Ивет като Болт на 200 м (ОБЗОР)

Ивет като Болт на 200 м (ОБЗОР) | StandartNews.com

За съжаление българският лекоатлет Митко Ценов отпадна в сериите на 3000 метра стипълчейз. Ценов финишира 14-и в своята серия с време 8:54,79 минути. За финала се класираха първите трима от всяка и следващите шест атлети с най-добри времена.

Ивет Лалова издуха конкуренция и се класира за полуфиналите на 200 м при жените в леката атлетика. Българката бе в седмата серия и нямаше проблем да дръпне от началото на бягането. Лалова нямаше никакъв проблем до самия край. Тогава тя дори имаше време да се обърне два пъти на ляво, за да се увери, че никой не я застрашава. Типично в стил - Юсейн Болт. Времето на Ивет бе 22,61 секунди. Това бе седмо най-добро постижение във всички серии. "Радвам се, че спечелих, защото това ми беше важно за да съм в по-добър коридор на полуфинала. Олимпийският финал е целта. Условията за 200 метра за добри. Но програмата не е направена много добре", коментира Лалова.

Бягането на Ивет ще е утре. Българската спринтьорка ще бъде в четвърти коридор. Серията на Лалова е силна, но все пак в нея липсват фаворитките Дафне Схиперс, Илейн Томпсън, Блесинг Окагбаре и Дина Ашър Смит.
Иначе, чакането за България за финал при мъжете на олимпиада в скока на височина свърши. Роденият в Плевен Тихомир Иванов показа завидна класа в квалификацията и си заслужи мястото в битката за медали с изравнен личен рекорд - 2,29 м. Петият от Евро 2016 в Амстердам не се уплаши от конкуренцията и от раз преодоля височините от 2,17 до 2,29 м. Финалът в дисциплината е на 17 август от 2,30 ч (бъл. вр). В него освен Тихомир ще участват още 14 атлети. 10 от тя преодоляха 2,29 м, а 4 завършиха с равни показатели от 2,26 м.

За последно българин е скачал на финал на олимпиада през 1992 г. На игрите в Барселона покойният вече Георги Дъков зае престижното 14-о място с 2,24 м.

"Квалификацията протече доста спокойно поне за мен. Бях много психически спокоен. Дойдох да се забавлявам и се радвам, че опитите ми се получиха. Ще си гледам тепърва опита на 2,29 м, но когато един опит се получи аз дори не разбирам какво съм направил. След този скок тренера ми каза, че мога и повече. Този резултат беше очакван. Успях да видя световния рекорд на 400 м, но победата на Болт не я видях, защото в това време си почивах. Дойдох с очаквания за финал. Това вече е реалност. Ако там скачам като днес мога да очаквам много добро класиране. Отпразнувах успешния си опит с имитация на голф, защото преди седмица тук в Рио играх малко и много ми хареса", коментира след квалификацията Иванов. Той бе изгледан на живо от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на БФЛА Добромир Карамаринов.
"Това което винаги съм искал го видях в действие от Тихомир. Той скачаше все едно е един от фаворитите в състезанието. Направи го пред абсолютно препълнен стадион, по време на световния рекорд на 400 м и триумфа на Юсейн Болт. Той скачаше без напрежение и то като голям състезател. Пожелавам му успех на финала и да скача по същия начин, както в квалификацията, коментира за "Стандарт" Карамаринов.

Светкавицата заслепи всички на 100 м

Южноафриканец би рекорд на американска легенда

Светкавицата Юсейн Болт пренаписа историята с третата си поредна титла на 100 м от олимпийски игри. 29-годишният атлет от Ямайка спечели с лекота финала в късия спринт с 9,81 сек. Дори имаше време да се изплези на конкурентите си. Второто място заслужи освиркания от почти целия стадион заради двете си наказания за положителни допинг проби Джъстин Гатлин (САЩ) - 9,89 сек. Бронзът заслужи Андре де Граси (Кан) с 9,91 сек.
"Аз съм единствения -, бяха първите радостни думи на Болт към публиката. - Спечеля ли още два медала, ставам безсмъртен." Той става първия атлет в историята с три поредни олимпийски титли в спринта на 100 м. До неделя вечер Болт и Карл Луис държаха първото място с по 2 олимпийски титли на 100 м.
Общо златните медали на Светкавицата от стартове на най-големия спортен форум на планетата вече са 7. Той обаче има възможност да ги направи 9, ако триуфмира както се и очаква на 200 м и с щафетата на 4 х 100 м.
Публиката на стадион "Жоао Хавеланж" подгря за шоуто на Болт още на полуфинала, когато ревна в един глас неговото име. След финала рефренът се повтори само, че с няколко октави нагоре. Нещата продължиха с митинг пред дома на Ямайка. Островната държава покани всички на вечеря. Наред с Болт хитът на вечерта бе и Уейд ван Никерк, който счупи 17-годишният световен рекорд на Майкъл Джонсън на 400 м. Южноафриканецът сякаш не стъпваше на пистата и прелетя през финала на 43,03 сек. Той подобри с 0,13 сек световната марка на Джонсън.

Чудо на "Стандарт" гребе на финал Б

Кануистът Ангел Кодинов, който е едно от Спортните чудеса на "Стандарт", се класира за едноместния Финал Б на 1000 метра. 18-годишният състезател завърши 6-и във втория полуфинал с време 4:30,574 минути, очевидно респектиран, че гребе заедно със своя кумир от Мартин Фукс. Чехът беше и победителят в серията с 4:01,793 минути.
Мирослав Кирчев завърши на предпоследното шесто място в първата серия на едноместен каяк 1000 метра за 3:39,363 минути и отпадна. Серията бе спечелена от датчанина Рене Холтен с резултат 3:35.772 мин. Така Кирчев рано-рано трябваше да се откаже от амбициите си да участва на финала на дисциплината.

Грациите с 1 тон храна за бедни

Уникален жест направиха българските гимнастички за бедните хора във Флорианаполис, където се подготвяха за Олимпиадата. Изпращането на златните момичета за Рио в организираната от местен клуб по художествена гимнастика продукция бе съчетано с чудесна благотворителна идея - събиране на хранителни продукти за приютите за бездомните жители в града. Всички зрители, без значение от възрастта, за да присъстват на спектакъла, трябваше да донесат избрани от тях манджи. Фенове на нашите донесоха точно 1 тон храна. Със съгласието на председателя на БФХГ Илиана Раева бяха направени тефтери със снимки и автографи на членовете на нашата делегация, за да бъде подпомогнат местният клуб по художествена гимнастика.а
Поради големия интерес се наложи продукцията да започне 15 мин. по-късно, за да се изчакат автобуси с любители и гимнастички, истински и верни фенове на българския отбор, пристигащи от далечни градове на областта (Шапеко, Жуенвили, Блуменао, Тчимбо, Бруски, Тапема и Флорианаполис) част от които пътували 12 часа. Кметът на града, директорът на университета и всички официални лица и важни особи на града, които присъстваха на продукцията изразиха своето огромно възхищение и благодарност към ръководството на делегацията ни и момичетата по повод благородния жест.

Двойна греда на троен скок

още в квалификациите в Рио. Румeн Димитров и Георги Цонов отпаднаха почти без бой. Първият даде 26-и резултат в пресявките - 16,36 метра. Цонов пък остана на последната 39-а позиция от записалите успешни опити със скромните 15,20 метра. Той направи два фаула в първите си два опита, а в стремежа си към сигурност в последния си трети скок той записа малък метраж. В надпреварата се включиха 47 състезатели. Иначе само петима преодоляха квалификационната норма от 16.95 метра. Най-добър беше олимпийският и световен първенец Крисчън Тейлър (САЩ) със 17.24 метра.

Клишина с 2 ДНК, но ще скача

Допинг пробата на единствената допусната до олимпиадата руска атлетка Дария Клишина има следи от ДНК на двама души. Това сензационно разкри в Рио журналистът от немската ARD Хайо Зепелт. Тази информация допълни пъзела за изненадващото решение на ИААФ да спре Клишина за участие в олимпиадата. В неделя Арбитражният съд, който действа в Рио заседава по казуса. Днес стана ясно и решението му. То е, че Дария ще може да участва в скока на дължина. В изявление КАС обяви, че удовлетворява жалбата на Клишина, тъй като тя отговаря на изискванията на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Китайци се сгодиха на почетната стълба

Предложение за брак трогна зрителите покрай басейна в Рио де Жанейро. Това се случи по време на награждаването на медалистите при жените в гмуркането. Китайката Хи Же спечели сребърното отличие. А докато бе на почетната стълбичка се появи приятелят й Цин Кай. 30-годишният гмуркач застана пред нея на коляно, извади пръстен и попита "Ще се омъжиш ли за мен?". След което чу "Да". "Не знаех, че ще го направи днес. Той каза толкова много неща на подиума, обеща толкова много неща, но най-важното е, че аз знам, че това е моят човек", коментира китайката.

Изгониха бразилка заради сексмаратон

Една от най-сексапилните участнички на Игрите беше изгонена заради твърде много секс. Бразилската състезателка по скокове във вода Ингрид Оливейра палувала цяла нощ преди състезание, пишат местните медии. Красавицата поискала от партньорката си в скоковете и съквартирантка Джована Педросо да й освободи стаята, за да се усамоти със състезателя по каяк Педро Гонсалвеш. Дружката й се опитала да влее малко разум. Но "краткото забавяне" се превърнало в сексмаратон цяла нощ. Малко след това Ингрид и Джована завършиха последни на състезанието и бяха подложени на тежки критики. "Случват се такива неща", коментира палавата бразилка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай