15:30 ч.

07.10.16

3 мин.

0

0

0

Топ атлети ще стартират в неделя на Маратон София 2016

от Пламен Петров |

Топ атлети ще стартират в неделя на Маратон София 2016

Дузина силни атлети с респектиращи постижения пристигат за участие в Софийски маратон, съобщиха за "Стандарт нюз" от организаторите. С най-добър личен рекорд от стартиращите на класическата дистанция 42.195 км е Тефери Балача от Етиопия – 2.07:32 ч., а тази година е с победа в Гунсан(Южна Корея) с 2.14 ч. Всеки резултат под 2.10 ч. се смята за гросмайсторски в маратона.


Още двама етиопци ще бягат в София. Гудета Бирату е с върхов резултат 2.13:20 ч. от победата му в Пун(Индия), а на полумаратон има 1.02:53 от Рабат, където също е шампион. Бирхану Асфау пък пристига с личен рекорд 2.15:23 ч.


Впечатлява и „кенийската армада" за маратона. Абел Кибет Роп е с 2.15:46 и с победи на маратона в Солун и на полумаратоните в Минск и в Загреб. Мозес Кибире е с 2.14:56, той добре познава трасето тук, тъй като е с второ място на Софийския маратон, а има и престижна победа на полумаратона в Рен. До тях ще застане и Патрик Муриуки, който ще запише пълен шлем в тазгодишната верига от български маратони „Бягането начин на живот". Патрик бе трети във Варна с 2.22:34 и втори в Стара Загора с 2.26:05.


В София той ще може да вземе реванш от Ахмет Насеф (на снимката) , който го би в Стара Загора само с две секунди. Насеф е единственият с шанс да спечели големия бонус от 20 000 лв. в тазгодишната верига български маратони. Допълнителните 20 000 лв. се дават на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт са предвидени по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.


Интригата е дали бонусът от 20 000 лв. ще бъде спечелен, като единствен този шанс има Ахмет Насеф. Той е роден в Мароко, но в момента се състезава за Италия и е женен за българка. Насеф победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София. Информациите са, че Насеф се е готвил много сериозно в последните месеци и е насочил всички усилия за триумф в София.


Респектиращото участие при мъжете се допълва от Ласен Мокраджи, спечелил 30-ото юбилейно издание на Софийския маратон през 2013 г.


При жените също се задава мощна вълна от Африка. Кенийката Агнес Чебет(2.37:43 ч.) има второ място на Софийския маратон и титла от полумаратона в Гданск. До нея ще застане сънародничката й Хелен Кимутай(2.35:15 ч.), която може да се похвали с победа на маратона в Братислава.


С най-добър резултат при дамите е Белайнеш Югезу от Етиопия – 2.31:08 ч. от победата й в Барселона. Тя има още и сребро от престижния маратон в Чончин(Китай). Нейната сънародничка Джелане Сенбете е с 2.37:33 ч., резултат донесъл й злато на маратона в Кьолн.


Срещу тях ще се изправи супер амбицираната Николина Сушич - хърватката победи в Стара Загора през юни с 2.35:23 ч и сега ще гони втори пореден триумф в българската маратонска верига тази година.


Маратон София 2016 е в неделя, 9 октомври, откриването е от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски". В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.


Тази година едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната е с рекорден награден фонд и отново е част от инициатива „София2018 - Eвропейска столица на спорта". Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта", Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциацията на Балканските атлетически федерации.


И така: ще успее ли българският зет Ахмет Насеф да удържи на елитните етиопци и кенийци за да грабне нова победа в България и големия бонус от 20 000 лв.? Това ще разберем в неделя около 12.15 ч., когато пред Националния стадион се очаква финалът на най-бързите в Маратон София. Интригата и зрелището си заслужава да се види на живо.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент