Швейцарка спечели втория гигантски слалом в Боровец

Швейцарка спечели втория гигантски слалом в Боровец | StandartNews.com

Швейцарката Симоне Вилд спечели драматично втория гигантски слалом за Европейската купа по ски в Боровец. 22-годишната алпийка бе втора след първия манш само на 0,33 сек от носителката на трофея Стефани Брунер. С прецизно финално спускане обаче тя грабна победата с време 2:15,32 мин. Клара Дирезе (Фр) завърши втора на 0,37 сек. Брунер се задоволи с третото място с 2:15,85 мин.

Въпреки мрачното време трасето подготвено от екипа на рейс директора Виктор Гичев издържа. Гост на състезанията от втория ден бе и бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Той пристигна заедно с ексминистъра Мирослав Севлиевски, след което се настаниха на трибуните и аплодираха скиорките. Призьорката получи купата си от министъра на туризма Николина Ангелкова. Директор "Маркетинг и реклама" на Fibank Илона Станева връчи подаръци от банката на първите шест в класирането. Илияна Захариева директор "Корпоративни комуникаци" в Mtel също зарадва най-добрите от европейската купа в атрактивни награди от водещия мобилен оператор. По време на двата манша от Мтел имаха атрактивни игри с публиката, като след състезанието шоуто за феновете организирано от мобилния оператор се пренесе пред хотел "Рила".

От българските скиорки Вера Асенова завърши на 40-о място, като изостана на 8,04 сек от победителката. Михаела Кехайова е 43-а на 15,29 сек и Даниела Елинова остана 44-а на 21,04 сек, като и трите подобриха времената си от петък. Най-опитната ни състезателка Мария Киркова допуска грешка и не завърши първото спускане.

Отзиви

Симоне ВИЛД (Швейц), първо място в съботния гигантски слалом:

„Пистата бе по-различна от вчера, но отново превъзходно подготвена. В горната част трасето бе по-трудно, ала във втория манш успях да се спусна по най-добрия начин и това ми бе достатъчно за победата. Имахме късмет и с времето, че се задържа ясно до края. Сега ми предстоят няколко дни почивка и след това състезания на ФИС до края на сезона. Всичко бе прекрасно и си тръгвам от Боровец с чудесни впечатления и спомени. Искам специално да подчертая, че никога на състезания за Европейската купа не сме били обект на подобно внимание. Благодаря за всичко на организаторите и до нови срещи тук в Боровец."

Клара ДИРЕЗ (Фр), второ място:

„Това бе едно много силно и интересно състезание. Доволна съм от представянето си в Боровец. Трасето бе отлично подготвено и за мен бе удоволствие да се състезавам тук. Никога не съм се виждала подобни условия на кръг от Европейската купа. Предстоят ми стартове за ФИС до край на сезона и участие на Световното първенство за девойки в Сочи."

Стефани БРЮНЕР (Ав), трето място:

„И днес стана едно отлично състезание. Снегът бе по-различен от вчера, но това не промени условията по пистата. Много съм доволна от третото си място. Организацията на двата старта тук в Боровец бе като на състезания от Световната купа – всичко: условия, публика, телевизии и пресконференции... всичко бе на ниво. За нас това бяха прекрасни стартове. Прибирам се вкъщи, ще релаксирам 5 дни и продължавам със стартове за ФИС."

Цеко МИНЕВ, президент на БФСки:

„Нека честитим на най-добрите и да пожелаем на всички нови срещи в България. Благодаря на състезателките за топлите думи. Това бе една страхотна седмица, който дълго ще се помни с тези 4 старта за европейската купа, което е нещо изключително в световен мащаб. Най-важното е, че всичко това се прави за децата, за ските и за това повече хора да могат да излязат в планината, сред природата, да се докоснат и да се увлекат по зимните спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай