Родните щангисти се отърваха с минимално наказание

Адвокатите Гайдаров, Тодоровска и Колев изковали победата за щангите

Родните щангисти се отърваха с минимално наказание | StandartNews.com

Международната федерация по вдигане на тежести е уважила аргументите на БФВТ и е наложила минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Това става ясно от сайта на на БФВТ, която вчера е получила писмо с решението от световната организация.

Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети ще получат съответно по 9 месеца и 18 месеца. В писмото не е посочена глоба. По-късно стана ясно, че такава няма.

Световната федерация по щанги е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност и затова наказанието им е минимално. Трябва да се похвали огромната и непосилна работа на юристите.  Защита по делото бе поета от адвокат, д-р по Спортно право Борис Колев, член на адвокатското обединение "Джей Ес Лойърс", където работи заедно с адвокат Елена Тодоровска и адвокат Георги Гайдаров. Тримата подготвиха цялостната защита и документи.

"С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас", обясни резидентът на БФВТ Неделчо Колев.

"С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ, и да защитим състезатели и треньори. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус. Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо. Президентът на Световната щанги федерация Тамаш Аян със своя престиж и авторитет също бе гарант за справедливото решение, за което искрено му благодаря," каза още той за решението.

Има вариант минималното наказание да бъде обжалвано пред Международния спортен арбитраж в Лозана. "С адвокатите на федерацията вероятно ще базираме жалбата на изричното твърдение в писмото на МФВТ, че в случая българските щангисти не носят конкретна лична вина", добави той.

"Ще се борим докрай и ще опитаме всички възможности, за да помогнем на тези наши спортисти и да участваме на Световното първенство тази есен за можем да защитим спечелените досега седем олимпийски квоти за Рио2016 (5 при мъжете и 2 при жените)", посочват от БФВТ. "Най-важното е, че успяхме да сведем до минимум неприятните последици за българското вдигане на тежести", каза още Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай