Подгряват с филми за ски и сноуборд Световната купа

Подгряват с филми за ски и сноуборд Световната купа | StandartNews.com

Банско. Уникалната кинопанорама "SNOW CINEMA - филми за ски и сноуборд" ще подгрее феновете на ските в Банско в дните преди старта на Световната купа по ски, съобщиха за "Стандарт нюз" организаторите от Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" и Община Банско. Подкрепа на феста оказва и Fibank.

На 24, 25, 26 и 27 февруари от 18:00 ч. в новия киносалон на Постетителския информационен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд - олимпийски спускания, фрийрайд, бързи ски и смразяващи линии. Входът е свободен.

Програмата включва и изключително ценните филми "Олимпийските звезди – филми за шампиони", съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино. Филмът "Снежна афера" от 1972г. е с участието на Жан-Клод Кили трикратен шампион (спускане, слалом и гигантски слалом) от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., с огромен принос в развитието на ски-техниката. Не пропускайте и филма за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини Любопитно е, че част от героите на филмите са били и в България като гости на междунардония Банскофилмфест. Това са скиорът Густаво Тьони (гост 2007г.) във филма "Една стотна от секундата", чарованата сноубордистка Жералдин Фаснахт (гост 2013, 2014г.) във "Високият път на стръмните върхове" и рекордьорът по бързи ски Симоне Оригоне (гост 2013г.) в "Граница на скоростта".

И още...Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри, до къде се простират възможностите и рисковете - това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда. Филмите представят сериозни предизвикателства пред фрийрайдърите на склоновете на Еверест, Денали, Андите, Аляска...

Откриването е на 24 февруари (вторник) от 18,00 до 18,10 ч. След това ще бъде показан филма "RideUp" (Загубени в облаците) (Франция, 2013, Варек Арно, Йохан Сивел, 11'/ "Rideup"/ "Blowin' in the wind", France, 2013, Wareck Arnaud, Johann Civel, 11') – free riding (ski and snowboard . Живеехме във Високите Алпи и Оасан и приключението на нашата група луди глави започна през 1998 г. от прохода Лотаре. Бяхме скиори и сноубордисти, които търсеха нови измерения в общуването с планината. Стремяхме се към границата на своите възможности при изкачванията на върховете. На слизане искахме да постигнем пълно сливане със заобикалящия ни свят, а за това ни помагаха сноу-кайтовете "RideUp"във версията 3D! Така нарекохме и нашата група. Комбинацията от светлината и облаците бяла пудра, които вдигахме, създаваше удивителни картини. Всичко това искам да ви покажа във филма" – казва режисьорът му Варек Арно. От 18.21-18.30 е "Нова Зеландия – бързо каране", Франция, 2007 г., Дамиен Дюфресне, Франсоа Бон, 9' ("New Zealand Speed Riding", France, 2007, Damien Dufresne/ Francois Bon, 9') – 2008 г. – speed flying. Франсоа Бон изкачи 6959-метровия Аконкагуа – най-високия връх на Западното полукълбо, след 11-дневни усилия, в условията на настъпващата зима. На слизане 3000-те метра денивелация му отнеха само 4 минути и 50 секунди. Как се постига такъв резултат? Този филм показва точно това.
18.32-19.54 – "Съзряване" (Канада, 2013, Дейв Мосъп, Ерик Крослънд, 82'/ "Into the mind", Canada, 2013, Dave Mossop, Eric Crosland, 82')– extreme skiing and snowboarding
Филм за съзряването за най-голямото предизвикателство. За това, че смелостта да поемеш най-големия риск и издръжливостта са необходими условия за постигане на поставената цел. И става дума не толкова за изпитания на тялото, колкото на психиката. С великолепни кадри и невероятни техники авторите разказват истории, в които изчезват границите между мечтата и действителността. Позволяват ни да проникнем в съзнанието на скиора, който опитва да се изкачи на върха и да се спусне от него. На фона на величествени пейзажи от Аляска, Боливия, Хималаите и други непристъпни къчета от нашата планета се търси отговор на въпроса: как се постига баланс между риска и удовлетворението? Откъде черпим вдъхновение, за да се изправяме пред предизвикателствата и какво научаваме чрез преодоляването им по пътя към целта? Филмът е спечелил Голямата награда на Международния алианс на планинарския филм за 2014-а година. От 20.10 до 21.02 ч е фимла "С крила на краката" (Швейцария, 2006), Фулвио Мариани, 52' ("Le ali ai piedi"/ "Wings on your feet", Switzerlands, 2006, Fulvio Mariani, 52') – telemark skiing. Режисьорът Фулвио Мариани и легендарните скиори Джон Фолкинър и Паоло Таси посвещават този филм на карането на телемарк-ски в едни от най-красивите планини на Земята – в Патагония, Ливан, Доломитите, Кашмир.
- Наградата "Kamera Alpin in Gold" в категорията "Приключения" от Международния фестивал на планинарския филм в Грац през 2007 г.,
- Участие е международните фестивали на планинарския филм в Банф (Канада),
Кендъл (Англия), Тегернзее (Германия) през 2007 г.

На 25 февруари (сряда) програмата включва - 18.00-18.48 – "Лео Гасперл и елегантността на завоя" (Италия, 2005, Лука Бих, Андреа Бруньоли,48'/ "Leo Gasperl l' eleganza della piega"/ "Leo Gasperl the elegance of the turn", Italy, 2005, Luca Bich, Andrea Brugnoli,48').
Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател.През 1931 г. в той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав Лантшнер от 105, 675 км/ ч.
- Филмът е финалист в конкурсната програма на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия) през 2005 г.
от 18:48 до 19:23 ч – „Граница на скоростта" (Италия, 2012, 35'/ "Speed Limit 260", Italy, 2012, 35')
Филм за скиора Симоне Оригоне – представител на една от най-адреналиновите надпревари, притежател на световния рекорд за скорост със ски, официален гост на Банскофилмфест' 2013.На 31 март 2014 г. многохилядната публика край олимпийската писта във Варс (Франция) със затаен дъх проследява шеметното му спускане, при което постига скорост 252,454 километра в час. Това му осигурява място в Книгата на Гинес оттогава до днес не само като най-бързия скиор[за сравнение – на 19 ануари 2013 г., в класическото спускане по знаменитата писта Лауберхорн във Венген, Швейцария (кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини), спечелено от италианеца Кристоф Иннерхофер, френският скиор Йохан Кларе (Johan Clarey) постави рекорд за скорост в Световната купа по ски-алпийски дисциплини – 161, 000064 км/ час (100.6 сухопътни мили в час)], но и като човека, постигнал най-голяма скорост на земната суша без използване на каквато и да било механична тяга.
от 19:40 – 20:05 ч – "Изкушаващ страх" (Канада, 2011, Майк Дъглас, 26'/"Tempting Fear", Canada, 2011, Mike Douglas, 25')
Този разстърсващ и провокиращ филм е за шведския екстремен скиор и алпинист Андреас Франсон, живеещ в Шамони, който направи първото спускане по южната стена на Денали през май 2011-а. Това е проникване във вътрешния му свят. "Изкушаващ страх" е най-новия филм на Майк Дъглас (от Switchback Entertainment и лице на "Salomon"), с кадри, заснети основно от Бярне Сален – дългогодишен приятел и партньор в експедициите на Франсон.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест' 2013.
от 20:05 до 20:17 ч – "Sea2son" (България, 2014, Росен Спасов, 12'/ "Sea2son", Bulgaria, 2014, Rossen Spassov, 12')
От създателите на "Сезон". Втората част от поредицата продължава линията на своя предшественик и проследява най-добрите моменти от сезон 2012/ 2013. Към някои от предишните участници се присъединяват нови, но познати лица. Филмът изобилства от атрактивно каране – фрийстайл и фрийрайд, ски и сноуборд, гарнирани с най-изненадащите български музикални тракове от изминалата година.
20:17 – 20:57 "Високият път сред стръмните склонове", Швейцария, 2010, Гуидо
Перини, 40' ("La haute route des pentes raides", Switzerland, 2010, Guido Perrini, 40')
Филмът на режисьора Гуидо Перини за известния "Haute Route" ("Висок път") между Шамони и Цермат разказва за фрийрайдърката от Вербие Жералдин Фаснахт. Тя е във фокуса на проект, разработен от покойния й съпруг Себастиен Гай. Той започва да организира това авантюристично начинание преди инцидента по време на спийдфлай през 2006, който отнема живота му. Да се свържат трите столици на ските и алпинизма Шамони, Цермат и Вербие е необикновено начинание. Предизвикателството е поставено пред райдърите Сам Боге, Самюел Антаматен, Себастиен Коломб-Гро и Жералдин Фаснахт. Те трябва да преминат през митични върхове и да слязат по най-красивите и стръмни склонове за ски и сноуборд.

26 февруари, четвъртък - от 18.00 до 18.53 ч – "Грабнат от Еверест", Норвегия, 2007, Ларс Нилсен, 53' ("Bergtatt av Everest"/ "Taken by Everest", Norway, 2007, Lars Nilssen, 53') – ski mountaineering
През май 2006 г., след петгодишна подготовка, двама приятели – Тормод Гранхайм и Томас Ослон, се изкачват на Еверест с намерение да се спуснат от връхната му точка до подножието със ски. Но успява само единият от тях. Другият остава завинаги в ледената прегръдка на Третия полюс...
18.53-19.23 – "Задушевно пътешествие", Австрия, 2011, Мартин Винклер, Хано Маковиц, 30' ("Soultrip Argentina", Austria, 2011, Martin Winkler & Hanno Mackowitz, 30') – free riding. В началото на кариерата си на фрийрайдър преди около 10 години Макфлай посещава Аржентинските Анди. И в съзнанието му остава споменът за великолепните пейзажи и покритите с девствен сняг склонове. Редица зими, прекарани в търсене на идеалното спускане, го вдъхновяват да се върне към началото на пътя. И отново се изправя пред покритите със сняг вулкани и пред безкрайните, дълги стотици километри снежни планински вериги.
от 19.40 до 21.08 ч – "Снежна афера", САЩ, 1972, Джордж Инглънд, 88' ("Snow job", USA, 1972, George Englund, USA, 1972, 88')
Криминална история с участието на Жан-Клод Кили (роден на 30 август 1943 г.) – трикратен шампион (спускане, слалом и гигантски слалом) от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., с огромен принос в развитието на ски-техниката, участник в ралито Париж-Дакар (от 1967 до 1970 г.), носител на Ордена на Почетния легион (2000 г.), член на МОК (от 1985 г.), съпредседател на Организационния комитет на зимните олимпийски игри в Албервил през 1992 г. Неговото име носят ски-зоните във Вал д' Изер и Тинь.
Филмът е част от програмата "Олимпийските звезди - филми за шампиони" ("Stelle Olimpiche, il cinema dei campioni - Olympic Stars, films of champions"), съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино по случай зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. Съдържа игрални филми с участието на най-големите фигури в историята на зимните олимпийски игри - Соня Хени, Тони Зайлер, Жан-Клод Кили, Катарина Вит, Алберто Томба и Густаво Тьони.

27 февруари (петък) от 18.00 до 19.15 ч – "Всичко, което мога"(Канада, 2011, Ерик Крослaнд, Дейв Мосъп, 76'/ "All I can", Canada, 2011, Eric Crosland, Dave Mossop, 75') – free riding (ski and snowboard). Авторите с гордост представят "Всичко, което мога" – дългодишен проект, обединяващ страстта за спускане и откриване на нови предизвикателства с възможността да помогнем на природата. Филмът се стреми да обнови световната планинска култура и да ни изгради като лидери на една своеобразна революция. Трябва да се вдъхновим да помогнем на природата и да се научим как да направим първата крачка в тази посока. Режисьорите Ерик Кросланд и Дейв Мосъп, носители на многобройни награди, пътешестват из Чили, Мароко, Аляска, Британска Колумбия и т. н. с приятелите си – екстремните скиори, Кей Питърсън, Марк Абма, Ерик Хьорлейфсон, Джей Пи Оклер, Джеймс Хайм, Крис Рубенс, Майк Дъглас, Дейна Флаар, Рори Бушфийлд, Йън Макинтош, Линдзи Дайър, Алекси Годбаут, Мати Ричард, Чад Сайърс и други. Музика: "The Tempest"и "Pendulum".
Наградите "Филм на година" и "Най-добър сценарий" от конкурса "Powder Video Awards", 2012 г.,
Наградата "Пълна газ" за Кай Питърсън от конкурса "Powder Video Awards", 2012 г.,
Наградата "Най-добри скокове" за Джей Пи (Жан-Филип) Оклер от конкурса "Powder Video Awards", 2012 г.,
Наградите "Зелен посланик", "Най-добра кинематография" и "Най-добър филм" на фестивала "X-Dance" в Солт Лейк Сити, 2012 г.,
Наградите "Най-добра кинематография" и "Най-добра камера" от Международния филмов фестивал на фрийрайда в Сен Лари-Сулан (Франция), 2011 г.,
"Най-добър дългометражен филм" на Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2011 г.,
"Най-добър филм на годината" на фестивала на приключенския филм в Копенхаген, 2011 г.,
Наградата на публиката и наградата "Най-добър филм за ски" от Фестивала на планинарския филм във Фърни (Канада), 2011 г.,
"Най-добър филм за ски" от Фестивала на приключенския филм в Боулдър (САЩ), 2011 г.,
"Награда за 2012 г. за кинематография" от Международния фестивал на планинарския филм в Телърайд (САЩ), 2012 г.,
Наградата "Най-добра кинематография" на кабелната и сателитната телевизия ESPN (САЩ), 2011 г.,
Наградите "За най-новаторски зрителни ефекти" и "Най-добър документален филм" от Международния фестивал на свободното каране, Монреал, 2011 г.
от 19.30 до 20.59 ч – "Една стотна от секундата", Италия, 1981, Дучо Тесара, 89' ("Un centesimo di secondo", Italy, 1981, Duccio Tessari, 89') - на снимката
Изявеният слаломист Густаво Тьони (четири пъти носител на Голямата световна купа, олимпийски и четирикратен световен шампион) - за разлика от редица други "тесни специалисти" - участва и в единствената по неговото време скоростна дисциплина - спускането (Супер-Г влиза в програмата през 1982 г.). През януари 1975 г. сътворява една от най-големите сензации в ските. Той тръгва по знаменитото трасе Щрайф в Кицбюел само няколко минути след легендарния спускач Франц Кламер, смятан за безспорен фаворит. И едва не му отнема победата, финиширайки само на една стотна от секундата след него, която се равнява на изоставане от 25 см при постигнатата скорост от 130 км/ час. Това събитие вдъхновява италианският режисьор Дучо Тесара през 1981 г. да направи игрален филм с участието на Тьони, Антонела Интерленги и Саверио Валоне в главните роли. Филмът е част от програмата "Олимпийските звезди - филми за шампиони" ("Stelle Olimpiche, il cinema dei campioni - Olympic Stars, films of champions"), съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино по случай зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. Съдържа игрални филми с участието на най-големите фигури в историята на зимните олимпийски игри - Соня Хени, Тони Зайлер, Жан-Клод Кили, Катарина Вит, Алберто Томба и Густаво Тьони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай