Кралица Анна с дубъл в Банско

Кралица Анна с дубъл в Банско | StandartNews.com

Уникален дубъл за Световната купа по ски направи в Банско настоящата носителка на кристалния глобус Анна Фенингер (Ав). По-малко от 24 часа, след като спечели алпийската комбинация тя триумфира и в супергигантския слалом, който бе преместен за понеделник заради мъгла в събота. Кралица Анна, както я нарича цяла Австрия направи уникално спускане, като изпревари с 16 стотни (3,70 м) словенката Тина Мазе. Трета на 0,28 сек. остана американката Линдзи Вон. Слънчевото време събра на „Бъндеришка поляна" над 10 000 зрители. Те обаче трябваше отново да чакат с часове на опашка на кабината, за да се качат до ски зоната, въпреки наличието и на 60 безплатни микробуса осигурени от организаторите на СК.

Това е вторият супергигантски слалом, който Анна печели в кариерата си. Първият бе на 3 март 2013 г. в Гармиш-Партенкирхен. Така тя поведе и в класирането за малкия кристален глобус. Той не е печелен от австрийка от 2007 г. насам. Тогава най-добра бе Ренате Гьочъл.

За първи път Фенингер записва две последователни победи в различни дисциплини, след като в неделя спечели и комбинацията. Така тя се доближи вече на нищожните 44 т от Тина Мазе в генералното класиране за СК.

"Наистина не съм очаквала да бъда толкова добре. Шансовете ми за крайна победа обаче не са толкова големи, защото Тина кара и слалом. Ние няма да се пускаме в тази дисциплина", категорична бе победителката. Тя благодари на уникалната публика в Банско. "Когато излязох на финалната права ги чух. Това ти дава допълнителна мотивация. Благодаря, Банско!", каза Фенингер.

"Днес бе един идеален ден. Много съм доволна, че останахме в Банско, за да се борим на тази красива писта. Направих няколко грешки в горната част на трасето и това се отрази на крайното ми време. Долу карах наистина добре. В крайна сметка съм много доволна, че се състезавахме два дни тук", заяви втората Тина Мазе.

Състезанието почна по уникален начин. От първите три скиорки италианките Елена Фанкини и Даниела Мерингети не завършиха, а Рагнхилд Мовинкел от Норвегия не се появи на старта. Едва четвъртата Теса Уорли от Франция слезе до финала, въпреки невероятна грешка, която направи. Така в крайна сметка тя завърши чак на 41-о място на 85,45 метра от победителката. Мария Киркова завърши на 49-ото място на 6,32 сек след Фенингер. Австрийката получи трофея за №1 отново от президента на България Росен Плевнелиев.

Линдзи: Всичко беше перфектно

Голямата звезда в ските Линдзи Вон получи ключовете от апартамента си в Банско вчера. Тя бе откарана на "Пирин голф и спа" на път за летището. Вон го получи за победата си преди 3 години в курорта ни.

"Нямах никакво намерение да карам в слалома. Заради това в неделя си направих една добра тренировка", заяви Линдзи Вон. "Наистина бях много ядосана на ФИС. Защото условията бяха изключително тежки. В подобни условия скъсах връзки на коляното. Днес обаче всичко бе перфектно. Пистата тук е изключителна", заяви американката.

Тя разкри, че не е очаквала толкова бързо да се възстанови от операциите и да се върне на върха след близо 2 г отсъствие от пистите. "Надявам се, преди да се откажа отново да се видим в България", каза най-успялата скиорка в историята.

След подиума Линдзи вече е №2 във вечната ранглиста по класирания в тройката на стартове от световната купа. Само на три пред нея е Анемари Мозер-Прьол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай