Разград пламна като на Нова година (ОБЗОР)

Разград пламна като на Нова година (ОБЗОР) | StandartNews.com

Чехите свиха мръсен номер на Домусчиев и играчите

Поляци, руснаци и немци викаха за "Лудогорец" край морето

Да, България отново има отбор в Шампионската лига! "Лудогорец" го направи. За втори път. И сега никой не може да каже и копче на "орлите", които преследваха целта си като истински хищници. Докрай. Доказа го Кешеру с брилянтното си изпълнение за 2:2 в Пилзен. А България ще има поредната футболна приказка. Шапки долу за "Лудогорец".

23 август ще бъде записан със златни букви в историята на Разград, "Лудогорец" и българския футбол. Приказката на "орлите" в Европа продължава с пълна сила. Те отбиха майсторски напъните на "Виктория" в Пилзен и с 2:2 станаха първият роден тим, който два пъти ще играе в груповата фаза на Шампионската лига. Това стана повод за невиждан празник от Разград до цялото Черноморие. Хиляди фенове на "Лудогорец" ликуваха цяла нощ във вторник, след като отборът на Кирил Домусчиев наду платна и влезе с гръм и трясък в турнира на Богатите. Часове след фантастичния гол на Клаудио Кешеру, който в последната минута закова 2:2, Разград се превърна в епицентър на звуково-светлинно шоу. Пищови, пиратки, флоберки, със и без регистрация в информационните масиви на МВР, гърмяха от прозорци, тераси, градини, дворове и балкони в целия град. Фойерверки летяха в небето от кооперациите в центъра до вилите в лозята. Дълга колона автомобили, окичени в зелено, с клаксони, зурни и песни, тръгна из улиците. Нов припев стегна фенските редици и подпали надеждата на запалянковците за нови футболни победи на "Лудогорец" по най-големите стадиони на Европа. "Шампионска лига оле, оле, оле", скандираха запалянковците.

Докато в града течеше празник като Нова година, то хиляди разградчани, отвеяни от съдбата далеч от дома, куфееха от радост в различни точки на страната и света. Гурбетчии изпълниха социалните мрежи с възторжени постове. Цяла нощ баби, лели и чичовци приемаха по скайп поздравления и радостни възторзи за победата. "Тук, в Мюнхен, се събрахме 40 души. Гледахме заедно, хубаво е да си българин!", написа във Фейсбук Калин Георгиев. "Братле, в Прага днес не е много хубаво да си от Разград", сподели пък Ицо.

Разградската диаспора по Черноморието, където в момента работят много млади хора от лудогорския град, бързо спретнаха щур купон в прослава на победата. Аниматори, бармани, сервитьори се събраха след мача на импровизирани тържества и бързо решиха да пренесат еуфорията в курортните центрове. В сряда сутринта десетки фенове на "Лудогорец" отидоха на работа със зелени шалчета на вратовете. На туристическо корабче в Несебър Диян Димитров, който работи там като аниматор, организира международна агитка в чест на "Лудогорец". "Шампионска лига оле, оле, оле" скандираха с него поляци, немци, руснаци. Разградчанинът твърди, че в групата имало и чехи, но тази информация не бе потвърдена от неутрален източник. Разград вече живее в очакване. Местните брояха часовете до пристигането на момчетата на Георги Дерменджиев, за да им устроят триумф у дома. Местният вестник "Екип 7" излезе в сряда със заглавия: "Българският Великден се случи снощи! "Лудогорец" ни показа как трябва да работим, ако искаме да успеем", написа в редакционен коментар изданието и призова: "Всички на стадиона. Ние сме длъжни на тези мъже, които донесоха световна слава на Разград!".

И докато у нас течеше купон, то в Чехия показали, че не умеят да губят с достойнство. Властите в Пилзен се опитали си отмъстят по грозен начин за "орлите" за отпадането на "Виктория", гръмнаха пратениците на родните медии, сред които и "Блиц". Първи в полунощ пострадали играчите. Те били подложени на унизителни проверки на летището, преди да се качат на чартъра за Варна. Чехите дори им взели натривки за експлозиви от ръцете, нещо невиждано за футболен отбор. Нещата се повторили и с Кирил Домусчиев. Частният му самолет бил ровен от няколко вида местни служби. Цивилни дори броили дъвките в пилотската кабина. Шефът на КРИБ обаче запазил хладнокръвие, макар че бил принуден да се завърне в България с час закъснение.

500 000 стискали палци пред екрана

Половин милион българи са се радвали на триумфа на "Лудогорец" в Шампионската лига, обявиха от bTV. Медията разкри, че каналът "Action", където бе излъчена срещата, е бил най-гледан в този часови пояс. В интервала от 21,45 до 23,42 в екраните са били вперили поглед представителите на всички възрастови групи - 18-34 с дял 28,9%, сред 18-49 са били 23,2%, както и сред мъжете (18-49) - 33,5%. Аудиторията е била и двойно по-голяма от тази на конкуренцията, обявиха още от bTV.

Дерменджиев: Можем да излезем от групите

Не ни е страх да заявим целите и след това да ги изпълним, заяви гордо треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев. "Мисля, че можем да постигнем много, да прескочим първата фаза или най-малкото да продължим участието си в евротурнирите с класиране за елиминациите в Лига Европа", уточни спецът. "Някой мой именит колега бе заявил преди време, че Шампионската лига е по-силен турнир от Световното първенство. Това, което направихме тази вечер, е невероятно голяма крачка за "Лудогорец". Бъдете сигурни, че ще вземем точки в групите. В България е трудно да се постигне това, което ние направихме. Това бе и все още е един много амбициозен проект на братя Домусчиеви. Виждате, че се надгражда постоянно - в момента се довършва базата", каза още Дерменджиев.

Сега ще се наслаждаваме на играта, кефи се Стоянов

Вратарят на "Лудогорец" Владо Стоянов бе на седмото небе след успеха и се закани, че тимът ще събере точки в групите на Шампионската лига. "Чувството е невероятно и го пожелавам на всеки футболист. Показахме, че резултатите ни в Европа не са случайни, за разлика от отпадането миналия сезон. Изпълнихме това, което ни бе поставено като цел. Сега ще се наслаждаваме на играта. Убеден съм, че ще напълним националния стадион. Сега е време за празненства, но след това бързо превключваме на българско първенство. Предстои ни тежък мач с "Локо" (Пд) и почваме да мислим за него", изкефи се стражът. Защитникът Йордан Минев призна, че мачът с чехите е бил изключително тежък и му се е сторил много по-дълъг от обичайното. "Струваше ми се, че вече играем цяла вечност. Накрая даже спрях да гледам таблото. Важното е, че сме в групите и си свършихме работата", коментира националът. Козмин Моци отдаде победата на сърцето и мъжеството, което той и съотборниците му показаха. "Както винаги, не можем да изиграем и един нормален мач. "Виктория" са силен и здрав отбор, но показахме, че сме по-добри. Затова практикуваме този спорт - да играем срещу най-големите футболисти и най-силните тимове", отсече румънецът. "Емоцията е неописуема. Отново сме в групите! Трябва да си настина голям и силен отбор, за да го направиш", зарадва се Марселиньо.

"Орлите" с джакпот от 15 млн. евро

500 бона носи всяка точка в групите

"Лудогорец" може и да не е изиграл първия си мач от групите на Шампионската лига този сезон, но разградчани вече заработиха повече пари в сравнение с пробива си отпреди две години. Родният шампион си гарантира 14 700 000 евро, а сумата само ще набъбва. От миналата година УЕФА вдигна значително наградния фонд на турнира, което ще се отрази положително на банковата сметка на "орлите". "Лудогорец" си докара "джобни" от победите над "Младост" и "Цървена Звезда" във втория и третия квалификационен кръг съответно. Отстраняването на черногорския шампион бе оценено от УЕФА на 300 000 евро, а успехът над сръбския гранд добави нови 400 000. Победителите в плейофите прибират допълнителни 2 млн. евро, а за загубилите остават утешителните 3 млн. И тук вече идват сериозните пари, към които се стремят и най-големите европейски грандове. Влизането в групите на Шампионската лига носи 12 млн. евро, което праща "Лудогорец" в съвсем друга орбита, далеч от Балканите. За справка преди две години, когато разградчани осъществиха първия си пробив в турнира, сумата бе "едва" 8,6 млн. евро. В момента победа в групите се оценява на 1,5 млн., което е с 50% повече в сравнение с преди. Равенството върви по 500 000 евро. Евентуално преминаване на групите, каквато е целта на "орлите" според собствените им думи, ще вкара нови 5,5 млн. евро в клубната хазна. Към вече заработените милиони проектът на Кирил Домусчиев ще добави още пари от различните маркетинг пера. Тези суми обаче не са фиксирани и се разпределят спрямо броя изиграни мачове, генерирания интерес и телевизионните права.

Статистика

Шампионска лига, плейоф-реванш

"Виктория" П - "Лудогорец" 2:2

Общ резултат 2:4

Стадион "Дусан арена", 10 312 души

"Виктория": 1. Козачик, 2. Хейда, 3. Матею, 4. Хубник, 7. Хоржава (88 - 22. Баранек), 8. Лимберски, 10. Копич, 11. Петержала (83 - 19. Коваржик), 12. Джуриш (84 - 15. Кърменчик), 23. Бакош, 25. Хромада
Треньор Роман Пиварник
"Лудогорец": 21. Стоянов, 5. Паломино, 6. Натанаел, 8. Саша, 18. Дяков (80 - 10. Кампаняро), 22. Кафу, 25. Минев, 27. Моци, 84. Марселиньо, 88. Вандерсон (85 - 32. Пластун), 93. Мисиджан (75 - 28. Кешеру)
Треньор Георги Дерменджиев
Голмайстори: Джуриш 7, Матею 64; Мисиджан 17, Кешерю 90
Жълти картони: Хубник, Хоржава, Джуриш; Паломино, Кафу
Съдия Алберто Ундиано Майенко (Исп)

Статистика

Шампионска лига, плейоф-реванш

"Виктория" П - "Лудогорец" 2:2

Общ резултат 2:4

Стадион "Дусан арена", 10 312 души

"Виктория": 1. Козачик, 2. Хейда, 3. Матею, 4. Хубник, 7. Хоржава (88 - 22. Баранек), 8. Лимберски, 10. Копич, 11. Петержала (83 - 19. Коваржик), 12. Джуриш (84 - 15. Кърменчик), 23. Бакош, 25. Хромада
Треньор Роман Пиварник
"Лудогорец": 21. Стоянов, 5. Паломино, 6. Натанаел, 8. Саша, 18. Дяков (80 - 10. Кампаняро), 22. Кафу, 25. Минев, 27. Моци, 84. Марселиньо, 88. Вандерсон (85 - 32. Пластун), 93. Мисиджан (75 - 28. Кешеру)
Треньор Георги Дерменджиев
Голмайстори: Джуриш 7, Матею 64; Мисиджан 17, Кешерю 90
Жълти картони: Хубник, Хоржава, Джуриш; Паломино, Кафу
Съдия Алберто Ундиано Майенко (Исп)

Хвалби за нашите от Италия до Бразилия

Владо Стоянов е стена, а перлата Кафу реши мача, написа италианското издание "Тутомеркато" по повод успеха на "Лудогорец". Той получи широк отзвук в цяла Европа, но най-вече в страните, които имат представители в тима на "орлите". "Трима румънци в Шампионската лига!", радваха се комшиите отвъд Дунав. "Изпълних мечтата си. За пръв път ще играя в групите!", лаконичен бе авторът на второто попадение Кешерю за медиите в родината си. Попадението му бе обявено за фантастично от "Спорт". Най-голямото издание в Холандия "Телеграаф" пък похвали Мисиджан за класирането в лигата на богатите. "Българи бият с бразилско щоу", коментираха пък в страната на "Неймар". Естествено има и тъжни. Това са чехите. "Мечтата на Пилзен умря, но си тръгнаха с високо вдигнати глави", коментира "Блеск". "Съдията ни поряза, но ние загубихме още в София. Там трябваше да вкараме гол. Освен това не сме във форма. Зле съм с килограмите от европейското", заяви националът Давид Лимберски. "Имаше чист гол за нас. Съдията го отмени. А преди това техен игра и с ръка. Гадно е. Боли много", отсече Ян Копик. "Няма да коментирам съдията. Бяхме близо. Успяхме да променим много неща. Жалко е, че отпадаме след отличен мач, но поне бихме. Яд ме е само, че бързо ни изравниха за 1:1. А после вратарят им не позволи да поведем пак", обяви треньорът Роман Пиварник.

Жребият

Ето разбивката на отборите преди жребия утре в 19,00 часа

Първа урна
"Реал"М, "Барселона", "Лестър", "Байерн", "Ювентус", "Бенфика", ПСЖ, ЦСКА М

Втора урна
"Атлетико" М, "Борусия" Д, "Арсенал", "Севиля", "Наполи", "Байер", "Ман Сити", "Порто"

Трета урна
"Базел", "Тотнъм", "Динамо" К, "Лион", ПСВ, "Спортинг", "Брюж"

Четвърта урна:
"Селтик", "Монако", "Бешикташ", "Легия", "Лудогорец"

Заб: Останалите участници бяха определени вчера късно вечерта в останалите реванши

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай