Мутко скочи на къртиците в УАДА

Мутко скочи на къртиците в УАДА | StandartNews.com

Шарапова може да се оплаче на Дисципа, отсече руският министър

Руският министър на спорта Виталий Мутко ясно подчерта от къде идват проблемите и как избухват допинг скандалите в световния спорт.

"Когато УАДА установи, че даден спортист има положителна допинг проба трябва да уведоми само него и международната федерация. Защо трябва някой да изкарва докладите на антидопинговата агенция наяве преди да се изследва откритото вещество. И на 100 процента да е сигурно дали спортистът е виновен. Не е редно да се публикуват информациите предварително. Именно това е нарушение на кодекса на УАДА. Това е правителствена информация и тя трябва да бъде затворена, тъй като засяга здравето на спортистите. И защо трябва да се разбира непотвърдена информация за спортист с положителна допинг проба, при положение, че той може да бъде оправдан", заяви министър Мутко на пресконференцията - "Пряка линия" с Владимир Путин, на която и президентът на Русия подкрепи думите на спортния министър.

Мутко обясни и, че ако се докаже вината на даден спортист то би трябвало всяка федерация да го накаже. И от периода, в който е заловен с положителна допинг проба, до спирането на употребата, трябва да му се отнемат всички резултати от състезанията. Виталий Мутко коментира и случаят с най-богата руска спортистка Мария Шарапова.

"Не е работа на спортното министерство да коментира колко мелдоний има в кръвта на Шарапова. Нека стане ясно окончателно кога и колко е взела от веществото и тогава ще говорим. УАДА ще трябва да я накаже, ако тя е в нарушение. Все пак всеки спорт си има Дисциплинарна комисия, към която може да се обърнат спортистите. Ако Маша бъде обвинена от УАДА официално, тогава тя ще може да си търси правата и със съответните доказателства в CAS", коментира още Мутко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай