Нова зала става дом за 30 спорта

Нова зала става дом за 30 спорта | StandartNews.com

"Асарел арена" е второто бижу у нас с два терена, основната събира 2000 зрители

Отоплението газ-ток е сертифицирано от Бъкингамския дворец, управлява се от компютърна система

Уникална спортна зала, която ще приютява 30 спорта, ще украси центъра на Панагюрище до средата на август. "Асарел арена" ще е най-модерната зала в страната, а за първи път след "Арена армеец" подобно съоръжение ще има два състезателни терена.

За пръв път залата ще се климатизира смесено с електричество и природен газ. Високата ефективност е гарантирана от специално изградени термопомпи, които ще ползват вода от подземен водоизточник, разказва директорът "Експлоатация" на залата Иван Кожухаров. Това е човекът, който стои зад изграждането и на "Арена Армеец" в столицата. Сега шефът на залата Иван Нетов го е наел да се погрижи новата зала в Панагюрище да отговаря на най-високите световни изисквания за провеждане на международни състезания.

Цялата инвестиция е за 14 млн. лв., като залата е изградена чрез публично-частно партньорство. Финансирането е от "Асарел-Медет", а теренът е предоставен от общината. Срещу тези пари спортът в България получава 2 прекрасни зали. Голямата е с размери 25 на 44 метра. Около него ще има две трибуни - северна и южна, като общият им капацитет е 1562 места. При необходимост има възможност да се монтират още 400 допълнителни седалки.

Залата има четири съблекални, две сауни, пет VIP ложи, шест коментаторски кабини, фитнес зала, две зали за пресконференции. Във фоайето ще бъде подреден музей на панагюрския спорт, както и кафе-бар. Залата разполага и с ресторант за 150 посетители с панорамна тераса.

Малката е с капацитет 250 седалки.

"Асарел Арена" ще има ресторант, кафе-бар, музей на панагюрския спорт, две зали за пресконференции както и съоръжение за достъп на хора с увреждания.

Голямата атракция обаче ще е езерото с лодки зад залата, в който са интегрирани вековни дървета. В центъра му ще има уникален пеещ фонтан, а посетителите ще карат лодки около него. През зимата ледогенератор ще превръща водното огледало в площадка за кънки.

Газовото отопление на залата е оборудвано с два котела от марката "Ховал". Котлите отопляват и са сертифицирани за употреба от Бъкингамския дворец. С подобно съоръжение разполагат само два стадиона в Англия - този на Арсенал "Емирейтс" и на националния "Уембли". Всички процеси в залата се управляват със специална компютърна система на "Ханиуел".

Първото голямо световно събитие, което ще гостува на залата, е "Асарел БГ оупън" от календара на Международната федерация по тенис на маса. Това е най-голямото събитие в историята на българския тенис на маса.

"Панагюрище е спортен град, в Асоциацията на спортните клубове има 19 клуба. Например миналата събота имахме сутринта турнир по минифутбол, волейбол републиканско до 12 г., републиканско по шахмат, 73 души дойдоха. В неделя турнир по лека атлетика "Борис Мулешков". Това е първият човек, който бяга 800 метра под 2 мин - 1,56 мин, казва с гордост кметът Никола Белишки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай