Сливенската перла с гюлето

Сливенската перла с гюлето | StandartNews.com

Преди 11 години на световното първенство за юноши и девойки старша възраст в Гросето една българска атлетка завърши шеста в тласкането на гюле. Момичето е Радослава Мавродиева и всички я определиха за най-големия талант в дисциплината. Оттогава до 7 март атлетката е безспорната номер 1 на гюле в България, но на стартовете в чужбина сякаш зла орис я спираше да покаже най-добрия си резултат. Това бе причината тя да зареже спорта за кратко.

На 7 март вечерта обаче близо 11 години след големия старт в Гросето родената в Сливен атлетка достигна най-големия връх в кариерата си, спечелвайки бронзов медал от европейското за мъже и жени в Прага. В зала О2 Радослава показа, че е повярвала в силите си и може да се мери с най-добрите в Европа. Минути след като завърши финалът, тя бе на седмото небе от радост.

"Още не мога да повярвам, че това се случи. Докато не взема медала, няма да съм сигурна, че съм трета в Европа", заяви тогава Радослава. Независимо, че стъпи на връх, на който българка не бе стъпвала в гюлето повече от 15 години, Мавродиева срамежливо обяви, че се смущава да говори пред камерите. "Когато ми светнете с прожекторите и ми подадете микрофоните, се гипсирам", аргументира се тя. В допълнение нейната треньорка Валентина Желязкова разкри в Прага, че ако има директен влак от чешката столица до Сливен, Радослава с радост ще се качи на него, за да избегне медийния шум в София.

Часовете след спечелването на медала обаче сякаш я преобразиха и й вдъхнаха кураж да говори спокойно с журналистите. Така тя разкри, че новата цел, която си поставя, вече е призово класиране и то не на световното на открито това лято в Пекин, а на най-големия спортен форум - олимпиадата в Рио 2016.

"От две години в Радослава се вижда стремеж и отдаденост да реализира истинските си възможности", категоричен е президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. "В Прага тя стана трета, но потенциалът, който има, е голям и съм сигурен, че тя ще си повярва и скоро ще го реализира". Още следващия уикенд Мавродиева защити реномето си в Европейската купа по зимни хвърляния в Португалия, където завърши четвърта и доказа, че определено има място сред най-добрите на Стария континент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай