Кралев: Трансфери ще спасят щангите

Кралев: Трансфери ще спасят щангите | StandartNews.com

Спортният министър Красен Кралев и родната федерация по щанги са намерили начин за изваждане на националите от дупката, в която влезнаха заради допинг скандала през лятото.

"Имах среща с ръководството на родната федерация по щанги. Стигнахме до извода, че най-удачният начин да се съберат парите за глоба е чрез трансфериране на наши състезатели в чужбина. За съжаление глобата, която ни наложиха, не може да бъде премахната. Тя трябва да бъде платена. Според документите, които упоменават условията за квалификацията за олимпийските игри, ние нямаме право да участваме на игрите в Рио. Правилото гласи, че ако в рамките на една година бъдат заловени над 9 състезатели с допинг, то държавата няма право да участва на следващата Олимпиада", каза още Кралев.

Междувременно министър Красен Кралев вчера се срещна с европейския комисар за образование, младежта, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич. Двамата си стиснаха ръцете по въпроса с часовете по физическо възпитание. "Направихме изключително сериозен пробив в системата с прокарването на възможността професионални учители да провеждат часовете от 1-ви до 4-ти клас. От 5-и до 12-и заниманията да се водят от треньори. Защитихме и броят на часовете по физическо в училище да се запази", каза министър Кралев.

Коу обеща честен съд за руснаците

Президентът на международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Себастиан Коу обеща честен съд за допинг скандала в руската атлетика. Той заяви, че няма да пострадат невинните атлети заради тези, които са взели забранените медикаменти, нито пък приема политически пристрастия. Шефът на международния олимпийски комитет Томас Бах пък изцяло се застъпи за руската федерация. "Няма смисъл да наказваме атлетите. Това няма да реши допинг скандала", отсече немецът. Спортният министър на Русия Виталий Мутко категорично заяви, че държавата има намерение да смени цялата допинг политика. "Ще изградим нова система, която да е съобразена с УАДА. Искаме да имаме прозрачен начин на работа и затова ще изпращаме проби постоянно на международната антидопингова агенция. Естествено трябва и нова лаборатория", каза министър Мутко. Снощи се проведе конферентно заседание, в което се извърши гласуване по казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай