С плюшени лъвчета за късмет отпътуваха за Рио първите ни спортисти

С плюшени лъвчета за късмет отпътуваха за Рио първите ни спортисти | StandartNews.com

С плюшени лъвчета за късмет по традиция бяха изпратени олимпийците ни за игрите в Рио. Вчера отпътуваха първите ни състезатели - Антоанета Бонева (спортна стрелба) и лекоатлетката Силвия Дънекова, а сувенирите им бяха връчени от Илона Станева, директор "Маркетинг и реклама" на Първа инвестиционна банка, генерален спонсор на БОК.„Нека тези лъвчета ви носят сполука и късмет, пожелавам ви успех с националните екипи и се надявам да ви посрещнем така засмени, както ви изпращаме." каза Станева.

„Да стигна финал в Рио не е невъзможно, но ще е много трудно - призна Силвия Дънекова, която на олимпиадата ще бяга 3000 м с препятствия. - Имам проблеми с ишиасов нерв, но гледам да не мисля и не му обръщам внимание. Самото ни участие в Рио е голям успех. Хора встрани от спорта ни пожелават медали, а ние се борим с гиганти. Вижте какво направиха САЩ. Събориха Русия. Да донесем торба с медали е химера за някои спортове. Но има такива. И дано ни отсрамят. За други, като леката атлетика, и участието ни е нещо достойно."

Най-добрата ни стрелкиня Антоанена Бонева, която оглавява европейската ранглиста на 25 м пистолет, също отпътува за Рио. Тя изрази притеснение относно инфраструктурата, която през април на Световната купа е била в потресаващо състояние.

„Пътувахме общо 5 часа на ден до стрелбището, което беше убийствено - призна нашата първа надежда за медал в Рио. - Дано сега ситуацията е по-различна."

Националката разкри, че очаква с нетърпение олимпийския форум и изрази надежда да превъзмогне себе си, за да отсреля най-добър резултат в Рио.

„Пожелавам ви, като се върнете да се чувствате горди със своите резултати - заяви Белчо Горанов, генeрален секретар на БОК. - И да постигнете това, за което сте мечтали." Последваха снимки с българския трибагреник, интервюта и селфита.

Олимпиадата в Рио се открива на 5 август и ще продължи до 21 август. В нея ще участват 51 български олимпийци. Следващата група, който ще пътува за Бразилия е на тримата борци в класическия стил Даниел Александров, Николай Байряков и Елис Гури плюс сабльорът Панчо Пасков, които ще отпътуват в петък привечер също с полет през Рим.

Всички български спортисти тръгват от София, с изключение на следните ни олимпийци: Ивет Лалова ще тръгне от Рим на 02.08, а Мирела Демирева от Амстердам на 04.08. Григор Димитров ще дойде в Рио на 03.08 направо от Лос Анджелис, а Нина Рангелова тръгва от Далас на 3 август.

Кралев: Благодаря на българските спортисти, които защитиха честта на България и завоюваха квоти за РИО 2016

„Благодаря на всички български спортисти и треньори, които защитиха честта на България и успяха да завоюват квоти за Летните олимпийски и Параолимпийски игри РИО 2016. Вярвам, че те ще представят достойно страната ни на най-висшия спортен форум", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на приема за изпращането на българската делегация, организиран от бразилския посланик у нас.

„Сега е времето всички нации да се обединим и да покажем своята нетърпимост към тероризма във всичките му форми. Спортът е най-големия носител на ценностите на мирното съжителство", добави министър Кралев. Министърът благодари на извънредния и пълномощен посланик на Бразилия у нас Н.Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес за отношението към българската олимпийска делегация и изрази увереност, че Бразилия ще се справи с предизвикателството на организацията и опазването на сигурността на участниците и зрителите на олимпийските и параолимпийските игри.

В събитието участваха още вицепрезидентът на БОК и ректор на НСА „Васил Левски" проф. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, спортисти и дипломати.

Представителите на българската олимпийска делегация демонстрираха и официалния екип за игрите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай