СОС с 400 000 лв. за софийските клубове

СОС с 400 000 лв. за софийските клубове | StandartNews.com

С решение от днешната си сесия Столичният общински съвет предостави 400 000 лв. на спортните клубове в София. Средствата са по новата програма, с която кметството прави още една нова стъпка към своя ангажимент да подпомага развитието на спорта на територията на града. Две трети от тази сума са предназначени за колективните спортове, останалите – за индивидуалните, съобщава www.sofia2018.bg.

Повечето от клубовете са декларирали, че тези средства ще бъдат използвани приоритетно за развитие на детско юношеските школи. Подробният разчет показва, че най-значителни са одобрените средства за няколкото водещи волейболни и баскетболни школи, които ще получат сума, близка до максималния грант, който е 40 000 лв. Одобрени и с изрядни документи са 16 клуба развиващи колективни спортове и 11 занимаващи се с индивидуални спортове.

Кандидатстващите клубове премиха през одобрението на няколко общински комисии, а преди два дни техни представители бяха запознати на работна среща в ИнфоЦентър София2018 с условията, при които ще бъдат преведени сумите. „Програмата за финансиране на клубовете отговаря на стремежа на Столична община да разширява дейността си в областта на спорта с подобни инициативи. Отпускането на тези средства е в синхрон с проекта „София – Европейска столица на спорта 2018" и вярваме, че те ще окажат ползотворно влияние в развитието на столичните клубове," заяви тогава Анатоли Илиев, общински съветник и организационен секретар на София2018.

На срещата в ИнфоЦентър София2018 Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община подробно разясни условията, документацията и детайлите по новата Програма, като отговори на всички въпроси на представителите на кандидатстващите клубове. Бяха уточнени изискванията, финансовите планове и разчети, изисквани от одобрените.

„Добре е, че Столична община откликна на нуждите на клубовете и бе направена първата стъпка в това отношение. Искам специално да благодаря на кмета Йорданка Фандъкова за разбирането на нашите проблеми и за бързата й реакция по стартирането на финансирането. И тези средства няма да са ни достатъчни, но важно е желанието и това да се тръгне отнякъде," заяви волейболният национал Владимир Николов, който наскоро отвори голяма детска школа и бе сред инициаторите на новия проект. Столична община обработи и финализира документите в максимално кратки срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай