Светът е олимпиада!

Светът е олимпиада! | StandartNews.com

Светът е олимпиада! От днес до 21 август Рио де Жанейро ще е домакин на най-големия спортен форум на планетата - игрите на 31-ата олимпиада.

Спортисти от 207 държави ще мерят сили в 28 вида спорт в първите игри в Южна Америка. Общо ще бъдат раздадени 306 комплекта медали.

Българската делегация бе изведена със знамето от най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова. За първи път от години само 25 световни лидери уважиха церемонията.

Сред присъстващите ръководители бяха президентите на Франция, Аржентина, Португалия, както и държавния секретар на САЩ Джон Кери.Церемонията по откриването на игрите се проведе на препълнения стадион "Маракана". Акцентът този път бе поставен върху опазването на природата. Спортистите пък получиха 207 семена на растителни видове, които ще бъдат засадени в един от парковете на Рио де Жанейро.

Посланието "Да спасим планетата" бе водещо за откриването, което ще се запомни с многото приятни моменти и липсата на излишна помпозност.

Както се и очакваше публиката бе подгряна с много самба. Цял свят видя импровизираното раждане на живота, както и на бразилските гори. По-късно откриването продължи с пристигането на еволюцията на Бразилия до днес. Фавелите също не бяха пропуснати в сценария. За последно дефиле пред цял свят направи и световноизвестната манекенка Жизел Бюндхен.

По време на парада на нациите всяка държава бе извеждана от момиче на колело, което подсили екологичната тема, а също така спомогна и за ритъма на движение на делегациите, за да се спази графика на церемонията.

Честта да запали олимпийския огън имаше маратонецът Вандерлей де Лима, бронзов медалист от маратона на игрите в Атина 2004. Благодорният жест към него бе напълно заслужен. На игрите преди 12 г Де Лима водеше убедително, но малко преди да влезе в стадиона бе съборен от зрител и вкрайна сметка завърши трети. Въпреки уникалния гаф от МОК тогава отказаха да дадат и на бразилеца златен медал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай