Ивет пише история на 200 метра (ОБЗОР)

Ивет пише история на 200 метра (ОБЗОР) | StandartNews.com

Това е твоят шанс, предрекъл треньорът Бономи

Брилянтната Ивет Лалова написа нова страница в историята на българската атлетика. Пред 40 000 зрители на ст. "Птичето гнездо" в Пекин красавицата изригна на 200 м и с личен рекорд от 22,32 сек се класира за днешната битка за медалите. Ивет завърши трета в първа серия. Невероятното й бягане обаче й осигури място на финала като една от двете най-бързи в 1/2 финалите. За Лалова това е първи финал на световно на 200 м на открито. Постижението й е второ в историята на България след това на Анелия Нунева от 22,01 сек. За последно пък българка е бягала на финал на 200 м на световно през 1987 г. в Рим, когато Надежда Георгиева е осма с 22,55 сек. Преди това през 1983-а в Хелзинки Анелия Нунева е шеста с 22,63 сек. След бягането си Ивет стоя до пистата и чакаше с трепет да минат останалите две серии. "Точно преди да излезем на стадиона, треньорът ми Роберто Бономи ми каза - това е нашият шанс, не го пропилявай", каза пред сълзи Ивет. "Бягах и заради него, защото той е изключителен човек и го заслужава. Знае кога да ме натовари на макс и кога да отпусне. Сега обаче намеква да бягам и 400 м. Наистина съм изключително щастлива. Да стигна финал на 200 м бе една от мечтите ми. Това че бях в девети коридор само ми помогна. Все едно не бягах 200 м, а само 150". Тя предположи, че на финала ще бяга във втори коридор, както и стана след минути. Жребият я отреди в трети. В Пекин обаче той е на практика втори, защото се използват само пътеките от 2 до 9.

Лалова е звезда от световна величина

"Няма думи, с които мога да опишат това, което направи на полуфинала на 200 м Ивет Лалова, коментира в Пекин президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. "Тя е дори по-бърза от 2004 г., което само по себе си е феномемално, защото надмина себе си. При това го направи след това ужасно счупване на крака през 2005-а. Финал на световното и то с личен резултат е невероятен успех за нея. Ивет е звезда от световна величина и аз съм убеден, че тя може да бъде готова за медал на 200 м на олимпиадата в Рио. Поздравявам Мирела за силното й представяне днес в квалификацията на скок височина. Най-после се класира и за финал на световно при жените. Тя е млада, а тази година покри и норматив за олимпиада в Рио. Много се радвам за нея. Самото й присъствие сред най-добрите скачачки на планетата е голям успех. Пожелавам й да си направи личен резултат на финала", продължи Карамаринов.

След 10 г. суша наша скача на финал

България има финалистка в скока на височина след 10 г. суша на световните първенства. За последно наша се бори за златото през 2005 г. в Хелзинки. При едва второто си участие на световно Мирела Демирева влезе в историята, след като премина квалификацията в Пекин. Тя преодоля 192 см от втория опит, а съдиите класираха за финала всички, които се справиха с тази височина. Разпределението на медалите е утре от 14,35 ч (б.р. наше време). "Голямата ми мечта беше да скачам на финал на световно и съм щастлива, че това се получи в Пекин", каза с голяма усмивка Мирела Демирева. " Състезанието не беше никак лесно. Трябваше сама да се справям с техниката си. Тази година съм малко колеблива в представянето си. Щастлива съм, че тук успях да се реванширам", завърши Мирела.

Шампион на 400 м завърши с припадък

Новият световен шампион на 400 метра Уейд ван Ниекерк припадна на финала, след като спечели златото в дисциплината на първенството в Пекин. Младият атлет закова хронометъра на 43.48 сек и излезе на четвърто място във вечната ранглиста, но се строполи на земята, когато се доближи до журналистите. "Знаех, че трябва да натисна на финала и го направих. Бях малко нервен, но се радвам, че успях. Ще опитам да бъда по-спокоен, а целите ми са да бягам все по-бързо", заяви шампионът.

Десета титла за Болт

Светкавицата Юсейн Болт закръгли днес титлите си от световни първенства на 10. Ямаецът бе неудържим във финала на 200 м в Пекин за четвъртото си злато в дисциплината от шампионати на планетата. Той пробяга половин обиколка за 19,55 сек, което е постижение номер 1 за годината. Както и на 100 м след него остана уж "големият" му конкурент Джъстил Гатлин (САЩ) с 19,74 сек. Трети е Анасо Джабодвана (РЮА) с 19,87 сек.

По петите на Болт откъм титли е Алисън Феликс (САЩ). Пак днес тя разби конкуренцията на 400 м и взе златото с 49,26 сек. Това също е резултат номер 1 до сега за годината.

Полякиня хвърли за рекорд

чука си и спечели златен медал в дисциплината с 80,85 метра на световното първенство по лека атлетика в Пекин. 30-годишната Анита Влодарчик се доближи на 23 см от най-доброто постижение, което също е нейно дело. Това е втората титла в кариерата й след тази от 2009 г. на шампионата на планетата в Берлин.

Уникално състезание направи

Кристиан Тейлър от САЩ. Той стана пръв с 18,21 м, което е втори резултат в историята на тройния скок. Американецът изостава само на 8 см от рекордьора Джонатан Едуардс (Вбр).

Кения поведе в Пекин

по медали. Атлетите от африканската страна могат да се похвалят с 6 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала от шампионата на планетата. САЩ пък имат общо 12 отличия, като 3 са за първо място, 4 за второ и 5 за трето. Ето и класирането/
1. Кения 6 3 2 11
2. САЩ 3 4 5 12
3. Ямайка 3 0 2 5
4. Великобритания 3 0 0 3
5. Полша 2 1 3 6
6. Куба 2 0 0 2
7. Германия 1 2 2 5
8. Етиопия 1 2 0 3
9. Канада 1 1 2 4
10. ЮАР 1 0 1 2

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай