Фенингер спечели алпийската комбинация в Банско

Фенингер спечели алпийската комбинация в Банско | StandartNews.com

Олимпийската и световна шампионка Анна Фенингер (Ав) спечели без проблеми алпийската комбинация за Световната купа в Банско с време 2:05,06 мин. Втора на 0,39 сек остана лидерката за Световната купа Тина Мазе (Слвн), а трета на 1,06 сек е Катрин Цетел (Ав).

Първата дисциплина от алпийската комбинация - супергигантския слалом започна с 2 часа закъснение заради поредните талази мъгла в средата на писта „Марк Жирардели". След като слънцето все пак проби на склона под връх „Тодорка" Фенингер направи почти безгрешно спускане и дръпна с 0,45 сек на Мазе. Голямата звезда Линдзи Вон (САЩ) имаше малшанс да кара когато все още имаше малко мъгла в средата на пистата и завърши едва 24-а. За финала на състезанието пристигна и президента Росен Плевнелиев. Той изгледа развръзката от финала на пистата, където по-късно награди и победителката Фенингер. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи купата на втората Мазе, а кмета на Банско Георги Икономов награди третата Катрин Цетел. Председателят на оргкома Цеко Минев, неговия заместник Георги Бобев и министъра на туризма Николина Ангелкова връчиха на призьорките огромните бутилки с шампанско. От страна на генералните спонсори Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел и Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank също зарадваха призьорките с подобаващи награди.
Състезанието събра на трибуната над 5000 души, които периодично разпъваха огромен трибагреник. Отделно във фензоната имаше поне още толкова любители на ските.

За Фенингер това е първа победа в алпийската комбинация за СК. Със спечелените 100 т тя вече има 1001 т, а Мазе има 1065 т. Утре на писта „Марк Жирардели" ще се състои и отложения от събота 28 февруари супергигантски слалом. „Толкова съм щастлива да спечеля за първи път в Банско, каза след финала Фенингер. – Тина е много добра в слалома и се наложи аз да карам на границата на възможностите си в тази дисциплина. Най-важното сега за мен е да се фокусирам в преследването на мечтата си да спечеля втора поредна голяма световна купа. Всичко е в главата ти и ти трябва само да следващ ритъма и темпото в ските ще ти даде увереност. Нямам намерение да се концентрирам по специално в слалома. За това се изисква различна подготовка от тази, която аз водя в скоростните дисциплини".

Мазе каза, че е радостна да е на подиума, защото отлаганията заради мъглата в последните дни са изнервили доста състезателките. „Днес аз завърших втора, но продължавам борбата. Все още има много състезания до края на сезона и из продължавам да съм в играта", каза още Мазе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай