Спасителят в калта

Спасителят в калта | StandartNews.com

Неделчо Колев е поредното голямо име, смазано от щангите

Кронос убива децата си. Едва ли има по-вярно определение за това, което се случва в щангите. Спортът, с който винаги сме се тупали в гърдите от 1988 г. насам, май ни носи повече болка, отколкото радост. Като се започне от "папата" Иван Абаджиев и се стигне до 14-годишната Надежда Мей, едва ли има име свързано с тежката атлетика, което да не е оцапано от допинга. Дори и титанът от гръцката митология би завидял на щангите, които с такава лекота убиват големите си имена. Поредният скандал, каквото и да си говорим, а и който и да се окаже виновен, ще тежи на съвестта на Неделчо Колев. Шефът на федерацията, чието обещание бе, че скандал като този преди игрите в Пекин няма да се повтори.

А като състезател е с кариера - мечта. На 13 г. започва да вдига, а след три вече се бори с мъжете. На 20 г. е спортист номер 1 на България и "заслужил майстор на спорта". Липсва му само олимпийска титла, но и без нея има достатъчно медали, за да има гарантирано място в "Залата на славата" на родния спорт. Като треньор също може да се похвали с кариера, която преминава в "приказни" страни като Тайланд, Индия, Бахрейн, Индонезия. От тях Колев има истории за змии и невиждани гледки. Както и за старта на кариерата на певица на щерката си Рут, смаяла талайндци с изпълнение на Селин Дион. Рут е едно от трите му деца. Колев има още две момчета, едното от тях е близнак на музикалната звезда. "Той ми троши нервите. Занимава се с екстремни спортове. Сноуборд, ски! Това работа ли е? Да се потрошиш целия", разказва за него често таткото. Той е отгледал Рут почти сам, след като се разделя с втората си съпруга и всеки от тях взема по едно дете. Но не се бърка в решенията за кариерата й. Единственото, което си позволява, е да я откаже от гимнастиката, най-вече тази с уред като висилка.

Де да беше толкова лесно и с допинга, но не би. Именно той е една от причините Колев да се издигне на пиадестала. Федерацията загуби лиценза си след скандала с Пекин през 2008 г. Така се стигна до появата на цели три нови. Едната от тях, тази на Неделчо Колев, успя да спечели доверието на министър Свилен Нейков и върна щангите на картата. Заведе и отбор на олимпиадата в Лондон, но скандалите в тежката ни атлетика така и не спряха. Опозицията нададе глава и му потърси сметка за парите, които взе от Азербайджан по продажбата на Боянка Костова и Валентин Христов, и за неясните финансови отчети. Недоволните клубове се опитаха да го свалят от власт, но не успяха. Колев се спаси. И със сигурност щеше да го направи още стотици пъти, ако не бяха фаталните 11 положителни проби! Те вещаят не само съсипани кариери на състезателите, но и смърт на федерацията, а може би и на самите щанги. Тронът, който Колев сам си изгради - рухна. В момента Спасителя е в калта, там където са и предшествениците му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай