Министърът на спорта връчи на Варна ключа на Юнашкия салон

Министърът на спорта връчи на Варна ключа на Юнашкия салон | StandartNews.com

Варна. Юнашкият салон беше върнат най-после за стопанисване на Община Варна. Това стана на официална церемония пред сградата на салона, на която министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи символичния ключ на Юнашкия салон на кмета на Община Варна Иван Портних в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова. "Министри – юнаци" беше лозунгът, който вдигна местният зевзек и председател на Партията на българските мъже Росен Марков.

"Днес е исторически ден, заслуга за който имат няколко правителства. Радвам се, че имам възможността да дам този символичен ключ на кмета на Варна. Надявам се, че Юнашкият салон ще служи само и единствено на варненския спорт и ще държим търговците далеч от този храм", каза министърът на спорта Красен Кралев.

"Щастлив съм, че възтържествува една историческа справедливост. Има да се дооформят още някои документи, но вярвам, че до един месец ще стартира ремонта на Юнашкия салон. Както знаете, парите за него – около 1,8 милионалева, са осигурени по програма JESSICA", коментира Иван Портних.

Нов Закон за спорта ще имаме през 2015 г, увери министър Красен Кралев. Той добави, че новият нормативен документ ще задължи общините да заделят средства за масовия спорт, а елитният е ангажимент на федерациите. "За 6-10 години ще върнем българския спорт на мястото, на което беше", увери Кралев. Той отново припомни за необходимостта от 3 часа физическо възпитание на седмица в българското училище и даде пример със Словения, в която децата имат 4 часа физкултура, а половин милион словенци са се подписали с искане всеки ден с час по физическо възпитание. "Часовете у нас да се водят от професионални треньори. Федерациите да заделят средства и ресурс за обучението и подготовката на преподаватели, които ще бъдат близо до спортните интереси на тинейджърите, а и могат да направят селекция и да открият талантите за спортните клубове", каза Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай