Стартира петият полуфинал на Kamenitza Фен Купа

Стартира петият полуфинал на Kamenitza Фен Купа | StandartNews.com

Петият Регионален полуфинал от 13-тото издание на Kamenitza Фен Купа стартира „по каталунски" днес на стадион „Дунав" в Русе. Стотици почитатели на футбола и бирата се събраха на стадиона, за да приветстват турнира, който по традиция се радва на изключително много фенове в крайдунавския град. В битката за регионалния трофей участват най-добрите 32 отбора от Русе и Силистра, извоювали местата си по време на предварителните квалификации за тези две области.

И през двата дни на полуфиналите запалянковците ще се наслаждават на компанията на дългогодишния приятел на Фен Купа Трифон Иванов. Именно той даде официалното начало на регионалната битка с думите: „Русе е един от най-футболните градове в България. Поздравявам ви за влизането в професионалния футбол. На всички участници пожелавам успех. Ще ви чакам на Националните Финали". Освен Туньо на сцената се качи и кметът на Община Русе Пламен Стоилов. „Скъпи приятели на футбола, очаква ни страхотен футболен празник през следващите два дни. Много се радвам, че Фен Купа отново е в Русе. Ние от Общината работим усилено за развитието на футбола и за нас винаги е голямо удоволствие да сме домакини на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България", сподели той. Сред официалните гости бяха и зам.-кметът по Хуманитарни дейности Иван Григоров, регионалният координатор на БФС за Русе Димитър Димитров - Кулеманса и бившият футболист на ФК „Дунав" Русе – Борислав Богомилов.

След откриването организаторите и представители на Община Русе спретнаха страхотно шоу в демонстративен мач. Като истински приятели те си размениха по 1 гол в редовното време и се наложи изходът от срещата да бъде решен чрез дузпи. И двата тима бяха много прецизни от бялата точка и отправиха по 5 наказателни удара. В крайна сметка общинарите първи допуснаха грешка и загубиха с достоен резултат 4:5.

Борбата за титлата Регионален шампион за пореден път се очертава да бъде много оспорвана. В редиците на участниците се открояват имената на множество доказани отбори. Един от тях е „Филаделфия", който до миналата година сразяваше съперниците си под името „Дунав 2010" - бивши Национални шампиони и многократни носители на регионалната Kamenitza Фен Купа. През сезон 2014 тимът се класира на четвърто място в битката за Русе и не успя да стигне до Националните Финали. Тази година, обаче, момчетата са решили да направят всичко възможно, за да станат за втори път №1 в България и да придружат Христо Стоичков зад кулисите на Камп Ноу. Отборите завършили на първо, второ и трето място миналата година също отново са в играта. Имената им са както следва: „ФК Анархия Русе", „Парк Дизайн" и „Holleman-2". Всеки от тях има сериозни претенции за голямата награда и необходимите за спечелването й футболни умения. По време на квалификациите „Филаделфия" разгроми „Aston Bira" с категоричното 7:0. „Анархия" наложи правилата си върху „Скални орли АБВ" и ги отстрани с 4:0. „Парк Дизайн" подейства като силен инсектицид на „Буболечките" и ги размаза с 5:1, а „Holleman-2" попари надеждите на „Селесао" с възможно най-болезненото 1:0.
Всички тези резултати ще подсилят второто издание на дарителската кампания на Фен Купа „Дари Гол". В рамките на инициативата всеки гол, отбелязан по време на турнира, добавя по 1 лев към специална благотворителна сметка. Събраните средства ще бъдат инвестирани в подпомагане развитието на българския футбол и по-конкретно – в подобряване на футболната инфраструктура в града на бъдещите Национални шампиони на Фен Купа 2015. Капиталът на инициативата до момента се равнява на 3921 лева, а към него остава да се добавят попаденията от още 7 полуфинални и 15 квалификационни кръга, както и от Националните Финали. Миналата година бяха събрани почти 11 000 лева, а колко ще са средствата през този сезон зависи изцяло от голмайсторите в турнира.

Битката за Регионалната Фен Купа в Русе ще продължи и в неделя. Финалното дерби ще стартира в 13:00 часа, веднага след което новите регионални шампиони ще бъдат наградени на специална церемония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай