Царят на мократа писта мечтае за "Формула 1"

Царят на мократа писта мечтае за "Формула 1" | StandartNews.com

Дъждът е скритият коз на 17-годишния пилот Павел Лефтеров

Шампионът още няма книжка, но работи с треньора на Шумахер

Дъждът е неговата тайна. Наричан е "кралят на мокрото трасе". Самият той казва, че не се чувства цар, а е едно обикновено момче от Варна, на 17 години, което постига мечтите си. Безспорен факт обаче е, че всичките му победи са на мокра писта. Както и последната от тях. На мокро трасе, във финалното състезание на GT4 на пистата "Мизано Адриатико" (Марко Симончели) в Италия българският пилот, състезаващ се за Лотус - Павел Лефтеров, безспорно доказа, че е най-добрият за сезона в европейските автомобилни серии. В последния шести кръг от Европейските серии GT4 Павел стартира от първа позиция, започна бързо да увеличава преднината си, а до края на състезанието финишира с "танцови движения на автомобила". За пореден път пред всички професионалисти и преднина от цели 27,849 секунди пред втория завършил отбор. Така Лефтеров направи изключително силен дебютен сезон в GT4 и заслужено взе вицешампионска титла при аматьорите. След броени дни Павел заминава за Италия за финала на другия голям европейски турнир в същия автомобилен клас, Euro Serires by Nova Race.


Its my life, пее Бон Джоуви в едноименната си песен. "Това е животът ми" - моторният спорт категоричен е Павел. Младият състезател с удоволствие би слушал любимия си състав "Бон Джоуви" и в собствената си кола, но засега няма нито автомобил, нито шофьорска книжка. Има такава за скутерче. Такава обаче не му трябва за състезанията, които печели безапелационно.
За Павел всичко започнало от картинга. Един ден автомобилният състезател Петър Лефтеров завел 8-годишния си син Павел на писта "Варна". Опитал, харесало му и се влюбил във спорта. На следващата година започнал да се занимава по-професионално. На 9 г. започнал в клас Мини БГ. Още на първото състезание станал 3-ти. Оттам нататък се качил до мъжкия клас, в който миналата година станали шампиони. В картинги се е състезавал в Европа, участвал е и на световни състезания. Успял е да спечели 9 титли, от които 6 републикански, 2 европейски и една световна. Павел казва, че дължи на баща си любовта към този спорт. Варненецът Петър Лефтеров е

участвал навремето с "Лада" в рали състезания

"То, като си има бензин в кръвта. явно се предава от поколение на поколение", категоричен е Павел. От тази година решил да започне да се занимава с автомобилизъм и да се качи на друго ниво. През пролетта е заявен като единствен състезател на АСК Булавто Рейсинг и пилотира автомобил на легендарна автомобилна конюшня - Lotus Evora GT4. Павел имал буквално 2 дни да се запознае с автомобила, да направи няколко обиколки и директно се хвърлил в битките. Младият варненец обуздава близо 360 конски сили, което при тегло на колата от само 1200 кг си е сериозно предизвикателство. Първото състезание било първият кръг на GP4 европейските серия в Ногаро, Франция. В първият манш бил 2-ри, а на другия манш - 3-ти. През август автомобилният състезател постигна трета победа в дебютния си сезон в европейските автомобилни серии GT4 на пистата "Нюрбургринг" в Германия. На 4-ти и 6-ти септември на пистата Spa Francorchamps, 17-годишният пилот получи четири двойни трофея за успехите си - първи места в генералното класиране; в ES Race 1 u 2; отборно Race 1 u 2 и за състезатели под 25 години. По време на състезанията автомобилът на Павел бе с логото "Варна - Европейска младежка столица 2017". Кметът на града Иван Портних го награди за успехите.
Павел тренира предимно на симулатор. За момента няма достатъчно финансови средства, за да използва състезателния автомобил. Преди състезание задължително има тренировки. Смята, че картингът помага да си поддържа формата, защото натоварва много тялото и за рефлексите. От години има късмета да работи с шеф механика Габриеле Кастелаци, известно лице във "Ферари". Той е бил треньор на Шумахер и Кубиц.
"Хората не си дават сметка колко е опасен нашият спорт и колко още по-опасно е да го практикуваш на улицата. Вътре в болида имаме системи за сигурност, обезопасени сме. Хората по магистралите и улиците у нас нямат екипировка и не си дават сметка, че ако катастрофираш, ти

просто умираш в скъп ковчег

категоричен е Павел. Мечтата му е да си направи скоростна писта, където да обучава пилоти. "Когато кара курсовете за шофьор, човек има 32 часа. Те са напълно недостатъчни, за да свикне с автомобила. Карам цял живот и смея да твърдя, че винаги има ситуация, която би ме изненадала. Продължавам да твърдя, че не съм съвършен в пилотирането си", категоричен е Павел. Неслучайно е избрал да учи в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София. Владее свободно английски и италиански език. Обича екстремните спортове, плува и играе тенис. Радва се, че има подкрепата на многолюдното си семейство. Баща му помага морално и финансов, сестра му, майка му, брат му, който му е близнак, ходят по състезания, за да го гледат. Има и малка сестричка на година и половина. "Брат ми организира всичко в бокса, поддържа атмосферата. Той има амбиции да стане лекар. Иначе се интересува от театър и политика", казва Павел.
Българският пилот има амбиции да се състезава във "Формула 1". "Времето ни е ограничено на всички нас на тази земя и ако ги разбереш на късен период, няма да е приятно", категоричен е Павел. Мечтае си да чуе българския химн на "Long Distance". В тези 24-часови състезания са необходими 3-ма пилоти, като те карат по 8 часа, което е много изморително. Иска от хоби да направи спорта в професионализъм. Засега му пожелаваме много дъжд при всички следващи състезания, в които ще участва. Явно това е тайната, която го изстрелва на първото място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай