Тестват атлетите ни за допинг и в Кения

Тестват атлетите ни за допинг и в Кения | StandartNews.com

Над 10 родни спортисти са взимали мелдоний миналата година

Допинг ченгетата от УАДА явно са взели на мушка българските спортисти след случая с Габриела Петрова. Внезапна проверка бе направена на един от най-талантливите ни атлети Митко Ценов, научи "Стандарт". В момента той се подготвя в Итен, Кения, но това не попречи на допинг полицаите да го навестят. "Нямам проблем. Аз не използвам никакви забранени вещества и съвестта ми е чиста", обяви Ценов пред "Стандарт".

В същото време лекарят на националният отбор по лека атлетика - д-р Любен Лозанов разкри, че има над 10 родни спортисти, които са използвали мелдоний. Всички те обаче са употребявали препарата през миналата година, когато той все още не бе забранен от УАДА. "Да, има и други като Габи, но това е лекарска тайна. Не искам да ги натопя и да им правят проби. Има от други спортове. От атлетиката са малко, защото там елитните спортисти се броят на пръсти. 10-15 души са, но до миналата година. Сега вече никой не смее да пипа", заяви Лозанов пред столично издание.

Иначе Световната антидопингова агенция най-накрая започна да изучава особеностите на мелдония върху организма. "В настоящия етап се провеждат изследвания, които се касаят до срока за разпад на мелдония", обясни съветникът на министъра на спорта на Русия Наталия Желанова. "Ние също правим такива тестове, но и УАДА вече е стартирала изследванията. Изобщо не може да става дума този препарат да бъде изваден от списъка със забранени, щом веднъж е попаднал там," добави тя. Изследването обаче е нещо съвсем ново. Никой по-рано не е провеждал такова. За определянето на степента на виновност на спортистите трябва да се разбере, за колко време се чисти препаратът. До момента нито едно решение относно наказания заради мелдоний не е взето. Предполагам, че е свързано именно с това изследване," завърши Желанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай