Откриват с шествие на атлетите Световното първенство по планинско бягане

Откриват с шествие на атлетите Световното първенство по планинско бягане | StandartNews.com

Церемонията по официалното откриване на 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня, на което общината е домакин заедно с Българска федерация по лека атлетика ще се проведе на 10 септември (събота) от 18,00 ч. От 17:30 ч. ще започне с представяне на отборите и шествие от центъра на града до амфитеатър "Гейзера". В 18:00 ч. на амфитеатъра ще бъде даден и официален старт на спортното мероприятие. Сред официалните гости на тържествената церемония по откриване ще присъстват Красен Кралев, министър на младежта и спорта, Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, Калин Гелев, кмет на община Сапарева Баня, Бруно Годзелино, президент на Световната асоциация по планинско бягане, Галя Пухалева, член на борда на Световната асоциация по планинско бягане.

На 32-рото Световно първенство по планинско бягане България ще бъде представена от 17 атлети. Трима от българските състезатели са от Сапарева баня. Това са Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. Участие в шампионата на планетата ще вземат 350 атлети от 35 държави от шест континента, сред които и най-добрите в тази дисциплина.

Самите стартове на състезанието са в неделя, на 11-и септември. Първият на дистанция 3,6 км., при девойки старша възраст, е в 9:30 ч. от местността "Валявица", а финалът е пред Посетителски център "Паничище". Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център "Паничище" до хижа "Рилски езера" /дистанция 7,3 км./. Стартът при жените на 7,3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им - пред хижа "Рилски езера". Последният старт на състезанието е при мъжете на 12,7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа "Рилски езера".

Припомняме, че във връзка с безопасното провеждане на Световното първенство на 10-и и 11-и септември движението на МПС-та по трасето на състезанието в Сапарева баня и Паничище ще бъде забранено. В деня на състезанието пътят към Паничище ще бъде затворен от 9:00 ч. сутринта и няма да бъдат допускани никакви автомобили, освен акредитираните, до приключване на самото състезание. На 10 септември /събота/, когато е официалната тренировка на състезателите, пътят ще бъде затворен в часовете: от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч.

Награждаването на най-добрите състезатели на всяко бягане индивидуалните победители ще бъдат почетени с цветя на финала на съответната дисциплина. Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11-и септември, от 19:00 ч., на амфитеатър "Гейзера".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай