Хаштаг събира молитви за гимнастичката Цвети

Хаштаг събира молитви за гимнастичката Цвети | StandartNews.com

Да играе в Рио си пожелала Стоянова навръх Коледа

Най-големите съпернички на българските грации стискат палци за нашето момиче

Хаштаг #prayfortsvetelina превзе социалните мрежи, където хиляди се молят за световната шампионка Цветелина Стоянова. Преди три дни тя пострада тежко, след като се хвърли от шестия етаж. Трагедията обедини един от спортовете с най-голяма конкуренция, какъвто е художествата гимнастика. Медалистки от големи първенства използваха хаштага, за да изпратят пожеланията си за оздравяване на българката. Водачката в световната ранглиста Александра Солдатова помоли последователите си да споменат Цвети в молитвите си. Многократната световна и европейска шампионка Яна Кудрявцева също публикува снимка на Цвети. Израелката Нета Ривкин призовава Стоянова да се бори. Националният отбор на Украйна също публикува снимка на Стоянова с познатия хаштаг на официалната си страница. Гимнастичките от националния ансамбъл на Испания също споменаха Цвети в публикациите си. "Цвети ти знаеш какво значиш за нас. Ти си част от нашия живот и винаги ще бъдеш!!! Даваме ти цялата си вяра и сила, които имаме в този момент, молим се на Господ за теб. Ти си силно момиче и ще се справиш както досега винаги си успявала. Обичаме те с цялото си сърце и знай, че сме с теб", написа капитанът на българския отбор Михаела Маевска. Стотици обикновени хора, както и сайтове за художествена гимнастика, също споделиха хаштага. Момичетата от руския ансамбъл пък прегърнаха топло българските си съпернички при първата им среща в хотела в Израел, където са отседнали.

Да участва на олимпиадата в Рио е била коледната мечта на гимнастичката Цветелина Стоянова. Това заявява 21-годишната световна шампионка в предаването "Преди обед" на bTV на Бъдни вечер миналата година. "Пожелавам си здраве, за мен и за цялото ми семейство. И най-важното нещо е да се представим добре на Олимпиадата и да вземем медал", казва Стоянова. Пред тв екипа тя демонстрира своите кулинарни умения, приготвяйки баница. Разказва и за връзката си с футболния вратар Александър Любенов.

Двамата се запознали в спортното училище, където пламнала любовта им

"Тя беше на индивидуално обучение, а аз - редовно. Видяхме се няколко пъти и като всички млади хора започнахме да си комуникираме първо във "Фейсбук". Така лека-полека станаха нещата между нас", разказва Алекс. След като бе освободен от "Левски", младият вратар вчера подписа договор с пловдивския "Локомотив".

Малко преди Коледа Цвети подарила на приятеля си френски булдог бебе. "Купих го и го донесох в нас, вързах му една панделка и се обадих на Алекс да се прибира по-бързо. Той много се зарадва на изненадата", казва самата грация.
От интервюто й също става ясно, че тя е сбъднала детската си мечта - да се реализира като гимнастичка. Но никога дори не й е минавало през ума, че ще бъде световна шампионка.

Само преди две седмици Цвети е била гост в друго тв предаване - рубриката на БНТ HD "Аз съм...".
В нея гимнастичката признава, че е имало моменти, когато е искала да сложи край на спортната си кариера, която е започнала още на 7 години. "След толкова години тренировки не издържаш повече,

искаш нещо друго като всички момичета

Съвестта ми обаче ме връщаше да тренирам", разказва Цвети пред камерата.

Тя припомня и един от най-трудните моменти за нея, когато къса менискус през 2012 година. След дългото възстановяване идва и предложението да отиде на теста за попълване на ансамбъла. Оказва се, че спрямо индивидуалните състезания разликата е огромна. "Като два различни спорта са. Преди бях егоистка, свикнала бях да бъда самичка. В ансамбъла няма как да мислиш само за себе си, една крачка да сбъркаш и се вижда, няма как да замазваш грешките си", обяснява Цвети. Според нея другите момичета са я приели много добре и затова не може да си представи да продължи да се състезава без тях.

Междувременно столично издание съобщи, че приятелят на Цвети Алекс

е предотвратил предишен неин опит за самоубийство с нож

Според публикацията миналата събота вратарят я заварил и спрял в последния момента. От този момент Цвети не била оставяна от близките си сама. Във вторник отишла при баба си в "Надежда". Пратила я за ягоди, написала прощални есемеси до съотборничките си и скочила от 6-ия етаж.

Съотборничките на Цвети, които в момента са на европейско първенство в Израел, потвърдиха, че тя е била в тежка депресия напоследък.

"Последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди европейското тя заяви, че иска да се откаже и да спре със състезателната си дейност. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем, както ние, така и нашите треньори. За нас беше най-важно тя да е щастлива и да се чувства спокойна, борихме се за нея до край, но тя взе своето решение да напусне", обявиха момичетата от ансамбъла.

Състоянието й още е критично

Състоянието на гимнастичката Цветелина Стоянова остава много тежко, съобщиха от "Пирогов".

21-годишното "златно" момиче е настанено в Централна реанимация на болничното заведение. То бе оперирано по спешност при приемането й във вторник заради масиран кръвоизлив от разкъсване на далака. Той бе овладян, но Цветелина бе поставена на апаратна вентилация заради тежките травми на органите в гръдния кош и по гръбнака. Стоянова има сериозна белодробна контузия, травма в областта на корема и прешлените. Затова специалисти от различни области консултират терапията. На този етап състоянието й не позволява други интервенции.

Никой не се наема и да прогнозира какъв е рискът гимнастичката да остане парализирана след тежкото падане.

Юлия Байчева: Може да е изпитвала вина

Предишното поколение златни момичета на художествената ни гимнастика е било подложено на много по-тежки тренировки от ансамбъла на Цветелина Стоянова. Това мнение изрази пред bTV Юлия Байчева, бивш европейски и световен шампион. Тя добави, че й е трудно да коментира какво би могло да пречупи Цвети. "Не мога да си представя какво й е минало през главата, но вероятно е придала прекалено много значение на това, което й се случва, и не е могла да се справи. Ако е смятала, че греши, най-вероятно е изпитвала чувство на вина, но това е лично отношение към нещата, което не е вменено, което всеки човек носи. Не може да се вмени такова нещо", добави Байчева. "Дори да те навиват, че трябва да се състезаваш, изборът е твой. Аз наистина бях лабилен състезател, но винаги съм знаела, че мога да си тръгна във всеки момент и няма да има последствия за мен", казва още Байчева. В годината, в която станала европейска шампионка, тя се отказвала два пъти, но после се връщала.

Треньорката: Моля България да застане зад отбора

Треньорът на ансамбъла Ина Ананиева коментира драмата с Цвети от Израел, където нашите грации участват в европейското първенство.

"Случилото се с Цвети просто не можете да си представите какъв шок беше за нас, защото това е едно от момичетата, които сме си го гледали като писано яйце. Знаете, че е израснала без майка. Не мога да си представя какво се е случило в малката й главичка, за да направи нещо такова. Просто искам да помоля цяла България да застане зад тези момичета, защото не може да си представите през какво минават те в този труден момент", каза Ананиева пред bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай