Ружди Ружди: 7 години се борих за този медал

Ружди Ружди: 7 години се борих за този медал  | StandartNews.com

Много дълго време чаках този медал. 7 години се борих и исках да го спечеля. Най-много се радвам, че направих световен рекорд на най-голямото състезание. Това заяви развълнуваният шампион от параолимпийските игри в Рио де Жанейро - Ружди Ружди пред bTV.

25-годишният атлет спечели златния медал в дисциплината тласкане на гюле, а с резултата си 12,33 м подобри световния рекорд с 29 см.

"Той беше подготвен за такъв резултат. Естествено, на тренировки не даваме абсолютния максимум, за да може да го направим на състезание. Ружди е от тези състезатели, които са много добре психически подготвени и се реализират. Очаквахме от адреналина на самото състезание да подобри собственото си постижение", разказа треньорът на Ружди - Радостин Тодоров.

"През 2008 г. претърпях катастрофа. Карах с много висока скорост - 180 км/ч. Влязох в участък с много завои. Единият от завоите беше с обратен наклон, аз загубих контрол и се преобърнах няколко пъти. След това разбрах, че се е счупил гръбнака ми.", разказа Ружди за деня, след който животът му се преобръща.

Ружди е много скромно момче, дисциплинирано. Определено е пример. Както Хуан Антонио Самаранч е казал, че параолимпизмът е училище за живот за всички, по същия начин аз мога да кажа, че много хора трябва да вземат пример от него. Той е човек, който се е отдал на това, което прави и не търси слава. Единствената му амбиция е да подобри личните си рекорди. След златния си медал го попитах какво правим. Той каза: "Продължаваме. Догодина следва световно първенство в Лондон. Искам да си затвърдя титлата след време", разказа журналистът Иван Филчев, който следи представянето на българските параолимпийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай