Параолимпийците ни с летящ старт в Италия

Параолимпийците ни с летящ старт в Италия | StandartNews.com

Иванка Колева попълни колекцията си от отличия, Ружди Ружди с успех на диск

Още в първия ден на Европейското първенство по лека атлетика за хора увреждания в италианския град Гросето българският химн звуча два пъти, а националният флаг се развя три. Обещаващо започнаха параолимпийците ни, след като Иванка Колева и Ружди Ружди взеха европейското злато, Мустафа Юсеинов спечели бронзов медал. Радослав Златанов спечели сребърен медал, след като пробяга 100 м. за 11,02 секунди. Даниела Тодорова пък грабна бронза в тласкането на гюле с резултат 6,90 м. В същата дисциплина Дечко Овчаров се класира шести с резултат 11,70 м. Камен Минков остана пети в бягането на 400 м., които взе за 63, 92 секунди. Така медалите за българските параолимпийци станаха пет.Копирано от standartnews.com

"Стандарт" стана свидетел на първите запомнящи се моменти от първенството, в което участват близо 700 спортисти от над 40 държави.

Този път европейската титла не се изплъзна на Иванка Колева. Че ще я вземе стана ясно още от първия опит, когато параолимпийката тласна гюлето на 8 метра. Последваха два опита, след които беше вдигнат червен флаг, а това я изнерви. В следващите три гюлето падаше по-далече. В шестия опит то бе заковано на 8,50 м, като резултатът подобри с 8 см личния й рекорд.

Свалиха я от стола, откъдето тласкаше гюлето. Седна в количката.

Хвана се за главата и избухна в сълзи

след което се озова в прегръдката на треньора си професор Стефан Стойков, който също не криеше вълнението си. "Само европейската титла ми липсваше", успя да каже Иванка, хлипайки.

Само на метри от нея ред да мятат диск чакаха Ружди Ружди и Мустафа Юсеинов. "Положението е 50/50, като се им предвид вятъра", каза треньорът на двамата Радостин Тодоров. Мустафа беше шести по ред, Ружди пък трябваше да бъде последен. Сръбска група крещеше и даваше сили на своя състезател с убеждението, че той ще вземе златото. Надеждата им ги крепеше обаче около час.

Българският химн прозвуча за първи път в 17 ч в събота. Златният медал беше окачен на шията на Иванка. "От доста години я чакам тази титла, но заради сливането на групи и коефициентите според увреждането вече бях загубила надежда. Изплъзвала ми се е и с много, и с малко", каза след церемонията по награждаването тя. "Ако не го направя, просто гърмя. Това си помислих преди състезанието. Титлата трябваше да я взема. Доволна и щастлива съм, защото направих това, за което бях дошла. Е, можеше и резултатът да е още по-добър", добави параолимпийката.

Със златния медал от Гросето Иванка попълни комплекта си от медали. Първата й световна титла е от Берлин 1994 г. в мятането на диск. Шест години по-късно идва олимпийската от Параолимпийските игри в Сидни в тласкането на гюле. В същата дисциплина става и световен шампион години по-късно. "Не успях да сдържа сълзите си, защото бяха по-силни от мен. Доста усилия положихме с треньора ми, а и със Светла Миткова, която също ме тренира. Всъщност виновникът за европейската титла е Илия Лалов, който ме разубеди, когато бях решила да спирам спорта", продължава Ванчето. Параолимпиадата в Рио, която за нея ще бъде седма, е следващото предизвикателство. "Целта ми е да подобря още резултата и да вляза в осмицата. На Олимпиада обаче Господ решава", каза с усмивка тя.
"Разплаках се. Това е нормална реакция на спортист.

Всяко високо постижение ме връща назад в миналото

когато и аз съм правил същото. Това е животът ми. Това е моята съдба", казва на свой ред професор Стефан Стойков. "Иванка го заслужава. От всички спортисти, с които съм работил, тя е с най-мъжкия характер. Преживяла е много. Явно си е взела поука. Непобедим дух. Уникален човек е. Прекланям й се", добавя още той. Амбицията му е занапред в резултата й да се добавят още 20-30 см. По думите му обаче едно състезание е успешно, когато резултатът е близък до личния или пък е ново постижение. "Това е най-добра гаранция, че каквото си подготвил, това реализираш. Може да си последен, но когато направиш личен резултат никой не може да те съди. Иванка го направи", изтъкна професорът.

И докато разговаряхме с професора, Ружди Ружди попари сръбските надежди за златен медал в мятането на диск. Шампионът от Делиормана прати диска на 39,33 м, на 9 см от световния рекорд, който принадлежи на съотборника му Мустафа Юсеинов. "Доволен съм", каза скромно Ружди, като добави, че ще се бори и за европейска титла на гюле. "Радвам се, че успя. Имаше и по-добър опит, но беше фал", добави треньорът Радостин Тодоров. Това е трета европейска титла за Ружди, но първа в мятането на диск. Мустафа Юсеинов пък се класира трети с резултат 37,24 м. "Муси можеше да метне диска на поне още метър, но все пак това е състезание. Все пак съм доволен. Резултатът му е добър, а и да не забравяме, че той е от ветераните", каза още треньорът.

"Българката Иванка Колева дойде в Гросето като най-добрата в своята група. Затова

не е изненада, че спечели златото

Сънародникът й Ружди Ружди пък постави рекорд на шампионата", написа в страницата си Международният параолимпийски комитет. Европейското първенство продължава до четвъртък. Представителите на България на състезанието са дванадесет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай