Медал от олимпиада е цел, не мечта

Медал от олимпиада е цел, не мечта | StandartNews.com

Василики Кадоглу се надъхва с AC/DC преди състезания


Василики Кадоглу не спира да чупи национални рекорди на България в плуването в своята възрастова група. Едва на 12 години тя може да се похвали с доста спечелени състезания и на международно ниво.

Тази година Василики е 14-кратен абсолютен републикански шампион и има направени 18 национални рекорда (б.р. някои от тях с 30-годишна давност). Постижението на Василики в дисциплината 200 м бътерфлай 2:25.25 е номер 1 в няколко възрасти. Предишното принадлежеше на Наталия Стоянова от 1989 г. Досега през годината варненката има спечелени общо 39 медала - 36 златни и само 3 сребърни. Със своите постижения на едва 12 години, тя се подрежда в топ 10 и при жените на 25-метров и на 50-метров басейн. Така Василики е една от фаворитките в кампанията на "Стандарт" за младите таланти при възрастовата група до 14 години. Между тренировките и училището младата плувкиня намери време да отговори на въпросите на вестника.

- Как се запали по плуването?

- От сестра ми Георгия. Може би, когато мама откри школата, тогава нещата станаха и по-сериозни. Първоначално почнах да плувам само за здраве, но видях, че мога и повече.

- Кой е любимият ти стил и защо?

- Делфин. Да, може би той е най-трудният, но аз обичам предизвикателствата. За да можеш да плуваш добре този стил, трябва да умееш много кроу и бруст.

- От толкова много рекорди, медали и купи, коя ще помниш цял живот?

- Съвсем наскоро беше. 6 ноември в Сърбия. На 800 метра свободен стил направих 9,19 минути на Гран При. Чувствах се уникално.

- Заради страхотните успехи и на сестра ти, няма как да не се зародят сравнения между двете. Това пречи ли?

- Не. Аз все пак вървя по нейните стъпки. Но се старая да го правя по-добре и в почти всички случаи успявам. Надявам се да показвам още по-добри резултати с течение на времето, за

да мога счупя още нейни рекорди

- Коя от вас е по-бърза?

- Ами тя, все още. Но само защото е по-голяма. Когато тя беше на моите години, имаше по-слаби резултати, отколкото аз в момента.

- Каква е мечтата ти, може би медал от олимпиада?

- Да! Но това не е мечта, а цел. Аз работя всеки ден с много усилия, за да мога да спечеля това невероятно отличие.

- Имаш ли идол? 

- Разбира се. Това е треньорът ми Динко Юкич. Той е строг и взискателен, но така трябва да бъде, за да израствам. Възхищавам му се на постиженията на олимпийските игри в Лондон. Там той завършва четвърти на 200 метра бътерфлай.

- Харесваш ли други спортове?

- Изцяло съм концентрирана върху плуването. Преди съм тренирала лека атлетика, кик бокс и айкидо.

- Имаш ли домашен любимец?

- Да, кученце.

Имам черен пинчер на 6 години

Казва се Гизмо. Много го обичам.

- Харесваш ли определена група, която да те нахъсва преди състезание?

- Слушам много музика. Но най-вече може би харесвам AC/DC. Също така обожавам и "Линкин Парк", но по-старите им парчета.

- А любим филм?

- Аз не гледам много телевизия, така че не мога да отговоря.

- Имаш ли някакви хобита?

- Да карам ски. Не съм го правила отдавна. Но ходихме в Гърция в Каймак Чалан преди. Беше страхотно. Когато остане време, бих отишла отново. Не ми е хоби, но когато остане някакво време, обичам да се виждам с приятелки. Най-често ходим в мола.

- Как съчетаваш уроците с тренировките?

- Аз ходя на индивидуални уроци. В спортното училище "Георги Бенковски" във Варна. Така имам възможност между часовете да ходя на тренировки. Но в никакъв случай не смятам да загърбвам образованието. За момента най-лесно ми е по-английски.

- Какво мислиш за кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса"?

- Много хубава инициатива. Трябва по-често да се правят подобни неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай