Прикриват допинг в леката атлетика

Прикриват допинг в леката атлетика | StandartNews.com

Руснаците и кенийците с най-съмнителни успехи

Дан Роан
Би Би Си

Британското издание "Съндей Таймс" и немския телевизионен канал АRD са се сдобили с резултатите от над 12 000 кръвни проби от 5000 атлети. Според тях доказателствата, които бяха предоставени и на Би Би Си, разкриват невероятния размер на измамите на атлетите по време на най-големите състезания в света. Независимата комисия на УАДА ще разследва разкритията на документалния филм на германската медия "Допинг - строго секретно: Сенчестия свят на атлетиката". Президентът на международната антидопингова асоциация сър Крейг Рийдъл каза, че организацията е изключително притеснена от твърденията, които за пореден път разклащат фундаментите на Царицата на спортовете по света. Информацията, принадлежаща на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) е изтекла от вътрешен човек. "Съндей Таймс" и АРД са използвали услугите на двама от най-реномираните световни антидопинг експерти - учените Робин Паризото и Майкъл Асшъндън, за да я анализират. Данните са шокиращи:

- Една трета от медалите (146, от които 55 златни) от Олимпиади и Световни първенства между 2001 и 2012 г. са спечелени от атлети, които са дали съмнителни резултати на пробите. Отличието на нито един от тях не е било отнето.
- Кръвните тестове на над 800 от състезателите са показателни за употреба на допинг или в най-лошия случай анормални.
- 10 медала на игрите в Лондон през 2012 г. са били спечелени от състезатели със съмнителни проби
- В някои дисциплини всичките трима атлети на почетната стълбичка са дали проби със съмнителни резултати.
- Русия се очертава като световния център на подозрителните резултати. Над 80% от техните медали са спечелени от съмнителни атлети.
- Звезди като Юсеин Болт и Мо Фара не са отчитали анормални резултати
- Състезателите започват все повече да използват кръвопреливане и ЕПО микродози. за да увеличат количеството си на червени клетки.

Паризото споделя впечатленията си от разследваните данни. "Никога не съм виждал толкова съмнителни кръвни стойности. Изглежда, че множество атлети използват допинг безнаказано, а ИААФ си стои мирно и не прави нищо по въпроса", изрази тревогите си експерта. Според Ашъндън резултатите показват, че атлетиката в момента се намира на същата позиция като колоезденето от ерата на Ланс Армстронг. Той окачестви бездействието на ИААФ като срамно предателство спрямо основната задача на организацията да съблюдава спортовете, за които отговаря и да предпазва честните състезатели. След малко повече от седмици предстоят президентски избори в организацията, а очакванията са британеца лорд Коу да спечели в конкуренцията на Сергей Бубка. Основният коз на Коу са независимите тестове, които са основна част от неговата кампания. Олимпийският шампион Бубка, който в момента заема позицията на вицепрезидент на ИААФ, сподели пред ББС: "Няма да спрем да се борим. Знаем, че през 21 век допинг е най-голямата опасност. Няма да има никаква толерантност спрямо това. Ако се наложи сме готови да въведем по-строги правила".

Международната федерация по лека атлетика не оспори достоверността на данните и заяви пред "Съндей Таймс": "Ние винаги сме била начело в битката с допинга и в постоянно търсене и прилагане на нови техники и методологии". След въвеждането на биологичните паспорти през 2009 г. ИААФ твърди, че е провела повече разследвания от всички антидопингови организации взети заедно. От международната федерация също са категорични, че отделят по 2 млн. долара на година за борба с непозволените средства. Това не са първите разкрития за последните месеци, след като през декември "АRD" обвини руските състезатели в систематична употреба на забранени вещества. Немската телевизия също скочи ИААФ, че прикрива проблема. Създателите на документалния филм също твърдят, че в периода 2001-2008 г. лекарската комисия на международната федерация по лека атлетика е разполагала със списък от 150 съмнителни кръвни проби, но не е разследвала нито една от тях. Последните разкрития ще доведат до по-сериозен контрол на световни сили в атлетиката като Русия и Кения. Маратонецът Рита Джептоо стана 45-я представител на африканската страна, който даде положителна допинг проба, докато 25 руснаци са били хванати през последните шест години. Репутацията на Лондон 2012 г. като най-чистите игри в последните 50 години вече е под въпрос, след като спорта не може да докаже чистотата и правдоподобността си.

 

Мутко съзря конспирация

Спортният министър на Русия Виталий Мутко коментира избухналия допингов скандал в леката атлетика. Според "Съндей Таймс" и ARD руските спортисти са най-големите грешници в спорта. Те директно обвиняват Мария Савинова, Анастасия Баздирева, Екатерина Поистогова, Татяна Мязина и Кристина Угарова в употреба на забранени вещества. "Този скандал не засяга Русия, а целия свят. Очевидно е, че някой иска да съсипе световната атлетика. При всички положения този документален филм няма как да повдигне каквито и да е обвинения. Някой чул нещо под масата, друг казал друго - това са пълни глупости. Това е просто борба за власт. През август предстоят избори за нов президент на ИААФ. Руските атлети са тествани, колкото и всички други. Проблем с допинг има и в Русия, и в САЩ, и във Франция", оправда се Мутко. В лентата обаче има сцена, на която Баздирева си признава, че взема анаболни стероиди. "От тях мускулите ми се втвърдяват, но може да се тича. Чувството е съвсем различно", отсече тя пред скритата камера. От началото на годината бегачката три пъти подобри личните си постижения на 800 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай