Спортист №1: Сама открих лекарството (ОБЗОР)

Спортист №1: Сама открих лекарството (ОБЗОР) | StandartNews.com

Габи била на "Мелдронат" само 3 седмици

Има много по-силни неща, ако искаме да лъжем, подкрепи я треньорът й

Сама намерих и стигнах до лекарството, обяви спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова на специален брифинг днес заедно с треньора си Атанас Атанасов и мениджъра Веница Атанасова. Поводът бе положителната допинг проба за мелдоний, която състезателката на троен скок е дала. "Искам да кажа, че не съм дошла да се оправдавам за нещо, а да кажа цялата истина. Главата ми е гордо вдигната, защото не съм нарушила антидопинговите правила и не съм опетнила честта на България", започна емоционално Петрова. "Нещата стоят така. През 2015 година аз съм употребявала медикамент, съдържащ мелдоний. В края на септември световната антидопингова агенция (WADA) обявява списък с веществата, които ще бъдат включени от 1 януари 2016 година. Всеки един ден от годината те знаят моето местонахождение и могат да ме проверят, когато пожелаят. Аз съм длъжна да следя списъците и съм преустановила приема през септември месец. През 2016 година по никакъв съзнателен начин не съм се докосвала до този препарат", разказа Габи. "От тези 140 спортисти, които са уличени в употреба на мелдоний, нито един не е наказан. Аз също не съм със спрени състезателни права. Поискано ми е обяснение и съм предоставила цялата информация на съответните органи. Изчакваме решение, но няма нищо конкретно", каза още тя. Петрова разкри и колко време е използвала лекарството. "Всеки един човек, когато е болен, опитва да си възстанови организма. Използвала съм препарата три седмици, за да мога да се върна по-бързо на пистата, като това се е случвало след консултация с лекар - с този на националния отбор (б.р. д-р Ангел Лозано)", обясни още звездата и добави, че няма как да не е притеснена за бъдещето си. "Истината е само една, няма как да се измисли нещо друго. Не знам обаче дали WADA ще признаят, ако са допуснали грешка. На мен лично не ми звучи логично близо 150 човека да не знаят, че този препарат е забранен от 1 януари и да продължат да го приемат", обяви още тя. "Може би не знаят и те колко точно време стои това вещество в организма и поради тази причина все още няма наказани", продължи спортистката. "През миналата година съм дала между 5 и 10 проби, трябва да погледна. Имам и състезателни, и извънстезателни. Идвали са вкъщи, идвали са на лагери на Белмекен. Никога не съм се крила от допинг полиция, подлежа на контрол денонощно", обяви още тя.

Треньорът на Габи - Атанас Атанасов, дори бе по-емоционален от своята възпитаничка. "След като разбрахме, че влиза в забранения списък, не сме се докосвали до този препарат. Изхвърлихме го насам. Нито може умишлено да ни е даден препаратът, нито Габриела да го е взела по погрешка. Остава единственият вариант -лекарството да се задържа по-дълго време в организма. Ако не е това, значи е огромна грешка, която не мога да си представя", категоричен бе Атанасов. "Аз трябваше да съм най-малоумният, за да я стимулирам с този препарат. Има толкова много по-мощни и по-силни вещества, ако искам да си слагам главата в торбата. Използвайки този препарат, тя имаше и добри резултати, но направи и най-слабия - в Брюксел. Не знам до каква степен помага или не помага, но аз съм се консултирал с лекаря на националния отбор. Отговорът му за този препарат бе утвърдителен - помагал за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Тя няма здравословни проблеми, взимаше препарата за по-бързо възстановяване от натоварените тренировки. Не сме някакви престъпници", каза още Атанасов. "Габриела тази година щеше да стане световна шампионка. Ние получихме писмото няколко дни преди да заминем за Портланд (б.р. там преди дни приключи световното в зала). След като дойде тази информация, аз бях човекът, който реши, че по-добре да пропуснем първенството, защото тя нямаше да може да се състезава, както може. Можех да скрия от нея, но имаше вероятност да го разбере там и щеше да стане страшно. Както вървят нещата, с тези списъци и проверки, може скоро да сложат и гривни на състезателите. Мисля, че това не е много човешко. В никакъв случай не е грешка от наша страна", завърши спецът.

Ще изискваме количествена проба

за да се види какво процентно съдържание е имало това вещество, когато Габи го е упротребявала и какво при положителната допинг проба. Това обяви мениджърката на Спортист номер 1 за 2015 г. - Веница Атанасова. "Очевидно нещата не са толкова прозрачни, колкото им се иска на хората. Ние в момента сме в процес на доказване, че тя не е употребявала мелдоний след края на миналата година. Това ще е изключително трудно, но ако от IAAF не считат аргументите ни са основателните, нейните права вече щяха на бъдат спрени", заяви още тя. "Силно се надяваме въпросът да се разреши по-бързо, макар че такива неща отнемат време. Но ние категорично ще се борим за оневиняване. Аз очаквам тя да не бъде наказана изобщо", продължи агентът на хубавицата.

Красен Кралев: Проблем има, но яснота - не

Министърът на спорта Красен Кралев обяви, че е крайно време някой да внесе яснота по проблема с мелдония. "Какво да коментирам? Проблемът със субстанцията е много сериозен, но и твърде неясен. Всички чакаме решението на WADA как ще се действа. По-голямата част от спортистите, които са дали положителна допинг проби за мелдоний, твърдят, че са го употребявали до късната есен на 2015 г., когато той не е бил забранен", обяви Кралев по повод положителната допинг проба на състезателката ни в тройния скок Габриела Петрова. "До момента няма нито един спортист, наказан за мелдоний, а хванатите с тази субстанция са над 130", каза още министърът. Той застана зад Петрова. "Не мога да укорявам Габриела. Когато е взимала препарата, той е бил редовен", категоричен бе Кралев.

"Моят колега, руският министър на спорта Виталий Мутко, публично обяви, че от WADA са отговорили, че нямат данни за колко време организмът се изчиства от субстанцията", добави още Кралев. Той уточни, че предстоят изследвания от страна на WADA, които да установят периода на отделяне на мелдоний от организма.

Руснак се поболя преди внезапен тест

Руските футболисти бяха подложени на внезапна проверка за допинг преди днешната контрола с Франция в Париж. Те били изненадани в хотел "Ренесанс" в предградието Сен Клу, където са охранявани от кордон полицаи заради повишения риск от атентати преди и по време на мача. Въпреки това селекционерът Леонид Слуцкий заяви, че той и играчите въобще не са се почувствали притеснени от проверката. "Посещението на делегатите от УАДА въобще не ни обезпокоиха, обясни той. - След тренировката просто минахме през стандартна процедура. Това по никакъв начин не наруши подготовката ни. Тествани бяха определени играчи, определени с жребий", допълни Слуцкий. Любопитното обаче е, че точно преди тренировката внезапно се оказа, че един от футболистите - Игор Денисов, се е разболял и не се е явил. Той бил вдигнал висока температура и бил приет в болница в Париж, без да е ясно от какво е болен.

Всичко ще е наред

изрази подкрепата си към Габи Петрова един от най-добрите ни млади атлети Митко Ценов. Той написа във Фейсбук, че не вярва състезателката по троен скок да е взимала допинг и че това е една огромна грешка. "Стига глупости. Габи, всичко ще е наред", написа Ценов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай