Руснаци закопали своите от Пекин

Руснаци закопали своите от Пекин | StandartNews.com

Всеки сам отговаря за грешките си, отсече Мутко

Уникален метод, чиито бащи са двама руснаци, е закопал 14 техни сънародници, участвали на игрите в Пекин през 2008 г. Във вторник стана ясно, че Анна Чичерова и още 13 души са употребявали допинг. Тогава обаче те минаха метър. Заради скандала с мелдония от миналата година от УАДА решиха да проверят пробите на руските атлети и състезатели от предишни с големи първенства. Това обаче нямаше да бъде възможно без разработката, направена от Григорий Родченков и Тимофей Соболевски.

Първият е бивш шеф на затворената вече Московска лаборатория за откриване на допинг, а вторият негов бивш заместник. Методът им позволява да са разкрият забранените вещества в телата или урината на състезателите и няколко години, след като са били направени тестовете. "Преди три седмици преди пробата бяха нужни, за да се скрият следите от допинга, а сега това е невъзможно", коментираха колеги на учените. Родченков и Соболевски дори бяха похвалени от Путин за откритието си.

"Всяко прегрешение е индивидуално и трябва да понесе различна тежест", обяви руският министър на спорта Владимир Мутко. "УАДА трябва да излезе най-после и да обясни по какъв критерий се ровят и наказват състезатели. Има хора, които са бъркали в миналото, но сега са признали грешките си и вече са чисти", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай