Красен Кралев към шахматистите: Изберете си лидери, които да възвърнат авторитета ви у нас и по света

Красен Кралев към шахматистите: Изберете си лидери, които да възвърнат авторитета ви у нас и по света | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на Учредителното събрание на НОВА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ във Велико Търново, за което получи предварителна покана от учредителите. Спортният министър се обърна към делегатите в самото начало, след като д-р Мишо Илиев откри форума. „Благодаря на двама души, които безкрайно много уважавам – народните представители Руслан Тошев и Иван Генов за това, че ме поканиха за гост на това учредително събрание", каза Кралев.

"През последните три години, откакто съм спортен мистър, съм свидетел на дълбоко разделение в шахматната общност, на много омраза, клевети и доноси, включително и по мой адрес, от различни лобита. За съжаление шахматната общност, която в голямата си част е съставена от честни хора, беше въвлечена в най-голямата измама и злоупотреба с публични средства в сферата на спорта. Всичко това доведе до дълбока международна изолация – изключване от Европейския шахматен съюз и замразяване на членството във ФИДЕ и до неподновяване на лиценза на Българската федерация по шахмат от Министерство на младежта и спорта. Виждам, че на това събрание са представени много клубове и са поканени много медии. Пожелавам Ви да си изберете устав, който в максимална степен да отговаря на потребностите на шахматните клубове и да си изберете лидери, които да успеят да възвърнат авторитета Ви пред нашето общество и пред международните организации. Нека мъдростта да ръководи това събрание.

Новоучредената организация трябва да даде ясен сигнал, че се разграничава категорично от досегашните методи на управление на българския шахмат и е отворена за приобщаване на всички шахматни клубове, които не присъстват на учредителното събрание днес.", завърши Кралев. След края на речта си министър Красен Кралев се извини, че служебното му положение не позволява да остане при учредяване на новата организация и избора на нейното ръководство и напусна залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай