Кралев откри Международна конференция по въздушни спортове

Кралев откри Международна конференция по въздушни спортове | StandartNews.com

Вършец. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри 65-ата конференция на Международната комисия по парашутизъм /IPC/ към Международната федерация по въздушни спортове – FAI, която се провежда във Вършец, информират от пресцентъра на МФВС.

На този висок форум се обсъждат подготовката на 8-то Европейско първенство по парашутизъм, което ще се проведе в България през август тази година, и се прави отчет на свършеното до момента от организационния комитет на състезанието, чийто член е и министър Красен Кралев. В конференцията участват представители на 36 страни от целия свят.

„България ще бъде достоен домакин на предстоящото 8-мо Европейско първенство по парашутизъм. Уверявам Ви, че тук имате съмишленици за развитието на парашутизма и публика, която очаква присъствието на европейския елит в този необикновен и пълен с адреналин спорт. В България има над 100 активни парашутисти – спортисти, които участват в големи състезания на европейско и световно ниво, затова интересът към Вашия спорт е изключително голям», каза при откриването на конференцията спортният министър Красен Кралев.

"Нямам личен опит в парашутизма, но това е още една причина да съм тук с вас. Парашутизмът е не просто спорт, а е и наука, и изкуство, и малко лудост», каза председателят на организационния комитет на предстоящото европейско първенство Томислав Дончев – вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическата политика, който също присъства на конференцията във Вършец. Той заяви, че е решил да скочи самостоятелно с парашут по време на състезанието през август.

Щафетата му пое и спортният министър Красен Кралев, който каза, че е бивш лекоатлет и че се чувства уверен и във водата, но приема президвикателството да скочи и той с парашут. Двамата министри се пошегуваха, че победител ще бъде този, който направи по-живописен скок.

Министрите и депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев – член на Аероклуб „Монтана", и Десислава Атанасова – избрана от Монтана, които присъстваха на конференцията, посетиха и огледаха пораженията, нанесени от ураганния вятър предната нощ.

65-ата конференция на Международната комисия по парашутизъм се провежда у нас по инициатива на Аероклуб „Монтана", който издигна кандидатурата на курортния град Вършец за домакин на това събитие.

Кандидатурата на България за домакинство на 8-то Европейско първенство по парашутизъм бе одобрена на конгреса на световната федерация, проведен миналата година във Виена, Австрия, след оспорвана конкуренция с Швеция и Хърватия. Състезанието ще се проведе на авиобазата в монтанското село Ерден, която е една от най-модерните в страната.

Организаторите очакват над 400 състезатели от цяла Европа, както и представители на няколко арабски държави, Канада и Бразилия, които ще участват извън класирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай