Национална Универсиада 2016 събира 1500 студенти в Русе

Национална Универсиада 2016 събира 1500 студенти в Русе | StandartNews.com

Близо 1500 студенти от над 20 висши училища се очаква да участват в Националната универсиада следващата седмица в Русе. Това обяви на пресконференция днес доц. Златко Джуров, президент на Асоциацията за студентски спорт Академик. Организаторите все още нямат точна бройка на участниците, но се надяват по-големите разстояния да не се отразят на традиционната активност на висшите училища от София и Югозапада.

Финалите на държавните първенства на българските университети ще бъдат в 11 спорта, официалното откриване е на 11 май от 20 ч. на площада пред Общината в Русе, а форумът ще продължи до 15 май.

„Всъщност баскетболният турнир ще започне още на 9-и май, поради многото записали се отбори," уточни Никола Динев, спортен директор на Уни2016, който даде повече подробности за натоварената програма.

Тази година Русе е обявен за Европейски град на спорта и Национална универсиада 2016 е част от многото инициативи по проекта. Състезанията в крайдунавския град ще се организират на 33 спортни обекта.

Националните универсиади бяха възстановени преди две години след близо 30-годишна пауза. През 2014 г. те бяха в София, а преди година събраха в Пловдив близо 1300 участници.

Ангел Ранчински, член на УС на АУС Академик, изтъкна огромните усилия, които домакините от Русе са положили за да предоставят отлична база за състезанията на студентите. „Община Русе и Русенският университет направиха и невъзможното за да се състоят тези Игри. Призоваваме и останалите институции, свързани с развитието на университетския спорт в страната да си изпълнят ангажиментите и да обърнат повече внимание на студентите, желаещи да спортуват," каза още Ранчински.

Доц. Джуров съобщи, че по инициатива на ЮНЕСКО от тази година 20 септември ще бъде обявен за Световен ден на университетския спорт, с което водещите глобални организации искат да покажат важността на физическите занимания и активния начин на живот сред студентите. „Целта на АУС Академик е на тази дата – 20 септември - да стартираме държавните първенства в 28 вида спорт, а това като организация са изключително мащабни, трудоемки и изискващи повече финансиране прояви. Надявам се държавните институции да откликнат адекватно на нуждите на младите хора да спортуват във висшите училища", каза още Златко Джуров.

Председателят на АУС Академик допълни, че на 27 май предстои Общо събрание на Асоциацията, на което ще бъде приета Стратегия за развитие на университетския спорт за следващите 10 години в България. Другата новина от днес е, че Летните студентски игри в Камчия през тази година се очаква да бъдат с международно участие. В края на август за пета поредна година на черноморския бряг ще се организират летните срещи на студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай