Опашка изплаши звездите в Банско (ОБЗОР)

Опашка изплаши звездите в Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Имате най-трудната писта, категорични са скиорките

Традиционната опашка на начална станция на кабинковия лифт в Банско хвърли в потрес звездите на жеските ски. Те в България за трите старта от Световната купа. Точно в 9,30 ч. Анна Фенингер мина покрай близо хилядата туристи наредени чинно да чакат пред лифта. Тя остана крайно учудена от гледката, която вижда за първи път в реномиран курорт. По-късно и останалите алпийки учудено изгледаха огромната опашка.

Времето, което в сряда бе мрачно и променливо, се усмихна на елита в ските. Мъглата над Банско приключи след междинна станция на лифта и от там слънцето пое красавиците в ските. В 11,00 ч те се наредиха на старт за свободната тренировка по писта "Марк Жирардели". Отлично подготвеното трасе им достави истинско удоволствие, което отдавна не бяха изпитвали заради проблемите с времето през сезона. Като дамите оцениха пистата, като една от най-трудните в белия керван. Според Вон и компания "Марк Жирардели" е по-трудна дори от емблематичните трасета в Кортина д' Ампецо (Ит) и Санкт Мориц (Швейц), които са доста екстремни. След 30-минутната тренировка алпийките зарадваха феновете си на "Бъндеришка поляна", като не им отказаха да се снимат с тях. В петък точно в 12,00 ч е първия супергигантски слалом. Банско взе старта, след като лошото време стана причина състезанието насрочено за Бад Клайнкирхайм (Ав) през януари да не се проведе. Довечера в 18,00 ч е официалното откриване на световната купа в Банско, което ще се проведе на площада. След него ще е и тегленето на жребия за най-добрите в дисциплината. Гостите и журналистите ще могат да посетят и традиционната кулинарна изложба с местни специалитети.

Забраниха ниските полети над Пирин

Директорът на Национален парк "Пирин" Росен Баненски забрани със заповед летенето под 100 м на територията на парка. Разпореждането важи за всички видове летателни средства - хеликоптери, делтапланери, парапланери, дронове...Не се позволява и кацане извън туристическата зона. Забраната е за трите състезателни дни - от 27 февруари до 1 март и е издадена съгласно Закона за защитените територии и Плана за управление на НП "Пирин". Копия от заповедта са връчени Районното управление на полицията в Банско, на общината, на Планинската спасителна служба, на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Българската федерация ски, както и на фирма "Хели еър", която има медицински хеликоптер край начална станция на кабинковия лифт. Изключение се прави само за провеждането на спасителни операции и на поддържащи и възстановителни дейности в парка. "Целта на забраната е да осигурим безопасността на състезателите, на другите скиори по останалите писти и на туристите по време на стартовете за Световната купа по ски", уточниха от НП "Пирин".

Хосп: Всичко е прекрасно

Световната шампионка Никол Хосп (Ав) изрази възхищението си от подготовката на Банско за стартовете.
"Това е моето трето поредно участие в стартове за Световната купа в Банско. Тук условията за състезателките винаги са прекрасни. Пистата е подготвена отлично и ще даде равни шансове на всички. Очаквам Супергигантския слалом да бъде с повече завои, защото пистата е доста стръмна. Оценявам шансовете си за Супер-Г и алпийската комбинация, почти като равни с предимство за комбинацията", каза Хосп.

Томба разпитва за Попангелов

Трикратният олимпийски шампион в алпийските ски Алберто Томба, който е специален гост на Световната купа в Банско, изгледа края на тренировката от терасата на най-актуалния ресторант на "Бъндеришка поляна" - "Vip room". Италианецът и негов приятел използваха гондолата, за да се качат в ски зоната. Преди да тръгне от "Кемпински" Ла Бомба, се похвали, колко добре се чувства в Банско. Алберто звъня и на големия си приятел Петър Попангелов, за да го пита кога пристига в Банско. Скиор номер 1 на България за всички времена дойде по-късно днес, заедно с бившия известен български футболист и треньор в Швеция Илия Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай