Допингирани участват на аванта в Рио

Допингирани участват на аванта в Рио | StandartNews.com

МОК помилва леката атлетика на САЩ и Ямайка

Решението на МОК да не допуска руски спортисти, хващани с допинг, разбуни духовете в олимпийското семейство. Атлетите се разделиха на две, като едната част настояваше всички руснаци да не бъдат допускани до Рио, а други скочиха на Международния олимпийски комитет заради двойния аршин, с който съди. Американската лекоатлетка Кара Гаучър изрази недоумението си от факта, че нейни колеги от Русия нямат право да припарват до Игрите, докато куп други със скандално минало, ще се състезават. "Ако си руснак и си изтърпявал наказание, не си допуснат. От друга страна американците могат да изпращат хващани със забранени вещества атлети. Какво?", изрази разочарованието си бронзовата медалистка на 10 000 м. от световното в Осака през 2007 г. Странностите в решението на МОК възмутиха руснаците, които посочиха най-известните измамници, които ще се борят за медали в Рио. Най-облагодетелствани от либерналната политика на Томас Бах са американските и ямайските спринтьори, както и плувците.

Тайсън Гей (САЩ)
Лека атлетика, спринтьор
33-годишен, трикратен световен шампион
Кога е хващан: Юли 2013 г. дава положителна проба за стероиди. Сребърният му медал от щафетата на 4x100 м му бе отнет. Освен това Гей пропусна световното в Москва. Заради сътрудничество по време на следствието USADA съкрати наказанието му до едва една година. Неговият треньор обаче не изкара такъв късмет и отнесе осемгодишна санкция.
В Рио: Ще участва на щафетата, където американците имат голям шанс за медал

Джъстин Гатлин (САЩ)
Лека атлетика, спринтьор
34-годишен, олимпийски и двукратен световен шампион
Кога е хващан: През 2001 г. бе отстранен за година заради притежание на амфетамин. Пет години по-късно получава осемгодишно наказание заради завишени нива на тестостерон в организма му. Санкцията бе намалена на четири години.
В Рио: Ще бяга на 100 и 200 м, както и в щафетата на 4x100. Американецът е считан за основен конкурент на Юсеин Болт в битката за златните медали.

ЛаШоун Мерит (САЩ)
Лека атлетика, спринтьор
30-годишен, двукратен олимпийски шампион
Кога е хващан: През 2010 г. в пробата му бяха засечени високи нива на тестостерон. Американецът отнесе наказание за 21 месеца. Според правилата на МОК всеки, отстраняван за повече от година, няма право да участва на следващата олимпиада. Мерит заведе иск пред Спортния арбитражен съд, който бе спечелен. Фортуна обаче си каза думата и звездата в щафетата на 4x400 м се контузи малко преди Игрите в Лондон и не успя да защити златото си от Пекин.
В Рио: Ще бяга на 400 м, щафетата 4x400, както и 200 м.

Сун Ян (Китай)
Плуване
24-годишен, двукратен олимпийски шампион
Кога е хващан: В средата на 2014 г. дава положителна проба за триметазидин, за което бе наказан за скромните три месеца. Според неговите защитници препаратът се съдържа в множество лекарства за сърце.
В Рио: Не се знае в кои дисциплини точно

Йохан Блейк (Ямайка)
Лека атлетика, спринтьор
26-годишен, олимпийски и двукратен световен шампион
Кога е хващан: През 2009 г. Блейк и четирима негови ямайски колеги бяха хванати, че са използвали метилхексанамин. Веществото не е част от забранения списък на МОК, но структурата му е изключително близка с други забранени препарати. Местнатата лекоатлетическа федерация реши, че Блейк и неговите другари трябва да бъдат наказани и ги извади от състезания за три месеца.
В Рио: Ще се пробва да победи Болт

Алехандро Валверде (Испания)

Колоездач
36-годишен, победител от "Вуелтата" и многократен медалист от световни първенства
Кога е хващан: В средата на 2010 г. КАС го наказа за две години, след като бе свързан с допинг скандала "Операция Пуерто".
В Рио: Ще се бори за медал от общия старт

Асафа Пауъл (Ямайка)
Лека атлтика, спринтьор
33-годишен, олимпийски и двукратен световен шампион
Кога е хващан: Преди началото на световното през 2013 г. бе даде положителна проба за оксилофрин.
В Рио: Ще участва на щафетата 4x100

Майкъл Фелпс (САЩ)
Плуване
31-годишен, 18-кратен олимпийски шампион
Кога е хващан: Формално Фелпс никога не е давал положителна допинг проба, но през 2009 г. несъществуващия вече вестник "News of the World" публикува негова снимка, на която държи стъклена тръбичка, предназначена за пушене на марихуана. Плувецът си призна за провинението. Употребяването на марихуана в несъстезателен период и чистото минало на плувеца го спасиха от наказание. Федерацията по плуване на САЩ реши да му даде урок и го санкционира за три месеца с дисциплинираща цел.

Останалите звезди, хващани с допинг:
Сандра Перкович (Хърватия), мятане на диск
Елизавета Брижина (Украйна), спринт
Иван Тихон (Беларус), мятане на чук
Мария Стадник (Азербайджан), борба
Грегори Боже (Франция), колоездене на писта

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай