Кения отвя конкуренцията

Кения отвя конкуренцията | StandartNews.com

Кения влезе в историята на световните по лека атлетика, след като завърши на първо място по медали в Пекин (б.р. взимат се предвид титлите). Атлетите от африканската държава спечелиха рекордните за един шампионат 7 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала. Другата изненада поднесе Ямайка, която завърши на второ място също със 7 титли, но 2 втори и 3 трети места. Американците останаха зад тях с (6-3-6). До първенството в Пекин титлите отборно си разменяха Русия, САЩ и ГДР. Последният ден започна с първо злато в историята на маратон при жените за Етиопия.

Спечели го Маре Дибаба с 2:27,35 ч. Тя триумфира сутринта. В ранния следобед над Пекин се разрази силна буря с проливен дъжд. Час преди старта на състезанията пистата буквално плуваше във вода. С усилията на хиляди доброволци и техника обаче за стартовете всичко бе подсушено. Асбел Кипроп затвърди лидерството на Кения на върха по медали, като взе третата си поредна световна титла на 1500 м с 3:34,40 м. Супер драматично се разви битката за медалите с хвърлянето на копие при жените. След петия опит за радост на над 40 000 зрители водеше с рекорд на Азия - 66,13 м Хуйхуй Лиу (Кит). В последния обаче германката Катрина Молитор хвърли копието на недостиганите тази година 67,69 м и си осигури златото. В щафетите на 4 х 400 м американките изпуснаха златото в последните метри.

Маккорори водеше 5 м преди края, когато бе задмината от мощната Уилямс от Ямайка. В скока на височина се стигна до репешаж за титлата между Дерек Дроуин (Кан), Богдан Бондаренко (Укр) и местната звезда Гуовей Жан. Те преодоляха 2,33 м и се изравниха на върха. На 2,36 м не успяха в трите опита по право и четвъртия допълнителен. После отидоха на 2,34 м, където само Дроуин успя и взе първа титла в кариерата си, а Бондаренко и Жан останаха със сребърни медали. Драма имаше и в последния старт на световното - щафетата 4 х 400 м за мъже.

Джевон Франсис (Ям) водеше до последните 100 м. Той обаче бе задминат от легендарния Лашон Мерит (САЩ), който донесе на американците последната титла с 2:57,82 мин. Втори са Тринидад и Тобаго с 2:58,20 мин, а трети Великобритания с 2:58,51 мин. Отлично проведеният от китайците шампионат бе закрит с красива церемония, а преди това щафетата бе предадена на Лондон, който ще е домакин на 16-ото световно по лека атлетика на открито през 2017-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай