Брус Лий от Добрич

Брус Лий от Добрич | StandartNews.com

Тулчан обича математиката и иска да стане инженер

Ян Бибиян не е толкова палав, отсича каратистът

Той е едва на 9 години, но вече има сигурно над килограм медали, спечелени в различни турнири. Тулчан Хамид е един истински самурай. Макар да е висок едва 130 см и да тежи 22 кг, на международното татами появата му вдъхва респект и уважение. Момчето от Добрич стигна до финала в кампанията на "Стандарт" при талантите до 14 години. Днес е последният ден, в който може да се гласува за него и за останалите млади шампиони на сайта - bgchudesa.com. В петък е церемонията, на която ще бъдат наградени състезателите, събрали най-много гласове - 10 до 21 г. и 5 до 14 г.

Тулчан всъщност е съвсем обикновено хлапе, като стотиците деца. По каратето го запалва баща му Айхан, който като ученик е тренирал на любителски начала, защото просто още този спорт в родния им Добрич не е бил добре развит и не са имали зала. Радостта на таткото била голяма, когато се родил Тулчан. "Обичам децата си, вече имам и дъщеря и още от малък започнах да възпитавам сина си в спортен дух, защото аз самият пораснах със спорт и знам какво дава той - дисциплина, мъжество. Още когато бе 4-годишен, вечер започнах да го уча да прави лицеви опори и коремни преси. Когато се научи да ги изпълнява правилно, всяка вечер преди лягане той провеждаше заедно с мен своя тренировка, като

правеше три серии по десет лицеви опори

и също толкова коремни преси", разказва днес с усмивка гордият баща на малкия шампион. Когато е на 6 години, Тулчан заедно с Айхан отива в залата, за да гледа тренировка на добричкия карате клуб "Самурай", ръководен от сенсей Димитър Христов. Днес хлапето казва, че още като видял в залата какво правят, поискал от баща си да го запише, защото у дома освен лицеви опори и коремни преси двамата - баща и син, гледали често и филми на Брус Лий. Така на следващия ден Тулчан отново вече бил в залата, но като част от децата, трениращи в клуба.

Оттук започва и шампионският път на малкия, който освен на тренировки на 6 години тръгва и на училище. В класа вече съучениците му викат Шампион, казва с усмивка хлапето. "Харесва ми каратето. То дава сила, воля и хъс", казва Тулчан. На тренировки ходи редовно четири пъти седмично, а когато му предстои състезание - се налага и по-често да влиза в залата. Спортът не му пречи на учебните занятия. Малчуганът признава, че от всички учебни предмети най-много харесва часовете по математика. "Обичам и уроците, където ни разказват и пише за царе, като

най-много ми харесва цар Симеон

споделя още каратеката и допълва, че в спорта иска да стане като Брус Лий. Тук в разговора ни се вмъква и бащата и споделя с усмивка, че като малък, когато гледали филми с великия боец, малчуганът казвал на баща си, че ще започне "да лети като Брус Лий". От днешните актьори майстори на спорта, добричкият шампион от състезания в Хърватия, Турция и други в страни, най-много харесва Жан-Клод Ван Дам.

Впечатление прави колко сериозно подхожда към спорта въпреки крехката си възраст. На въпрос дали не му е досадно толкова често да е в залата, той отсича, че това е нещо, което му е приятно. Когато е там, винаги внимателно слуша сенсей Христов, а у дома повтаря всичко, което му е показано.

Тулчан се гордее с постиженията си и когато съучениците му поискали да видят спечелените медали, той с радост ги занесъл в школото. Иначе малкият шампион по нищо не се отличава от обикновените деца. Обича да тича на улицата с приятели, когато времето е хубаво, харесва колите и

мечтае, като порасне, да има свое "Порше"

Освен това иска да стане строителен инженер. "Мечтая да построя големи сгради, в които да работят хората", казва малкият, а баща му добавя, че освен спорта Тулчан има и още едно любимо занимание - рисуването, но не му остава твърде време за това.

Като истински спортист Тулчан спазва стриктен режим и дори храненето му е като на шампионите - сутрин задължително хапва банан на път за школото. Закуската е в училище, както и обядът, а вечер у дома основно в менюто му присъстват пилешко, ориз и картофи. Сред най-трудните упражнения в залата засега за малкия шампион са тези за сила, но той е упорит и работи, за да се справя с всичко добре. От книжките, които е прочел, любим герой му е Ян Бибиян и казва, че не прави чак толкова големи бели като хитрото дялволче Фют.

И тъй като медалите му са не един и два, питам шампиона дали не го е страх, когато отиде на състезание, че няма да се справи, а той ме поглежда и спокойно отговаря: "Не ме е страх. Винаги преди да изляза на татамито, усещам, че ще победя и ще съм първи. Има хъс и воля винаги да съм пръв". И като истинска малка звезда и на Тулчан суетата не му е чужда. Малчуганът харесва и футбола и е запален фен на Роналдо. "Толкова много харесва Роналдо, че вече ни е традиция - всеки две седмици

проверяваме в интернет с каква прическа е Роналдо

и нашата е същата. Във фризьорския салон вече го познават и просто питат този път как трябва да бъде", казва с усмивка бащата, а малчуганът обръща глава, за да мога да видя подстрижката му. Тя е досущ като на носителя на "Златната топка".

У дома шампионът е и отмяна на мама и помага за отглеждането на по-малката си сестричка, която е само на десет месеца. Хлапето споделя, че обича да играе с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай