"Младите шампиони" на "Стандарт" с урок по родолюбие

"Младите шампиони" на "Стандарт" с урок по родолюбие | StandartNews.com

Ако сте изпуснали церемонията, гледайте я утре (събота), от 16 часа по БНТ 1

Урок по родолюбие! Това като че ли беше мотото на изключително стилната церемония, отбелязала края на кампанията "Спортните чудеса на България 2015: Младите шампиони" на в-к "Стандарт". Тя бе излъчена пряко по БНТ HD. 

Да останат българи и да не предават никога родината си. Това беше най-важното послание, отправено от всички към 15-те невероятни таланти на народния спорт, от които очакваме медали още в следващите две олимпиади. Не беше важно кой е победител и кой не, а това, че в изключително тежката ситуация България продължава да ражда таланти, обединиха се в изказванията спортният министър Красен Кралев, главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, както и Тити Папазов, който отново успя да разчуства залата, макар и този път без сълзите.

БНТ и "Стандарт" са най-големите родолюбци в българския спорт, отсече баскетболният спец по повод организаторите на кампанията, провела се с любезното съдействие на домакините от хотела "Арена ди Средика". Той посочи като един от бъдещите обединители на нацията Сашо Везенков- талантът на баскетбола, който отказа да играе всяка година на голямо първенство с Гърция, въпреки че има паспорт на комшиите и остана верен на България, в която почти не е живял. Тити разкри и новина, че въпреки че е бил канен от ЦСКА Москва за много пари, Везенков-младши не е нарушил дадената дума на Барселона.

Сълзи предизвика и скиорът Алберт Попов, който дойде броени дни след тежката катастрофа в Алпите, довела и до смъртен случай на треньора му, за да покаже, че българският спорт има бъдеще. Аби бе с патерица, с изпълнено с кръв око, но показа бодър дух.

Щастлива съм и горда, че съм сред толкова много спортни таланти и легенди. Смятам, че всички вие сте ни карали и ще продължавате да ни карате да се чувстваме горди и щастливи и в най-тежките моменти. Това заяви главният редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова на откриването на церемонията.

Спортът е допингът на нацията и успехите на шампионите ни карат не само да се радваме, а обединяват нацията по един неповторим начин. Тази мисия става все по-невъзможна заради трудните времена, в които живеем. Този месец терорът не подмина и спорта, каза още тя.

Кампанията тази година в-к "Стандарт" посвещава на младите таланти в спорта. Искаме да им покажем уважение и да им дадем кураж. Много от тях имат своите победи и са добър пример за младите хора. Пожелавам им успех, още повече титли и да бъдат горди българи, обясни Бозукова.

Да се превърнеш в любимец на нацията някой път е по-трудно, отколкото да извоюваш една толкова чакана победа, каза тя и завърши: Вярвайте в България и останете българи.

Главният редактор на "Стандарт" имаше честта да награди скиора Алберт Попов. "Аз смятам, че за да бъде един човек голям шампион, освен да може да побеждава, трябва да има и много голям и силен дух. Той трябва да знае като падне как да продължи напред и да побеждава", каза тя.

Той освен прекрасен спортист е и един достоен българин. Няколко дни след катастрофата е тук, с патерици и несломим дух. Ти искаш, може и побеждаваш. И цяла България е с теб, обясни Бозукова.

"Искам да благодаря на всички за цялата подкрепа, че сте тук днес. Искам да кажа на всички, че се пооправям, гледам напред и не искам да се връщам назад", каза от своя страна Алберт Попов и благодари за наградата.

Другите награди на шампионите до 23 години връчиха зам.-кметът Тодор Чобанов, Тити Папазов, Георги Иванов - Гонзо, Дамян Дамянов, изп. директор на Българския спортен, шефът на българския бокс Красимир Инински, вратарят на ЦСКА и участник на Евро 2004 Стоян Колев, Симона Пейчева, Петър Стойчев.

"Като столица на България София се гордее с всички наши спортисти. Като европейска столица през 2018 София има мисията да направи всичко възможно за насърчаването на спорта", заяви Тодор Чобанов.

Столична община има плановете да разкрие нова програма за елитния младежки спорт, ще насърчаваме младите хора в тази насока. До мен са едни прекрасни млади таланти, които ни радват и изпълват сърцата ни със щастие.

Много успехи и много късмет, пожела Чобанов на младите шампиони и благодари на "Стандарт" за кампанията.

Талантите до 14 години бяха връчени от легендата Боян Радев, Илона Станева, директор маркетинг и реклама на ПИБ, олимпийският двоен шампион от Барселона - Николай Бухалов, генсекът на БОК Белчо Горанов, Гергана Илиева, мениджър на търговска верига "Зора" и Мария Масларова, изп. директор на "Лев Инс".

Кралев: Ще подкрепяме младите шампиони

Когато с г-жа Бозукова разглеждахме номинациите за Спортните чудеса 2015, наистина адмирирах тази идея за кампанията. Имаме огромен потенциал и българите трябва да го знаят. Давайки им заслуженото и уважението, поемаме отговорност да ги подкрепяме и утре трябва да дадем отчет какво сме направили за тях, каза спортният министър Красен Кралев.

Аз се моля на господ да пази нашите деца, нашите спортисти, каза още той.

ЕТО И ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Младите шампиони

ПОБЕДИТЕЛИ ДО 14 години

БОЯНА РАДЕВА, СКИ
Внучката на двукратния олимпийски шампион Боян Радев определено върви по неговите стъпки, но в алпийските ски. Талантливата състезателка на СК "Боровец" успя да спечели през последните 2 години купа "Надежди" и да покаже, че има голямо бъдеще по белите писти. Според треньорите по хъс и кураж не отстъпва на знаменития си дядо.

ВАСИЛИКИ КАДОГЛУ, ПЛУВАНЕ
Василики Кадоглу е по-малката сестра на Георгия Кадоглу. Досущ като своята кака - Василики, която е родена през 2003-а г. не спира да чупи национални рекорди на България в плуването в своята възрастова група. Едва на 12 години тя може да се похвали с доста спечелени състезания и на международно ниво. Василики подобри 13 национални рекорда и спечели осем медала от международния турнир по плуване „Сърбия Гран При – Зренянин къп 2014 г". Там тя грабна купата за най-добър плувец във възрастовата група С (12-годишни и по-малки) с постижението си от финала при жените на 400 метра съчетано 5:17,57 минути.

ТЕОДОРА ЦАНЕВА, КАРАТЕ
Теодора Цанева е родена на 23 март 2006 г. и е ученичка във 2 клас към 145-то училище „Симеон Радев". Тренира вече четвърта година в Карате Клуб „Никон". Национален шампион за 2014г. Печели първо място на турнира за националната купа 2014г. Има първо място от състезанията за купа "Ронин" и купа "Челопеч" за миналата година. Вече има и завидни международни успехи: победи в CroatiaGrandPrix2015,BanzaiCupBerlin2014, BanzaiCupBerlin2013, GrandPrixNish2014, MavashiOpen2014, Nike2014 Скопие, Gazibaba Open 2014.

АНДРЕЙ ЙОРДАНОВ, ФУТБОЛ
Андрей Йорданов притежава убийствена левачка и е част от един от най-успешните набори в ЦСКА - 2001. Тимът, воден от именития нападател в близкото минало Христо Марашлиев, мачка като валяк напук на всички препятствия като липса на терени и т.н. Андрей е орисан да дойде на "Армията" от Димитър Бербатов, който забелязал малчугана на турнира "Данониада". Андрей трябва да брани честта на фамилията като. племенник на бившият таран на "червените" Евгени Йорданов.

AДРИАН АНДРЕЕВ, ТЕНИС
Новият Григор Димитров. Така описват специалистите родения на 12 май 2001 година Адриан Андреев. Талантът спечели златен медал от европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси (Груз). На финала той надви шампиона от неофициалното световно първенство за подрастващи "Ориндж Боул" Ишай Олиел (Изр).

"Мечтата ми е да стана №1 в света, а мой идол е Роджър Федерер. Стимул в тренировките ми пък са резултатите, които постига Григор Димитров", заяви пред "Стандарт" след успеха Адриан.

Майката на тенисиста Марияна Андреева сподели, че той няма нито мобилен телефон, нито фейсбук и е изцяло съсредоточен в тренировките и мачовете на корта.

Близо година младият българин работи с испанския треньор Наум Санчес, който също му предрича голямо бъдеще.
Още през 2012 Адриан успява да спечели престижен турнир в Рим, който в миналото е печелил самия Роджър Федерер. Тази година младокът грабна и титлата на турнира за юноши и девойки в Букурещ. Има и победи в Португалия, както и в други международни състезания.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

ТУЛЧАН ХАМИД, КАРАТЕ
Роден е на 11 юни 2006 г. в Добрич. Тренира карате от 6-годишен в местния спортен клуб „Самурай" при треньора Димитър Христов. Става първи в дисциплината Ката на Националното първенство във Велико Търново през април 2014г. Победителят в Ката на международен турнир в Риека, Хърватска през октомврови 2014г. Притежава пето кю /зелен пояс/.

ПОБЕДИТЕЛИ ДО 23 ГОДИНИ

АЛБЕРТ ПОПОВ, СКИ
Голямата звезда на българските алпийски ски е роден на 8 август 1997 г в София. Пътят на Бунтаря или Аби, както му казват приятелите му е свързан със ските още от самото му раждане. Заедно със сестра си Александра почват да тренират още от прохождането си. През годините Аби печели всичко възможно във възрастовите групи, в които се състезава. Без проблеми обира първи места и сред по-големите от него алпийци. В богатата си колекция от купи и медали е печелил 3 пъти неофициалното световно първенство до 16 г - купа "Тополино". На последната европейска младежка олимпиада в Австрия и Лихтенщайн Попов спечели 2 сребърни медала в слалома и гигантския слалом. Възходът му в световната ранглиста също е впечатляващ и отговаря само на този на мега звездата Марсел Хиршер (Ав). Само за 2 сезона от 1378-о място в слалома излетя на 61-о. Независимо че през по-голямата част от годината е на ски, Аби намира време и за уроците, не случайно е за пример и в училище.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА - АНСАМБЪЛ
Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова - новите златни момичета на България. Световни шампионки за 2014 г., отбор на годината, жени на годината. Стартът на 2015-та също е зашеметяващ. В старта от Световната купа в София взеха сребърни и бронзови медали. Михаела и Ренета са по-опитните момичета, които дърпат конците. Но и младите Хриси и двете Цветя в отбора показват нужната стабилност.

Огнената Християна, зодия Стрелец. Родена на 28 ноември 1994 г. в София. Илияна Раева е наказвала отбора заради нея. Тя е от най-безстрашните гимнастички, с невероятна психическа устойчивост и мотивация. Изпълнява едни от най-рискованите елементи. С канадско гражданство е, тъй като е родена в страната на кленовия лист. Има още две сестри. Родителите я водят в залата още на 4 години. Самата тя признава, че не е имала нормално детство. Само тренировки и уроци. Фен е на волейбола. Не пропуска мач на националите. Ходи с бивш футболист на "Славия" Вили Вълков.

Цветелина Найденова, истински Телец - силна, уверена, упорита, със страхотно самочувствие, умее да се налага. Родена на 28 април 1994 г. в София. Знае кога да замълчи, кога да отговори. Започва да тренира в "Славия", когато е на 4,5 години. Признава, че обожава да хапва шоколад. Иначе харесва спагети, пица, макдоналдс. Гледам филми, като предпочита романтични комедии. "Тетрадката" е един от най-любимите й.

Цветелина Стоянова, голяма екзотика, зодия Дева. Родена през 1994 г. в София. Постоянно е във фокуса на фотографите от цял свят. За разлика от съотборничките й, които са заедно от олимпиадата, тя е с тях малко повече от 2 г., но допринася за завършения облик на ансамбъла. Преди това е била състезателка в индивидуалното. Цвети е от спортно потекло. Нейн баща е прочутият боксов специалист Йордан Стоянов-Старото. Брат й е бивш национал по бокс Найден Стоянов. В свободното си време предпочита разходките с домашния си любимец Лиска - породиста италианска хрътка. Разчита на подкрепата на вратарят Александър Любенов.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЗЕНКОВ, БАСКЕТБОЛ
В последните години българският баскетбол не изживява най-добрите си времена. Но има един лъч надежда. Той се казва Александър Везенков. Младокът, който е син на доскорошния спортен директор на "Лукойл" и легенда на родния баскетбол Сашо Везенков, има още гръцко и кипърско гражданство, но играе за България. Неговата звезда изгрява в "Арис", където тази година е обявен за най-полезен играч. Разбира се, всички коментират трансфера в гранда "Барселона". Според специалистите е въпрос само на няколко години Везенков да се докосни и до магията НБА. 20-годишният Сашо играе на позиция тежко крило и е висок 206 см.

БОЖИДАР КРАЕВ, ФУТБОЛ
Футбол, животът ми е само футбол, признава Божидар Краев. Като дете той е пратен от Христо Стоичков да тренира в школата на "Барселона", а след това отново трябва да се оправя сам в "Чавдар" (Етрополе) преди да се превърне във сензация на "Герена". Краев набързо стана любимец на феновете, а от миналия сезон и титуляр в "Левски". Привлече вниманието на "Юве" и "Ман Сити". Освен футбол е тренирал обаче и малко бейзбол. Познати казват, че не е юноша на нито един отбор, а откритие на баща си - известният футболист на "Ботев" (Враца) Бойко Краев, известен и като Романският Елкер.

ВЕНЕЛИНА ПОПТОЛЕВА, БОКС
Венелина Поптолева е световна шампионка за девойки през 2013 г. Тренира при своя баща Валентин Поптолев - бивш републикански шампион, участник на европейски и световни първенства при мъжете. Първо се захваща с баскетбол в "Академик" (Пд). Завършила е специалност "Водно строителство" в архитектурния техникум в Пловдив. В името на бокса се принуждава да яде месо, за да получава енергия. Иначе е вегетарианка. Обича музиката. Преди среща се надъхва с по-динамични ритми.

ДАНИЕЛ АСЕНОВ, БОКС
Даниел Асенов eeвропейски шампион по бокс за юноши през 2013 г. и втори на европейското първенство за младежи през 2014 г. Известен е с прякора Тайсъна от Кукорево, селото в което израства. Слага ръкавиците, когато е трети клас. Преди него с бокс се захваща по-големият му брат Катин. Боксьор е и най-малкият – Боян. Учи в ПГЗ „Христо Ботев" в Ямбол, професионална гимназия по земеделие. От селото до училището са 10 км и Даниел ги бяга на крос сутрин и вечер. Най-мъчително сваля килограми. Много обича сладко и треньорите го следят за всяка лъжичка. Страшно си пада и по кока колата. Специалистите обаче са категорични в качествата му – бърз, удря тежко, смел, и решителен.

ГЕОРГИ КИТАНОВ, ФУТБОЛ
Едва ли има дете, което да желае да застане на вратата. Георги Китанов обаче е по-различен от останалите. За него това е призвание. Сам се отправя към рамката още на 9 г, когато гостува при дядо си в Благоевград. Скача без страх по топката, независимо дали играе на трева или асфалт. Дадото му подарява ръкавици, а след това започва тренировки в "Черно море". Останалото е ясно- още на 16 г. става титуляр и привлича вниманието на ПСВ "Айндховен". Извън игрището е луд фен на риболова и с часове хвърля въдицата на язовира на баща си. Обича още тенис на маса и волейбол.

КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ, ВОЛЕЙБОЛ
Красимир Георгиев е роден на 13.02.1995 г. в Крумовград. Централен блокировач, напада с дясна ръка. Започва да тренира волейбол "Арда" (Кърджали), след това отива в ЦСКА. Обича да гледам филми в свободното си време, както и да излизам с приятели. „Дневниците на вампира" е любимият му сериал. Балкански шампион за кадети през 2012 г. През 2013 г. става четвърти на световното първенство за мъже до 23 г. и е включен в разширения състав на националния ни мъжки тим. През 2014 г. е в състава на "лъвовете" за Световната лига и световно първенство. С ЦСКА при мъжете има второ място за Купа на България през 2013 г., а тази година става четвърти с "червените" в националната лига.

ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА, ЛЕКА АТЛЕТИКА
В първия ден на август детето чудо, както наричат Лили заради невероятните й постижения, спечели сребърен медал за България от Европейския младежки фестивал в Тбилиси. В бягането на 800 м тя подобри националния рекорд на страната ни за момичета под 16 г., като спря хронометрите на 2:07,89 мин.

За специалистите в този спорт красавицата е новото дете чудо в България. Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев успя да осигури на талантливата Лили, която живее в дом за деца, лишени от родителски грижи, финансова стипедия, а Любо Ганев я облече с качествена екипировка "Асикс".

ЯВОР ПЕШЛЕЕВСКИ, ПЕТОБОЙ
Явор Пешлеевски е сред най-обещаващите ни таланти в модерния петобой. Завършва на престижното 5-о място на Младежките Олимпийски игри в Нанджин през 2014-а. Балкански шампион е за младежи. Любител е на високите скорости и най-вече на моторите. В гаража си притежава мощна "Хонда CVR", с която често може да бъде забелязан по улиците на София. Когато му остава, време играе баскетбол с приятели. Явор е луд по играта с оранжевата топка и по легендата Майкъл Джордан. Друг негов спортен идол е плувецът Майкъл Фелпс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай