Стоеви винаги крият рокли в сака

Стоеви винаги крият рокли в сака | StandartNews.com

Златните сестри имат фенклуб в Индонезия

След Григор Димитров нови две ракети изстреляха Хасково на върха в родния спорт. Това са съгражданките на Гришо сестрите Габриела и Стефани Стоеви. Те написаха нова и златна страница в развитието на друга игра на корт и край мрежа - бадминтона. Макар и крайно скромни, шампионките от Баку на първите в историята Европейски игри са истински хит сред младите хора, а в очите на по-възрастните българи донесоха за пореден път сълзи от гордост и вяра, че макар и при трудния условия по нашите ширини продължават да се раждат чудеса. Най-вече в спорта.

Един човек обаче никога не е имал съмнение, че Стоеви ще бъдат на върха. Това е дядо им Стойчо. На него е кръстена по-малката от двете нови звезди Стефани. Той предчувствал още, когато тръгвали натам, че ще се върнат със злато. Затова и бил подготвен, след като победата им стана факт, да почерпи здраво колеги и приятели.
Въпреки големия успех на момичетата обаче семейството им продължава да е точно толкова скромно, както и в началото на кариерата им. Двете сестри се качват бавно и постепенно по шампионската стълбица, а в годините бяха известни само в спортните среди. Те са възпитани в устоите на силен морал и без лигавщини с истинска закалка към живота още от бебета. Майка им Кремена разказва като любопитен факт, че Габи и Стефи ръфали филии, намазани с лютеница още преди да им поникнат зъбки, гледани са и без памперси.

По-малката Стефани е копие на баща си - бившия футболист Светослав Бояджиев, а Габи е одрала кожата на майка си. За двете обаче таткото е най-респектиращият човек в живота им. Признават си, че той е изключително строг, но и че на неговата неотстъпчивост дължат това, че са продължили в моменти на слабост. Твърдят, че хъса в спорта са го наследили от него.
От малки и до сега сестрите са рамо до рамо винаги. Заради малката разлика от година и два месеца двете тръгват заедно на училище, по-малката тръгва в първи клас с набора на кака си.

Вече 10 години са неразделни и в бадминтона. Стефани обаче започва първа отделно от Габи. Това се случва, когато е на 9 години. Обща приятелка я завела в залата. Първо за удоволствие. Най-вече да си запълва времето. А и в останалите спортове, които пробвала преди, все нещо не достигало, за да я грабнат изцяло. Пробвала е покрай кака си спортни танци, но много бързо й писнало от тях, доскучало й, после малко се занимава и с тенис на корт. Тогава усетила тръпката от мрежата, но пак опитът й бил краткотраен. С бадминтона обаче постепенно й се получило.
По това време по-голямата Габи тренирала спортни танци. Като танцьорка вече имала натрупан 3-годишен опит. Понеже е по-романтичната и суетна от двете, разказва откровено, че обожавала да ходи в танцовата зала заради красивите рокли, изящните прически и сияйния артистичен грим.

Танците са й страст и до сега


Един ден обаче решила от любопитство да отиде да погледа все още любителската тренировка на сестра си. Влязла в залата за бадминтон и останала в нея завинаги.

Само година и малко сред първата си обща тренировка печелят и първата си титла. Това е в далечната 2006-а на републиканско до 13 години. Тогава и решили, че бадминтонът е техният спорт, а тандемът - силата им. Първоначално ги открива Иван Кулешев, него имат за свой орисник. Още първия път, когато ги видял да играят заедно, казал на майка им: "Взимам ги!". Това е и началото за Габи и Стефи по пътя към успехи. Започват при него и Петър Желев. Като тандем ги обучава и Живко Димитров. Следва Станимир Бойчинов, който е треньор в момента на БК "Хасково". Впоследствие Стоеви решават, че за да израснат, трябва да напуснат родния град. Местят се в София, за да се подготвят при Гюнтер Хубер.
Имената им много нашумяха през 2013 година, като сестрите грабнаха два златни медала от шампионата по бадминтон за девойки до 19 г. Тогава Габриела и Стефани Стоеви спечелиха титлите на сингъл. А Стефи и на двойки в Анкара.
Габриела обича да е на първа линия. Сестра й твърди, че мрежата я обича и затова ударите й са толкова точни.

Стефи пък продължава да се състезава и на сингъл. Кака й обаче твърди, че соловата игра не е за нея.
Още преди да станат толкова популярни в България, Стоеви са сред най-известните ни спортисти през последните години в Индонезия. Дори имат фенклуб там. Казват, че бадминтонът е сред най-бързо развиващите си игри там не само защото е много достъпен, но и понеже държавата налива много пари в така наречените масови спортове.

Досега в кариерата си са се разделяли само веднъж и то за малко. Случва се на Европейското до 17 г. в Португалия. Стефани се пуска в надпреварата, докато Габи е аут. Надхвърлила горната граница и няма право да играе на този турнир.
В навечерието на бала си през 2013 година момичетата решиха категорично, че избират спорта за своя професия.
И вече са далеч от годините на трудности заради липсата на пари, лишенията, които родителите ми са търпели, за да могат сестрите да се развиват и да участват на по-престижни състезания. Сега момичетата са убедени, че всичко си е заслужавало.
А тръгнат ли на път, в куфарите си винаги слагат: официална рокля, елегантни обувки и фуркети за коса. Габи е тази, която има решаващата дума за стайлнга, а Стефани й се доверява. Така както двете си имат абсолютно довериe на корта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай