Евгения Раданова: Спортът е двигател за социална интеграция

Евгения Раданова: Спортът е двигател за социална интеграция | StandartNews.com

Рим. Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова участва в неформална среща на министрите на спорта от Европейския съюз, която се провежда в Рим (Италия), информират от пресцентъра на родното министерство. По време на дискусията бяха обсъдени две основни теми: - Спортът и социалното приобщаване: имигранти, групи в неравностойно положение и градски периферни зони; и Финансов феър плей.

Водещите личности в областта на спорта в Европейския съюз изразиха загриженост от нарастващия проблем на социалното изключване, породен от рискови фактори като бедността, етническите малцинство, живот в градски периферни зони, здравните проблеми и проблемите, свързани с уврежданията.

На свое заседание от 2010 година Съветът на Европейския съюз прие текст със Заключения относно ролята на спорта като източник и инструмент за активно социално включване.

„Република България отчита значимата роля на спорта като източник и двигател за активно социално приобщаване и социална интеграция. Считам, че е от изключителна важност да се насърчават действия, които изграждат силна връзка между спорта и различни сектори, ангажирани с въпроса за социалното приобщаване и да се повишава интересът и мотивацията към спорта сред посочените целеви групи. Необходимо е да се насърчава и разширява участието в спортни дейности на хора, произхождащи от среди с неравностойно положение, като същевременно чрез спорта се осигурява социалното им приобщаване, включването им в нови социални мрежи и инициативи и изграждането у тях на нови социални умения", заяви министър Раданова и запозна своите колеги с различните образователни и социални програми, които Министерството на младежта и спорта реализира - „Развитие на спорта на учащите", „Спорт за деца с увреждания и деца в риск", „Научи се да плуваш", „Научи се да караш ски", Спорт за децата в свободното време", „Програма за развитие на спорта за всички" и „Програма за развитие на детския футбол".

Министър Раданова изрази и категоричната подкрепа на България към дейностите и политиките, които се провеждат на ниво ЕС в областта на устойчивото финансиране в спорта.

„Считаме, че инициативата на УЕФА за финансова регулация на футболните клубове, т.н. "финансов феър плей", е правилен подход и има потенциал да гарантира стабилност. Отчитайки спецификата на отделните видове спорт, този модел може да бъде приложен и за други спортове, в частност тези, в които се влива голям финансов ресурс", обобщи министър Раданова.

Специален гост лектор по време на неформалната среща на министрите от ЕС беше президентът на УЕФА Мишел Платини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай