Спортни "Икари" за героите на 2014 г.

Спортни "Икари" за героите на 2014 г. | StandartNews.com

Шефът на европейската борба Цено Ценов става съветник на министъра

Благой вече със спаринг в Германия, Сани стартира със световно

Героите на спортната 2014 година получиха своите "Икари" на стилна церемония в Националната художествена галерия. Призовете на Фондация "Български спорт" и отличията на БОК се раздават за 23-а поредна година и са сред най-авторитетните у нас. Наградени бяха спортисти в седем различни категории. За "Постижение на годината" беше отличен тенисистът Григор Димитров, който обаче не присъства на церемонията. От трибуната обаче обещаха статуетката да му бъде дадена лично. "Отбор на годината" е ансамбълът ни по художествена гимнастика - световен шампион в многобоя. Купата им бе връчена от спортния министър Красен Кралев. "Специални благодарности на г-н Цено Ценов - изпълнителен директор на фондацията, който години наред се е отдал на просперитета на спорта ни. Неговата мъдрост е изключително полезна и важна за всички нас и затова искрено му благодаря, че прие поканата да бъде мой съветник", заяви в приветствието си Кралев.

"Проспериращ млад спортист" е 18-годишният боксьор Благой Найденов, шампион от младежките олимпийски игри в Нанджин и световен младежки шампион. Той обаче е на път да избере професионалния ринг. "Имам професионален договор, но той ще влезе в сила след първия ми мач през януари или февруари. Вече бях в Германия на един спаринг. Гледаха ме и от "Зауерланд" и имаха интерес към мен, но аз май повече гледам към Америка", каза Найденов. Той обясни причината да се откаже от аматьорския бокс с факта, че не е получил адекватно финансиране след успехите си тази година. Младокът обясни, че при професионалистите ще му се наложи да сваля килограми. "В по-горна категория няма да преминавам. Аз съм бърз и техничен. Ако кача, ще стана мазен и дебел", обясни олимпийският шампион.

За впечатляващо представяне призът за 2014 година заслужи алпинистът Боян Петров, който е първият българин, изкачил три 8-хилядника в една година. Многократната световна и европейска шампионка по борба Станка Златева пък бе отличена за "Шампионско дълголетие". Награди получиха още Александра Жекова, Александър Костадинов, Иван Марков, Станимира Петрова, Гергана Баръмова. БОК също раздаде своите отличия. Президентът на европейската борба Цено Ценов бе награден с почетен знак на олимпийския комитет. Със златна значка бе отличен и изп. директор на "Бранд Медия България" Боян Томов, както и много други спортисти и журналисти с принос към олимпийското движение.

Някои от героите на годината в спорта споделиха и своите впечатления. "Алпинизмът е арена без зрители. Пожелавам си догодина да не ми се случват непредвидени случки, както да ме бутне кола. Искам здраве", сподели Боян Петров. "Този Икар е първи за мен и съм поласкана. Щастлива, че вече се обръща повече внимание и на екстремните спортове. Ще открием сезона директно със световния шампионат в Австрия. Подготовката премина добре. В добра форма съм. Успяхме да променим някои неща в моята техника, които се надявам да ми донесат по-висока скорост. Заради отменените две световни купи имаме по-малко състезания от обикновено, но съществува опция те да се пренасочат към други курорти по-късно през сезона", каза сноубордистката Александра Жекова, която на олимпийските игри в Сочи спечели пето място и взе една от наградите за "Достойно представяне".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай