Бостян Божич ще води временно националите по ски

Бостян Божич ще води временно националите по ски | StandartNews.com

Словенецът Бостян Божич ще води временно "А" националния отбор по ски алпийски дисциплини на България, обяви на днешната пресконференция на БФСки Иван Каневчев, директор "Алпийски ски" в БФСки.

Божич, който досега бе треньор на "Б" отбора заема мястото на загиналия при нелепия трагичен инцидент в Зьолден Драго Грубелник.

Възстановяването на контузените при катастрофата Алберт Попов и Димитър Христов върви положително. Попов се прибира в България днес, а помощник треньорът Христов вече е изведен от реанимацията в болницата в Мюрнау (Гер). Той обаче ще остане на лечение там до трайното подобряване на здравословното му състояние.

Очакванията за Попов са до 8 седмици оперираният му десен глезен да се възстанови. Паралелно с лечението на глезена ще продължи и възстановяването на зрението му, което бе нарушено в резултат на счупената скула.

На път за България Алберт е бил в Словения за погребението на Драго Грубелник. Иван Каневчев е представлявал БФСки на погребението на Грубелник.

Днешната пресконференция на БФСКи започна с минута мълчание в памет на Грубелник.

"Загубихме един много отдаден на ските човек и един голям работохолик, какъвто бе Драго, заяви президентът на БФСКи Цеко Минев. - Радващо е, че състоянието на Алберт и Митко с всеки изминал ден се подобрява.

Сега ни предстои един сезон с първите в българската история на ските 4 старта за Европейската купа домакини на които ще са два от водещите ни курорти Пампорово и Боровец. Подготовката за тези стартове върви по график, които е потвърден от ФИС и курортите. Рейс директор и на четирите старта ще е Виктор Гичев, което също е голямо признание за българските ски. Всичко това нямаше да е възможно без нашите генерални спонсори на федерацията и Министерството на младежта и спорта".

Воденият от Божич "А" отбор в който са Стефан Присадов, Камен Златков и Йоан Тодоров заминава на лагер в Норвегия. След което през декември ще започнат и участия в стартовете от календара на ФИС.

Австрийски спец ще помага на Владимир Зографски

Австрийският специалист в ски скока Александър Пойтнер ще помага като консултант на водещият български състезател в тази дисциплина Владимир Зографски и на неговия баща и треньор Емил. До игрите в Сочи Пойтнер е работил с първия тим на Австрия в ски скока.

"С привличането на този човек като консултант се надяваме на един успешен сезон в ски скока, коментира Цеко Минев.

Министър Красен Кралев: Четирите старта за Европейската купа са огромно признание на България

Получаването на четири старта за Европейската купа при жените е едно огромно признание за България, коментира министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Пампорово ще приеме два слалома на 9 и 10 февруари 2016-а, а на 12 и 13 февруари Боровец ще организира два гигантски слалома.

"Това е една отлична възможност да покажем пред Европа прекрасната си природа и отлични курорти. Уверен съм, че тези стартове ще бъдат една прекрасна реклама не само за туризма, а и за ски спорта в България. Историята на организирането на състезания по ски от Българска федерация ски е доста голяма и това може само да ни радва. Престижът на федерацията ни в световните и европейските ски е много голям. Надявам се, че двата ни прекрасни курорта Боровец и Пампорово ще се представят отлично с предстоящите 4 старта и така ще затвърдим позициите на България като перфектен организатор на стартове в ските от най-висок ранг. Българска федерация ски вече е кандидатствала с проект за организацията на тези стартове. Приемането на документите приключва на 1 декември и до 10 декември комисията ще се е произнесла, кое домакинство с колко ще бъде финансирано.

БФСки продължава проекта "Научи се да караш ски"

Българска федерация ски ще продължи и през идния сезон проекта "Научи се да караш ски", обяви на днешната пресконференция вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев.

"С благодарност за основната подкрепа на министерството, ски центровете и спонсорите ние продължаваме с организацията на осмото издание на проекта "Научи се да караш ски", заяви Бобев. - Това е една изключително ценна инициатива за нас с география не само в големите ски центрове, а и в по-малки, като Бяла черква над Пловдив и Беклемето. Надяваме се тази година да бъде включено и утвърдено, и участието на Осогово. Нашият проект е тази зима да обучим над 4000 деца, което е едно изключително амбициозно начинание. Ефектът, който получаваме като очарование от децата, обратна връзка от родителите и от ски центровете, като деца които остават в ски клубовете е огромен. В резултат на този проект от няколко години имаме и верига състезания за деца от 6 до 12 години. Организацията на Европейските купи е в ход. Правим регулярни срещи с организационните комитети. Премина успешна инспекция от страна на Международната ски федерация. Сигурен съм, че ще покажем за пореден път ще покажем на света, че може да България може да организира състезания от най-висок ранг".

Мариян Беляков: Подготовката на Пампорово за Европейските купи върви нормално

Подготовката на Пампорово за предстоящите стартове за Европейската купа върви съвсем нормално, коментира на пресконференцията на БФСки Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. - Работните срещи са регулярни. Остават само някои допълнителни неща за стиковка. За нас това ще бъде трета Европейска купа, която правим съвместно с Българска федерация ски. Важно е, че успяваме да проведем толкова стартове в България на един път. Заради изключително променливите метеорологични условия на този етап се въздържаме от определяне на дата за откриването на ски сезона в Пампорово. В първия момент в който имаме готовност за конкретна дата ще я обявим.

Георги Кочов: Боровец с радост ще приеме за първи път и дамите

"Всички помните отличната организация, която направи Боровец за Европейската купа при мъжете през 2014-а година, заяви Георги Кочов, спортен директор на "Бороспорт". - Сега с радост за първи път нашия курорт ще приеме и дамите. Оценката за подготовката ни на този етап, която даде координатора на Европейската купа е много висока. Нямаме никакви проблеми с подготовката на състезанията.

Все още нямаме твърда дата за откриване на зимния сезон. В зависимост от метеорологичните условия ще обявим допълнително кога започва зимния сезон в Боровец".

Сани Жекова: Благодаря на БФСки и ММС за подкрепата

"Благодаря на Българска федерация ски и Министерството на младежта и спорта за финансовата подкрепа, която ни оказват и тази година, каза водещата българска сноубордистка Александра Жекова. - Тази година вече разполагаме и с физиотерапевт, който ще играе и ролята на помощник треньор. Имахме възможност да изработим и нови прототипи на сноубордове с които ще се състезавам тази година. Вярвам, че те ще ми дадат възможност да поддържам по-високи скорости. Две от основните ми съпернички на пистата пропускат този сезон, но има доста млади състезателки, които са на доста високо ниво. Не искам от сега да казвам какво класиране ще гоня през сезона. Вие знаете обаче на какво съм способна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай