Очилаткото бил идола си Фелпс заради снимка

Очилаткото бил идола си Фелпс заради снимка | StandartNews.com

Не трябва да виждаш идола си на живо, гласи поговорката, защото може да се разочароваш. Вероятно почти всеки може да се сети за неприятна случка с любима звезда, на която се е възхищавал. Един сингапурски плувец обаче не просто опроверга правилото, а направо го обърна с главата надолу. Джоузеф Скулинг победи великия Майкъл Фелпс в последното индивидуално състезание на легендата. Успехът за 21-годишния младок обаче е с още по-голяма стойност, защото именно Куршума от Балтимор го вдъхновява да се захване с плуването. Всичко започва през 2008 г., малко преди старта на Игрите в Пекин. Националният тим на САЩ провежда тренировичен лагер в Сингапур. "Дойдоха до залата, в която тренирах. Беше рано сутринта и по същото време пишех есе. Всички тичаха, крещейки: "Това е Майкъл Фелпс! Това е Майкъл Фелпс!". Много ми се искаше да се снимам с него", започва разказа си плувецът за незабравимата среща с най-великия олимпиец.

"Бях шокиран. Не можех да си отворя устата"

продължава първият златен медалист в историята на малката азиатска страна. Фелпс се съгласява да се щракне с очилатия си фен през лятото на 2008 г., а в часовете след знаменития финал в петък вечерта фотосът обиколи целия свят. "Не знам дали щях да стигна толкова далеч, ако не бе Майкъл. Исках да бъда като него, когато бях дете. Много от това го дължа на него. Той е причината да стана добър", призна малко след успеха си Скулинг. Другият знаменит момент е, че с времето си от 50,39 сек сингапурецът подобри олимпийския рекорд на американския си идол, поставен в Пекин. В миговете след триумфа Джоузеф, все още неосъзнаващ какво е постигнал, погледна към героя си и му каза: "Пич, това е нереално, не знам как изобщо трябва да се чувствам в такъв момент", на което величието му отвърна с усмивка: "Разбирам те". Незабравимото състезание бе белязано и от факта, че цели трима плувци се окичиха със сребро, което е прецедент. Фелпс, Чад ле Кло и Ласло Чех финишираха с време 51,14 сек и стъпиха заедно на почетната стълбичка, хванати за ръце. "Даже не мисля, че съм близо до нивото на тези тримата до мен. Просто имах добър ден", показа скромност Скулинг, който бе наблюдаван лично от президента на Сингапур Тони Тан. В добавка победата направи 21-годишния младок милионер. Неговата родина е страната, която дава най-тлъстите премии за златен медал - по 1 млн. сингапурски долара за титла, което е почти 750 000 американски долара. За сравнение Фелпс и колегите му от

САЩ прибират едва по 25 бона за злато в Рио

Епизодът със снимката между Куршума от Балтимор и Скулинг е поредното доказателство за величието на човека, променил плуването. Кати Ледецки, която грабна четири златни и един сребърен медал в Рио, също може да се похвали с фотос с Майкъл, направен, когато е едва на девет. Извънземните успехи на 31-годишния американец на Игрите в Атина 2004 и Пекин 2008 въдхновиха младите звезди в плуването, които се превърнаха в негови конкуренти. Именно в това се крие истинското величие на Фелпс, а не единствено в броя на титлите и рекордите, които са на негово име. 22-кратният олимпийски шампион обяви, че се отказва това лято, но неговото присъствие на летни игри няма да прекъсне. Даже напротив, в Токио 2020 още повече от бъдещите медалисти ще имат подобна на Скулинг история. "Да продължа да променям спорта е нещото, към което се стремя. Да карам децата да мечтаят. Това е единствената причина да съм още тук. И аз бях дете с мечта", завърши Фелпс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай