо Гешев – председател на НОА, ректор на НСА и вицепрезидент на БОК и Майкъл Физенцидис, президент на Международната олимпийска академия в Гърция.

„България е сред малкото участниците в първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г., а Българският олимпийско комитет е сред активните членове на световното олимпийско семейство," заяви в обръщението си към участниците Белчо Горанов, като ги приветства с „Добре дошли" и им пожела успешна работа.

Проф. Пенчо Гешев попита риторично „дали не е дошло време да предприемем марки за опазване на олимпийското движение и изрази убеденост, че този форум ще е с подобна мисия за доброто бъдеще на олимпизма.

„Много важно е да запазим значението на националните олимпийски академии и тяхната хуманитарна мисия, насочена към младото поколение. Ние трябва да имаме визия за бъдещето и в тази връзка искаме да развием олимпийските академии като важни институции за запазване на олимпийските ценности, Убеден съм, че тази конференция ще бъде изключително полезна за бъдещето на олимпийското движение в Европа," заяви в емоционалното си слово Майкъл Физенцидис.

Проф. Манфред Леман обоснова необходимостта от създаване на Асоциацията на европейските национални олимпийско академии с мотото „Обединени сме по-силни". "Тук сме за да учредим нашата организация и да направим важна стъпка напред," каза още Леман.

Участниците в Конференцията получиха следния поздравителен адрес от Янес Кочанчич, изп. длъжността президент на ЕОК: „Олимпийската идея има висока образователна стойност. За нас, за ЕОК е от съществено значение, че нашите съмишленици от олимпийските академии на Европа споделят наследство от знания и положителен опит. Младежта на Европа трябва да знае повече за неговите ценности. За това, скъпи приятели, предоставяме цялата си подкрепа за благородната дейност на олимпийските академии. Заедно сме по-силни!"

В изказванията след това лекторите изразиха подкрепа и солидарност за основаването на Асоциация на европейските национални олимпийски академии(АЕНОА) и изтъкнаха убедеността си, че това ще спомогне за разпространение на олимпийските ценности и олимпийската култура на Стария континент.

Интересни идеи и предложения се чуха от изказванията на д-р Омур Дуган – член на Комисия „Олимпизъм, култура и наследство" на ЕОК, проф. Юрген Митаг от Спортен университет Кьолн, проф. д-р Мария Булатова – президент на НОА на Украйна, член на Комисията на МОК „Култура и олимпийско аследство", от представители на НОА на Албания, Литва, Португалия, Румъния, Кипър, Франция, Словения Турция и др.

Основна цел на Конференцията в Албена е учредяването на Асоциация на европейските национални олимпийски академии(АЕНОА), което се очаква да стане утре в заключителната част на форума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай