София с шансове и за Евро 2018 по минифутбол

София с шансове и за Евро 2018 по минифутбол | StandartNews.com

София е с много силни шансове да приеме още едно голямо първенство през 2018 г., когато градът ще бъде Европейска столица на спорта. Това стана ясно от визитата на президента на Международната асоциация по минифутбол Филип Джуда.

„България е сред съучредителите на световната асоциация, с богат опит при организацията на подобни прояви и аз изцяло подкрепям нейната кандидатура за домакин на ЕВРО 2018 г.," заяви Джуда на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018. Чехът даде повече подробности за продължаващия една седмица шампионат, в който ще участват 32 държави. „Прекрасно е че вашата кандидатура съвпада с инициатива София – Европейска столица на спорта. Локацията на града е отлична и предполага много възможности и като туризъм, и като маркетинг. Решението ще се вземе на Генералната асамблея през януари и се надявам - тъй като Прага е домакин на шампионата през 2017 г. - да предам знамето след това на София," каза още президентът на Световната асоциация.

„България вече е организирала 7 подобни първенства и винаги сме получавали отлични отзиви. Тези дни се срещнахме с част от зам.-кметовете на София и благодаря на Столична община за това, че получихме подкрепа и разбиране при детайлизиране на кандидатурата," обяви президентът на Българската асоциация по мини футбол Лъчезар Паланков. Стана ясно, че се обсъждат няколко варианта за мястото на това първенство, като се търси най-оптималният по отношение на зрители, телевизия, промотиране на спорта, маркетинг и др. Възможно е шампионатът да се състои на стадион, но може да се изградят временни конструкции и игрища. Досега неофициално намерения за домакини на ЕВРО 2018 са заявили Холандия и Германия. Тепърва обаче в световната централа ще приемат официалните кандидатури.

Мини футболът се вписва в стратегията на проекта „Европейска столица на спорта", който е насочен към масовия спорт и спортуването в градска среда, близо до дома и до работата. През 2018 г. София вече е одобрена за домакин на две големи световни първенства в два от най-българските спортове: художествена гимнастика и волейбол мъже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай