16:00 ч.

27.08.16

2 мин.

1874

0

0

Михайлов и Недялкова- №1 в скоростното изкачване до Черни връх

от Стандарт |

Михайлов и Недялкова- №1 в скоростното изкачване до Черни връх

Повече от 200 смелчаци стартираха тази сутрин в супер изпитанието от центъра на София до Черни връх. 17-километровото скоростно изкачване на първенеца на Витоша с повече от 1700 метра денивелация е част от инициативата София – Европейска столица на спорта. Стартът до Музея „Земята и хората" зад НДК бе даден от Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018, който заедно с друг общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта – Николай Николов, поздравиха участниците и пожелаха успех на всеки, опитал смелото предизвикателство.


Най-бързо до върха на 2290 м стигна Димитър Михайлов, който остава непобеден във всички състезания от веригата #FiveMountains2016. 37-годишният представител на Янтра-Исполин финишира за 1.48:37 ч., като изпревари само с 41 секунди Илия Кацаров, трети - на близо 5 минути след двамата - се нареди Ивайло Атанасов от „Зелена стъпка". При жените № 1 е Мая Недялкова от Младост Благоевград, покорила върха за 2.05:56 ч., което е 10-о време сред всички участници. Втора остана Снежина Стефанова с 2.08:11, а трета е 18-годишната Мария Дермеджиева (Валди) с 2.15:26 ч.


Организатори на VITOSHA RUN 2016 са Сдружение Маратон с подкрепата на Столична Община, Фондация София – европейска столица на спорта и Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство. Спонсори са SALOMON, Suunto, фирмата за енергийни напитки и протеинови блокчета от естествени продукти AMWAY и верига магазини Sport Box, а официален превозвач е Great Wall.


Трасето отново преминаваше през централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, през Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала на върха.


Организаторите продължиха традицията да почитат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. За да се избегнат обаче претрупаните с хора пътеки към върха и масовката от туристи в района на финала в празничния ден на туристическото движение, който традиционно се отбелязва в последната неделя на месец август, този път организаторите преместиха състезанието с един ден по-рано – в събота.


Рекордът на ВИТОША РЪН си остана 1.36:46 часа. Той беше поставен през м. г. от Шабан Мустафа, а най-доброто постижение при жените от 1.54:30 ч. продължава да е на Милка Михайлова от 2011 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент