Олимпийците ни се надъхват с музика

Олимпийците ни се надъхват с музика | StandartNews.com

Тайсъна е запален риболовец, грациите не отказват шопинг

Музика! Това е най-честият отговор, който българските представители дадоха на въпрос: "Какво е Вашето хоби?". И наистина много от спортистите ни използват любимите си песни за надъхване преди състезания, за релаксиране след тежка тренировка и дори за отпразнуване на победа. Каквото чакаме и през месец август по време на олимпийските игри в Рио. От всички 51 българи, които ще представят страната ни, повече от половината признават, че не могат без да слушат музика и дори да пеят. Сред тях е и знаменосецът ни Ивет Лалова-Колио. "Обичам да пея. Правих го в училищния хор, докато станах на 12 години. Тогава избрах леката атлетика пред музиката. Но и до днес обичам да слушам различни стилове. Най-доброто място за пеене е под душа, където обикновено си тананикам "Holding on to You" на Терънс Трент Д'Арби", разказва Лалова. Ивет обича и да пише. Като дете е мечтала да стане журналист. "Това е прекрасен начин на изразяване. Много години си мечтаех да уча Журналистика, дори си мислех да се запиша в университета преди да започна с Международните отношения. Обичам да пиша истории и когато работех с житейски наставник миналата година, тя ме окуражи да напиша книга, дори и да не я публикувам. Така и не успях да я започна обаче, но това е нещо, върху което ще се фокусирам в бъдеще. Много съм горда от писмо за рожден ден, което скоро завърших. Бе много мотивиращо и емоционално. Обичам да пиша и да създавам нов свят с думите, особено на родния си език. Това може да мотивира хората и да им даде нещо позитивно в живота", разказва още атлетката. Колежката на Ивет - Габи Петрова също е луда по музиката. Спортист номер 1 на България за миналата година също обожава да си пее и тананика. "Харесвам всякаква музика. Общо взето съм на настроения, каквото ми се слуша на момента. Може би Лили Иванова ми е най-любимият изпълнител, не пропускам концерт", разкрива тя.
И трите ни бадминтонистки, които ще ни представят в Рио също слушат музика непрекъснато. Сестрите Габи и Стефани Стоеви си падат по всякакъв стил, включително и поп фолк. Обожават песни на Бионсе. Музиката е важна и за Линда Зечири. Боксьорите Станимира Петрова и Даниел Асенов също са нонстоп със слушалките. Тайсъна от Кукорево обаче има и друга, по-голяма страст - риболова. Музиката помага много и за концентрацията преди състезание по спортна стрелба на една от най-силните ни олимпийки - Антоанета Бонева. Гребецът Кристиян Василев също е меломан, както джудистите ни Ивайло Иванов и Кристиян Генчев.

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова, която хвана последния влак за Рио, също се надъхва с музика. Харесва Таркан, Джордж Майкъл и Цеца Величкович. Тя разпуска и с плуване, кану и гледане на телевизия.
Колегата й в мъжкия тур Григор Димитров пък е луд на тема часовници. Преди близо две години българинът дори стана рекламно лице на швейцарската марка "Ролекс" редом с Роджър Федерер. Преди това Димитров правеше известни часовниците "Longines" заедно с Андре Агаси и Щефи Граф. Другата страст на Димитров са автомобилите. Преди години бившето му гадже Мария Шарапова разкри: "Той е фанатик на тази тема! Понякога си наема за няколко дни една кола да я кара. Но още не може да реши кой му е любимият модел", призна тя. Григор е много активен и в социалните мрежи като пуска редовно снимки и видеа.

Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика пък най-много обичат разходките. Капитанката Михаела Маевска заедно с Християна Тодорова и Любомира Казанова обожават чистия въздух и природата. Като всички жени, грациите харесват шопинга. "Винаги, когато ходим на състезание в чужбина, отделяме по няколко часа за пазар", разкриват момичетата. Най-активна е Цвети Найденова. Невяна Владинова, която ще ни представи индивидуално в Рио се изкушава от рисуването.

Представителите ни в тази олимпиадата имат и други доста любопитни хобита. Например състезателката в гюлето Радослава Мавродиева е градинарка. Митко Ценов кърши тяло на дансинга, а Милица Мирчева обича четенето на книги.
Състезателите ни в борбата също уплътняват свободното си време по интересен начин. Елис Гури обожава да язди коне, Владимир Дубов пък обича тишината и спокойствието, докато лови риба. Георги Иванов играе голф, а Михаил Ганев често ходи на лов. Даниел Александров пък редовно се събира с приятели и играе футбол за "Светогор".

Чудеса на "Стандарт" са най-младите надежди

Най-младият представител на България на олимпиадата е кануистът Ангел Кодинов. 18-годишният спортист бе сред номинациите в кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса" през 2015 г. След него е друг участник в анкетата "Младите шампиони" на вестника - 19-годишният Даниел Асенов (Тайсъна от Кукорево). От дамите най-малка е включилата се в последния момент в ансамбъла Любомира Казанова, която навърши 20 години на 23 май.
Най-възрастен е Димитър Кумчев от борцовия състав, който е на 36 г. След него в класацията следват трима, родени през 1983 г. Самуил Донков(20.06), Силвия Дънекова(07.02) и Елис Гури(06.07).

Най-много столичани тръгват за Рио

Най-много от нашите олимпийци в Рио са родени в София - цели 11. Бройката обаче се вдига много от ансамбъла, в който 4 от 5-те гимнастички са от столицата. Следват Пловдив с 8, Хасково с 3, а 7 града имат по двама представители - Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна. Останалите 13 селища са по един. Тук не са включени двамата родени извън България - Гури и Дубов.
"Най-спортен град" според българските олимпийци в Рио е Пловдив. Градът под тепетата е дал цели 8 състезатели при население половин милион. София има 11 представители, но при близо 2 милиона жители. По глава от население обаче абсолютен номер 1 е Котел, който при 6000 жители осигури един олимпиец - Силвия Дънекова. В тази класация следват 8-хилядното Гълъбово с 1 (Стефани Стоева), 10-хилядна Мездра с 1 (Митко Ценов) и 12-хилядно Раднево също с 1 (Борислав Новачков).
Бургас, Шумен, Перник и Благоевград са най-големите "градове-длъжници" на българския спорт. Тези 4 града от Топ 15 в класацията по брой население у нас нямат по нито един представител на Игрите в Бразилия. От останалите най-многобройни като жители селища у нас, всички имат поне по един свой участник в делегацията ни.

Всеки трети е от НСА, трима учат в САЩ

Логично, с най-много представители сред българските олимпийци, е Национална спортна академия. Една трета (17) от нашите спортисти са възпитаници на НСА "Васил Левски". В класацията следва Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с 3-а олимпийци, Югозападен Университет с двама, а 10 други висши заведения са с по един. Сред тях има три университета в САЩ, един от нашите учи вече трета година за зъболекар (сабльорът Панчо Пасков), а Елис Гури е с диплома от Албанската спортна академия "Вожо Куши". От завършилите само спортно училище, най-много са от тези от софийските - 3, а по двама представители имат спортните паралелки в Сливен, Пловдив и Хасково.

България със злато в 9 спорта на игрите

Борбата си остава най-успешният български спорт в олимпийската история. Състезателите ни в този спорт са спечелили общо 68 медала, от които 16 златни. Следват щангите с 36 (12 титли), леката атлетика с 18 отличия (5 титли), боксът с 18 (4), кану-каякът 17 (4), спортната стрелба 16 (4) и др. България е печелила злато в 9 спорта, а медали в 16.

Мъжете са повече със седем

В олимпийската ни делегация има 29 мъже и 22 жени. Това затвърждава традицията на големи спортни форуми да се увеличава бройката на мъжете. В Лондон преди 4 години бяхме с 37 мъже и 26 жени. Единствената в историята Олимпиада, на която в българския тим има повече жени е Пекинската през 2008 - 27 мъже и 43 жени.

Югът води на Севера

Югът води с много на Севера по отношение на родени в тези региони на България олимпийци. На Север от Стара планина са родени само 12 от българските спортисти в Рио, на Юг са 36, а намиращият се точно на вододела Котел има един представител. Групата от 51 състезатели се допълва от двама родени в чужбина - Елис Гури в Албания и Владимир Дубов в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай