Със злато, нови 7 медала и „диамантена" подкрепа завърши Мултиевропейското първенство по таекуондо

Със злато, нови 7 медала и „диамантена" подкрепа завърши Мултиевропейското първенство по таекуондо | StandartNews.com

С общо 24 медала, нов рекорд и невероятен успех за България завърши Мултиевропейското първенство по таекуондо, което се проведе в Пловдив. В последния ден нови седем медала прибавиха родните състезатели в категориите юноши и девойки, мъже и жени. След като в събота олимпийското ни таекуондо би собствения си рекорд , вчера окончателно затвърди позициите си на водеща таекуондо сила.

В последния ден от надпреварата зрителите в зала "Колодрума'' успяха да се наслaдят на уникалната българска игра и успехи. За да подкрепят състезателите ни на трибуните беше най-голямата нежна гордост на България - „Диамантените момичета". Ансамбълът ни по художествена гимнастика насърчаваше таекуондистите ни през целия ден на състезанието.

Калоян Бинев позлати България в кат мъже до 63кг, след 5 победни срещи и невероятен финал. По пътя към златото, след първа служебна победа, Кало премина през представители на Македония и Турция в първите си 2 битки. На полуфинала, Бинев срещна опонент от Русия, който въпреки силната си заявка не успя да надделее над нашето момче. Финалът на Калоян срещу представителя на Германия изправи цялата зала на крака. Въпреки догонването на двамата в точките през целия мач, десет секунди преди края, немският национал водеше в резултата. Това стимулира Калоян и във финалните секунди, с надмощие от 2 точки и резултат 11:9, Кало спечели единственото злато за България в категория мъже и жени.

Сребърните медали дойдоха от Емилия Тасева от ТК "Форс" в кат. девойки до 55кг., Мари Илиева до 59 кг. от ТК "Таекуондо Фитнес" също отново при девойки, и от бронзовия медалист от Световното в Египет 2017 – Кристиян Златев в кат + 78кг от клуб Сунг Ри - Ботевград.

Медалистът ни от световното първенство за мъже, Владимир Далаклиев се впусна в битки, въпреки тежката травма на коляното, която му бе нанесена на сериите -Гран При в Рим. Влади победи в две поредни срещи, и след като завоюва бронзов медал за България, травмата на крака му наложи да спре игра. Освен Влади с бронзови медали за страната ни взеха Мариела Иванова в кат -68 кг. от клуб Кондор 2000 и Никол Чорбанова в кат. жени – 58 кг от клуб Таекуондо Фитнес.

Мултиевропейските игри са първото по рода си Европейско първенство, което е отворен турнир и право на участие имат състезатели от цял свят. Това прави родните медали изключително ценни и стойностни, тъй като освен европейска титла, състезателите ни имат повод да се гордеят, и с голямата конкуренция от цял свят, която преодоляват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай